Till innehåll på sidan

Svenska skattebetalares pengar till Lukasjenkos diktatur

Skriftlig fråga 2020/21:2717 av Boriana Åberg (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2021-04-29
Överlämnad
2021-04-29
Anmäld
2021-04-30
Svarsdatum
2021-05-06
Besvarad
2021-05-06
Sista svarsdatum
2021-05-12

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Anna Hallberg (S)

 

Den 27 april avslöjade TV4:s program Kalla fakta att Exportkreditnämnden har beviljat lånegarantier till ett värde av närmare 2 000 000 000 kronor till två statliga bolag i Belarus. Detta har skett vid två tillfällen, i september 2020 och i januari i år.

Under tiden har Lukasjenkos diktatur utsatt den egna befolkningen för omfattande förtryck. Tusentals människor har gripits, fängslats och utsatts för tortyr. Repressionerna pågår fortfarande, och det belarusiska parlamentet förbereder nya, väldigt repressiva lagar som ska avskräcka människor från att protestera mot regimen. 

Att Sverige stöder statliga företag i Belarus och på det sättet stärker Lukasjenkos diktatur är en skandal. I programmet Kalla fakta säger Exportkreditnämndens generaldirektör att det inte är myndigheternas uppgift att göra politiska bedömningar.

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Anna Hallberg:

 

Avser statsrådet att förtydliga vems ansvar det är att göra politiska bedömningar som säkerställer att svenska skattebetalares pengar inte går till att stödja diktaturer? 

Svar på skriftlig fråga 2020/21:2717 besvarad av Statsrådet Anna Hallberg (S)

Utrikesdepartementet Statsrådet Hallberg Till riksdagen

Svar på fråga 2020/21:2679 av Björn Söder (SD) En svensk myndighetsaffär med Lukasjenko, 2020/21:2691 av Markus Wiechel (SD) En svensk myndighets miljardaffär med Lukasjenko, 2020/21:2694 av Jan R Andersson (M) Svenska skattepengar till diktaturer, 2020/21:2698 av Jan R Andersson (M) Belarus och Sveriges utrikespolitiska linje, 2020/21:2717 av Boriana Åberg (M) Svenska skattebetalares pengar till Lukasjenkos diktatur samt 2020/21:2720 av Boriana Åberg (M)
Exportkreditnämnden och Belarus

Björn Söder, Markus Wiechel, Jan R Andersson och Boriana Åberg har frågat mig om jag avser att vidta några åtgärder med anledning av att Exportkreditnämnden (EKN) beslutat om att ställa ut offerter om exportkreditgaranti för affärer i Belarus. Jan R Andersson och Boriana Åberg har dessutom frågat utrikesministern en fråga inom samma ämne. Arbetet inom regeringen är så fördelat att det är jag som ska svara på frågorna.

Regeringens ståndpunkt om den oroväckande utvecklingen i Belarus är glasklar, vi har varit tydliga i vår hållning avseende det förfuskade presidentvalet, den omfattande repressionen och brotten mot mänskliga rättigheter. Sverige och EU har markerat mot regimen genom att tydligt fördöma våldet och valfusket. Sverige är pådrivande för en tydlig och konsekvent politik från EU:s sida gentemot Belarus, inklusive vad gäller sanktioner. EU har infört ett vapenembargo mot Belarus och ett embargo mot utrustning som kan användas för internt förtryck. EU har också – som reaktion mot det förtryck som råder, och de belarusiska myndigheternas agerande efter det förfuskade valet i höstas, i flera omgångar infört riktade sanktioner mot utvalda individer och företag.

EU är samtidigt överens om att våra åtgärder inte får leda till att Belarus befolkning isoleras eller drabbas ännu hårdare. Här spelar handelspolitiken en viktig roll. Och svenska företag kan med sin närvaro i världen vara en positiv kraft genom att verka för ökad handel, spridning av miljövänliga varor och tekniker, utveckla infrastruktur samt vara bärare av värderingar om jämställdhet och arbetstagares rättigheter.

Det finns i dagsläget inom EU ingen generell handelsbojkott mot Belarus. Det är inte förbjudet för svenska företag att exportera varor och tjänster till Belarus som inte omfattas av EU:s vapenembargo och embargo mot utrustning som kan användas för internt förtryck.

Exportkreditnämndens (EKN) uppdrag är att främja svensk export genom att utfärda exportkreditgarantier även till svåra marknader i länder, dvs länder som idag inte är fullt ut demokratiska och där medborgarnas grundläggande rättigheter inte respekteras. Det är just på dessa marknader där det finns höga risker som svenska företag söker en exportkreditgaranti för att minska risken att inte få betalt för sin export.

De exportkreditgarantier som EKN utfärdar finansieras med garantitagarnas premier, och är därmed en myndighet utan årliga anslag.

Myndigheten har ett viktigt och komplext uppdrag. Under mandatperioden så har mänskliga rättigheter fått en ökad betydelse i styrningen av myndigheten. Den 15 februari i år fattade regeringen beslut om en ny myndighetsinstruktion. Det står i denna att myndigheten ska integrera ett hållbarhetsperspektiv, socialt, ekonomiskt och miljömässigt, i hela sin verksamhet. Agenda 2030 och de globala målen för hållbar utveckling ska vara vägledande för detta arbete.

Genom att lägga in dessa krav i regeringens instruktion till EKN har vi säkrat att detta är ett grundläggande och långsiktigt uppdrag för myndigheten (till skillnad från när det var uppdrag i regleringsbrevet som bara gäller under ett år).

Inför alla projekt ska myndigheten analysera miljömässiga och sociala hållbarhetsrisker som en del av den samlade riskbedömningen. Myndigheten ska avstå från att medverka i affärer där förhållandena inte är acceptabla eller där affären kan ha negativ påverkan på mänskliga rättigheter.

Sedan EKN:s styrelse beslutade om att ställa ut garantiofferter till affären i Belarus har nya uppgifter om omständigheterna kring affären inkommit. Den information som kom UD till del har EKN erhållit. EKN fattade då beslut att inte ställa ut exportkreditgarantin i väntan på ytterligare analys av uppgifterna.

Den nya instruktionen till myndigheten har varit gällande sedan 2 månader nu och ska givetvis följas upp vid ordinarie myndighetsdialog.

Stockholm den 5 maj 2021

Anna Hallberg

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.