Till innehåll på sidan

Kommuner som utförare av arbetsmarknadstjänster

Skriftlig fråga 2020/21:2454 av Magnus Persson (SD)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2021-04-07
Överlämnad
2021-04-07
Anmäld
2021-04-08
Svarsdatum
2021-04-14
Sista svarsdatum
2021-04-14
Besvarad
2021-04-14

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S)

 

I juni 2020 överlämnade utredningen Kommuners medverkan i den statliga arbetsmarknadspolitiken sitt betänkande till regeringen. Bakgrunden till utredningen var bland annat att det fanns en rädsla för att många arbetssökande skulle bo i områden som saknar matchningsföretag. Riksrevisionens rapport visar dock att denna oro är obefogad.

Utredningen har haft regeringens uppdrag att bedöma om det med dagens regelverk i lagen om valfrihetssystem, LOV, och lagen om offentlig upphandling, LOU, är tillåtet för kommuner att vara leverantörer åt Arbetsförmedlingen – och få ersättning för det.

Utredningen kom fram till att det är tillåtet för kommuner att vara leverantörer av arbetsmarknadspolitiska insatser enligt nuvarande regler men att det behövs regelförändringar, bland annat vad gäller kommunernas befogenheter vid konkurrens om uppdragen. Karlshamn är första kommun i landet att formellt ansöka om att få bli leverantör till Arbetsförmedlingen. Kommunen har fått avslag, och Arbetsförmedlingen är förtegen om anledningen till avslaget och menar att de bara gör en upphandlingsrättslig bedömning utifrån kraven i tjänsten när en kommun ansöker om att bli leverantör.

Det finns många frågetecken runt lämpligheten i kommunernas deltagande utifrån ett konkurrensperspektiv. Man kan ställa sig tveksam till om det är rimligt att kommuner ska få ersättning för att anställa i egen regi. Och på så vis konkurrera med privata aktörer.

Med anledning av detta vill jag fråga arbetsmarknadsminister Eva Nordmark:

 

Anser ministern att man bör gå vidare med förslaget om att låta kommunerna vara leverantörer till Arbetsförmedlingen?

Svar på skriftlig fråga 2020/21:2454 besvarad av Arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S)


Svar på fråga 2020/21:2454 av Magnus Persson (SD)
Kommuner som utförare av arbetsmarknadstjänster

Magnus Persson har frågat mig om jag anser att man bör gå vidare med förslaget om att låta kommunerna vara leverantörer till Arbetsförmedlingen.

Arbetsförmedlingen reformeras för att förbättra effektiviteten i den arbetsmarknadspolitiska verksamheten. Reformen innebär att statens nuvarande uppdrag inom arbetsmarknadspolitiken ligger fast, men utförandet ändras. Arbetsförmedlingen kommer fortsatt ha myndighetsansvaret för arbetsmarknadspolitiken, men utförandet förändras för delar av de arbetsmarknadspolitiska insatserna. Matchande och rustande insatser ska i huvudsak utföras av fristående aktörer.

Kommuner är viktiga aktörer på det arbetsmarknadspolitiska området och deras insatser ska tas tillvara. Arbetsmarknadspolitiken är fortsatt statlig och nationellt sammanhållen och det är Arbetsförmedlingen som är den ansvariga myndigheten. Regeringen tillsatte däremot en utredning för att utreda de juridiska förutsättningarna för kommuner att medverka i utförandet av den statliga arbetsmarknadspolitiken.

En av utredningens bedömningar är att det inte finns några rättsliga hinder mot att kommuner agerar leverantörer åt Arbetsförmedlingen, varken genom deltagande i upphandling eller valfrihetssystem eller genom överenskommelser utanför upphandlingsregelverket. För att förbättra förutsättningarna för kommunernas medverkan föreslår utredningen bl.a. förtydliganden av kommunernas befogenheter på arbetsmarknadsområdet och förslag som ska stärka förutsättningarna för konkurrens på lika villkor mellan kommuner och andra fristående aktörer.

Utredningens betänkande har remitterats och bereds nu inom Regeringskansliet. Regeringen kommer att återkomma om hur utredningens förslag fortsatt hanteras.

Avslutningsvis vill jag poängtera att oavsett var vi landar i hanteringen av dessa förslag så är regeringen tydlig med att arbetsmarknadspolitiken ska fungera i hela landet, och att Arbetsförmedlingen ska säkerställa samverkan med kommunerna på såväl strategisk som operativ nivå.

Stockholm den 14 april 2021

Eva Nordmark

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.