Tillgång till mobilnätverk

Skriftlig fråga 2020/21:2581 av Björn Söder (SD)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2021-04-19
Överlämnad
2021-04-20
Anmäld
2021-04-21
Svarsdatum
2021-04-28
Sista svarsdatum
2021-04-28
Besvarad
2021-04-28

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Anders Ygeman (S)

 

Efter krav från Säkerhetspolisen och Försvarsmakten har Huawei stängts ute från 5G-uppbyggnaden, vilket är bra.

I Nederländerna har de Volkskrant avslöjat en tidigare hemlig rapport från 2010 som visar att Huawei haft fri tillgång till den nederländska teleoperatören KPN:s mobilnätverk.

KPN började använda Huaweis teknik för sina mobila nät år 2009 trots att den inhemska underrättelsetjänsten varnat för risken för spionage. I samband med det anlitade KPN företaget Capgemini för att analysera riskerna med samarbetet. Den interna rapport det genererade ansågs oroande till den grad att det sedan hemlighölls. Detta rapporterar sajten Sweclockers.

Tillgången till mobilnätverket innebär att de haft möjlighet att avlyssna bland annat dåvarande premiärminister Jan Peter Balkenende och haft vetskap om vilka nummer som bevakats av polis och underrättelsetjänst.

Det finns i nuläget inga bevis för att någon avlyssning faktiskt har skett.

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Anders Ygeman:

 

Finns det någon risk för att det som avslöjats ha skett i Nederländerna också kan ha skett i Sverige, och tänker statsrådet vidta några särskilda åtgärder med anledning av det som nu avslöjats i Nederländerna?

Svar på skriftlig fråga 2020/21:2581 besvarad av Statsrådet Anders Ygeman (S)

I2021/ 01232 Infrastrukturdepartementet Energi- och digitaliseringsministern Till riksdagen

Svar på fråga 2020/21:2581 av Björn Söder (SD)
Tillgång till mobilnätverk

Björn Söder har frågat mig om det finns någon risk för att det som avslöjats ha skett i Nederländerna också kan ha skett i Sverige, och om jag tänker vidta några särskilda åtgärder med anledning av det som nu avslöjats i Nederländerna.

Jag kan inte kommentera riktigheten i de uppgifter som framkommit i media om vad som har skett i Nederländerna. Däremot har Säkerhetspolisen och andra myndigheter under de senaste åren tydligt signalerat att Sverige befinner sig i ett nytt läge där säkerhetshoten har ökat. Enligt Säkerhetspolisen pågår dagligen underrättelseinhämtning av hemlig information och försök till otillbörlig påverkan sker ständigt. Detta är bedömningar som jag och regeringen tar på stort allvar.

Utbyggnaden av 5G är en högprioriterad fråga för Sverige och det är viktigt att vi upprätthåller en hög nivå av säkerhet för att inte bli sårbara när allt mer av samhället digitaliseras. Därför tog regeringen initiativ till den lagstiftning som trädde i kraft den 1 januari 2020 och som ger Post- och telestyrelsen möjlighet att, efter samråd med Försvarsmakten och Säkerhetspolisen, neka radiotillstånd eller förena tillstånd med nödvändiga villkor för att skydda Sveriges säkerhet.

Stockholm den 28 april 2021


Anders Ygeman

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.