Narkotikaimport

Skriftlig fråga 2020/21:2830 av Ann-Charlotte Hammar Johnsson (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2021-05-11
Överlämnad
2021-05-12
Anmäld
2021-05-18
Svarsdatum
2021-05-19
Sista svarsdatum
2021-05-19
Besvarad
2021-05-19

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

 

Med hjälp av den krypterade tjänsten Encrochat har svensk polis granskat material kring narkotikaimport och otillåten påverkan. Kopplingar till myndighetsanställda och privata företag nämns tillsammans med advokater och bankväsendet tas upp i nyhetsinslag på SVT den 10 maj. Där beskrivs narkotikasmuggling bedrivas i en närmast industriell skala.

Det talas om 100 till 150 ton årligen. Mängden sägs vara betydlig större än vad man innan kunnat se i studier, enligt intervju med Linda H Staaf, underrättelsechef vid Nationella operativa avdelningen (Noa).

Med den information som finns ute i de skånska kommunerna och som såväl fältassistenter som nattvandrare, i den mån de finns, kan vittna om den verklighet de möter i våra samhällen så är detta nu tydligt.

Ett mörkertal finns då jag själv i samtal med personer i kommuner talat om problematiken med bland annat fältassistenter och nattvandrare som bekräftat rädsla från inte minst föräldrar att anmäla. Ungdomar hamnar i klorna på dem som sysslar med narkotikaverksamhet.

Det stora inflödet, som jämförs med industriell verksamhet, säger sig polisen inte ha tillräckliga resurser för att klara av. Samtidigt pågår det ute i våra kommuner narkotikaförsäljning till ungdomar med följder såsom beroende på grund av att missbruk inleds med skador för individen och att personer blir en del av brottsligheten, som påverkar deras liv och framtid. Samhällskostnaderna och lidandet ökar.

84 centrala aktörer sägs i nyhetsinslaget ha identifierats kring narkotikasmuggling, och de sägs agera utifrån storstäderna Malmö, Göteborg och Stockholm. Män födda mellan 1982 och 1991 sägs utgöra en majoritet av dem som identifierats.

Med anledning av detta vill jag fråga justitie- och migrationsminister Morgan Johansson:

 

Vilka initiativ är ministern och regeringen beredda att ta för att få stopp på problematiken ute i kommunerna, med anledning av det som framförts kring narkotikaimport och otillåten påverkan ?

Svar på skriftlig fråga 2020/21:2830 besvarad av Statsrådet Mikael Damberg (S)

Ju2021/01920 Justitiedepartementet Inrikesministern Till riksdagen

Svar på fråga 2020/21:2830 av Ann-Charlotte Hammar Johnsson (M) Narkotikaimport

Ann-Charlotte Hammar Johnsson har frågat justitie- och migrationsministern vilka initiativ som han och regeringen är beredda att ta för att få stopp på problematiken ute i kommunerna, med anledning av det som framförts kring narkotikaimport och otillåten påverkan. Frågan har överlämnats till mig.

Jag och regeringen delar Ann-Charlotte Hammar Johnssons beskrivning av de problem som narkotikan skapar i vårt samhälle och vi prioriterar arbetet mot narkotika. Tillgången till narkotika i Sverige har ökat de senaste åren. Det är ett problem eftersom narkotikan både förstör människors liv och finansierar brottsligheten i kriminella nätverk.

Regeringen har vidtagit många åtgärder för att minska narkotikahandeln. Polismyndigheten har fått fler och bättre verktyg, exempelvis har myndigheten större möjligheter till kameraövervakning och hemlig dataavläsning. Myndigheten har också fått i uppdrag att förstärka bekämpningen av illegal handel med narkotika, inklusive narkotikaklassade läkemedel. Detta uppdrag ska redovisas i december i år. Tullverket har även fått ökade befogenheter, bland annat vad gäller myndighetens möjligheter att besluta om s.k. postspärrar. Brottsförebyggande rådet har därtill fått i uppdrag att studera narkotikamarknader i Sverige, som bland annat ska omfatta den öppna gatuförsäljningen och handeln över internet. Uppdraget ska redovisas senast den 1 september i år. Vidare utreds just nu en rad straffrättsliga åtgärder mot brott i kriminella nätverk, bland annat frågan om skärpta straff för narkotikaförsäljning. Regeringen har också nyligen mottagit Utredningen om postlagens tystnadsplikts slutbetänkande. Förslagen i slutbetänkandet Ökade möjligheter att förhindra illegal handel via post (SOU 2021:29) syftar till att underlätta de brottsbekämpande myndigheternas arbete att förhindra illegal handel med bland annat narkotika. Förslagen bereds nu i Regeringskansliet.

Narkotikan har en avgörande betydelse för unga personers koppling till organiserad brottslighet, liksom i etableringen av en kriminell identitet. Det ser vi genom att yngre individer ofta nyttjas till att sälja narkotika i lokala kriminella nätverk och i andra typer av nätverk. Det är bland annat mot den bakgrunden som det just nu utreds skärpta straff för dem som involverar unga i kriminalitet. Insatser för att förebygga användning av narkotika är också viktiga och kan bidra till minskad tillgång till narkotikan samt ökad trygghet i samhället.

Förra året infördes en ny särskild straffskärpningsgrund i brottsbalken för brott som begås mot förtroendevalda. Regeringen har också tillsatt en utredning för att bland annat se över vilka samhällsnyttiga funktioner som är i behov av ett förstärkt straffrättsligt skydd och hur ett sådant skydd kan uppnås. När utövare av samhällsnyttiga funktioner utsätts för våld, hot, trakasserier och andra brott utgör det inte bara ett angrepp på dem som personer utan i förlängningen även på det demokratiska samhället.

För att bekämpa narkotikabrott och all annan form av kriminalitet krävs en tillgänglig polis, ett starkt rättsväsende samt en ändamålsenlig lagstiftning. Här utgör utbyggnaden av Polismyndigheten en central del och regeringen genomför en historisk satsning på myndigheten.

Regeringens mål är att vi ska ha 10 000 fler polisanställda 2024 jämfört med 2016. Vid årsskiftet nådde vi historiska nivåer och det har aldrig tidigare funnits så många poliser i Sverige som nu. De kommande åren kommer ytterligare omkring 5 000 poliser att anställas vilket kommer att märkas i hela Sverige.

Uppgifterna i polisens rapport är mycket allvarliga och jag och regeringen kommer att med full kraft fortsätta bekämpa den illegala narkotikahandeln och de kriminella nätverken.

Stockholm den 19 maj 2021

Mikael Damberg

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.