Till innehåll på sidan

Bättre koordinering mellan svenska och norska trafikmyndigheter

Skriftlig fråga 2020/21:2663 av Pål Jonson (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2021-04-27
Överlämnad
2021-04-27
Anmäld
2021-04-28
Svarsdatum
2021-05-05
Sista svarsdatum
2021-05-05
Besvarad
2021-05-05

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Infrastrukturminister Tomas Eneroth (S)

 

Enligt Trafikverket, som redovisat två åtgärdsvalsstudier för stråket Stockholm–Oslo, så utgör bristande koordinering och samarbete mellan svenska och norska trafikmyndigheter ett stort problem för vidareutvecklingen av den gränsöverskridande infrastrukturen mellan Sverige och Norge. Det finns en rad projekt som understryker detta faktum.

Svenska och norska myndigheter har inte koordinerat investeringarna på E18 och E16, som båda är gränsöverskridande vägar. Framför allt på den svenska sidan av gränsen i Värmland har båda sträckorna betydande problem beträffande kvalitet och till del även trafiksäkerhet. Men även för väg 61 som sedan övergår till väg 2 på norska sidan finns det exempel på bristande koordinering mellan trafikmyndigheterna. Det finns även exempel på bristande koordinering när det kommer till investeringar i järnvägsnätet. Den norska renoveringen av tågsträckan Lilleström och Kongsvinger som sker på dagtid har försvårat tågtrafiken mellan Oslo och Stockholm. 

Med anledning av detta vill jag fråga infrastrukturminister Tomas Eneroth:

 

Avser ministern och regeringen att vidta några åtgärder för att säkra en bättre koordinering mellan trafikmyndigheterna på båda sidor av gränsen mellan Sverige och Norge?

Svar på skriftlig fråga 2020/21:2663 besvarad av Infrastrukturminister Tomas Eneroth (S)


Svar på fråga 2020/21:2663 av Pål Jonson (M)
Bättre koordinering mellan svenska och norska trafikmyndigheter

Pål Jonson har frågat mig om jag och regeringen avser att vidta några åtgärder för att säkra en bättre koordinering mellan trafikmyndigheterna på båda sidor av gränsen mellan Sverige och Norge.

Gränsöverskridande transportinfrastruktur har en stor betydelse för såväl tillväxt som tillgänglighet i både Norge och Sverige. Det är viktigt att den gränsöverskridande infrastrukturen mellan länderna gör det attraktivt att bo och arbeta över landsgränserna, och gör det möjligt att på ett mer hållbart sätt resa och transportera varor mellan våra länder. Av regeringens beslut om den gällande nationella planen framgår att Sveriges och Norges regeringar är överens om att utvecklingen av den gränsöverskridande transportinfrastrukturen fortlöpande ska ske i dialog mellan departementen i de båda länderna samt mellan de myndigheter som ansvarar för transportsystemet i respektive land.

Ett exempel på detta är att Trafikverket genomfört en övergripande åtgärdsvalsstudie för förbättrad tillgänglighet inom stråket Stockholm–Oslo tillsammans med regioner, fylken, kommuner, operatörer, Jernbanedirektoratet och Statens vegvesen. Det har bland annat resulterat i att stråket angavs som utpekad brist i Trafikverkets förslag till nationell plan för transportsystemet 2018–2029.

Regering, regioner, kommuner och Trafikverket har sedan lång tid tillbaka ett fortlöpande samarbete med sina nordiska motsvarigheter genom att samarbeta kring exempelvis gränsöverskridande infrastruktur.

Stockholm den 5 maj 2021

Tomas Eneroth

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.