Munskydd i skolan

Skriftlig fråga 2020/21:2272 av Markus Wiechel (SD)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2021-03-19
Överlämnad
2021-03-22
Anmäld
2021-03-23
Svarsdatum
2021-03-31
Sista svarsdatum
2021-03-31
Besvarad
2021-03-31

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Utbildningsminister Anna Ekström (S)

 

Även om regeringens så kallade experter än i dag förnekar att covid-19 rör sig om mer än en droppsmitta har vi i över ett år vetat att viruset sprids via luften. Studier har bland annat visat hur det kan ligga kvar i luften i flera timmar efter att en smittad person lämnat platsen. Trots detta tillhör mun- och andningsskydd fortfarande inte någon norm i samhället – i synnerhet inte inom skolväsendet.

I SVT har vi fått höra om hur 13-åriga Linus blev instängd i ett rum till dess att hans mamma kunde hämta honom. Detta enbart för att han vägrade att ta av sig munskyddet i skolan efter att ha kommit tillbaka till skolan efter sportlovet. Han hade mycket goda skäl. Bland skolpersonalen var det flera som tidigare hade smittats av covid-19, och mot bakgrund av de många studier som finns i dag vet vi att det förekommer mycket smitta på alla skolnivåer. Trots detta fick inte Linus bära munskydd oavsett vilka skäl han eller närstående kunde tänkas ha, till exempel en underliggande sjukdom eller andra faktorer som inneburit att de tillhört en riskgrupp. Att ta det säkra före det osäkra blev omöjligt.

Det är illa nog att en skola i Sverige agerar på detta sätt, men det går i linje med den låga och oacceptabla ribba som regeringen med tillhörande myndigheter har satt. Till följd av ovetenskapliga påståenden om negativa konsekvenser av munskydd, och den från statligt håll sanktionerade slapphänta hanteringen av basala skyddsåtgärder (såsom munskydd), har vi sett en stigmatisering riktad mot personer som bär munskydd; på sociala medier ser vi återkommande exempel på hån mot människor som använder skydden.

Det låga användandet av munskydd innebär dessutom att dess effekt minskar avsevärt. Dessa är nämligen främst till för att förhindra att smitta sprids än för att förhindra att bli smittad.

Med anledning av detta vill jag fråga utbildningsminister Anna Ekström:

 

Ser ministern att det är ett problem med stigmatisering eller rent av förbud mot munskydd i skolan, och avser ministern att vidta några åtgärder i syfte att snarare uppmuntra munskydd eller på annat sätt ändra detta?

Svar på skriftlig fråga 2020/21:2272 besvarad av Utbildningsminister Anna Ekström (S)


Svar på fråga 2020/21:2272 av Markus Wiechel (SD) Munskydd i skolan

Markus Wiechel har frågat mig om jag ser att det är ett problem med stigmatisering eller rent av förbud mot munskydd i skolan, och om jag avser att vidta några åtgärder i syfte att snarare uppmuntra munskydd eller på annat sätt ändra detta.

Låt mig först och främst vara tydlig med att det varken i arbetsmiljölagen (1977:1160) eller i skolförfattningarna finns någon bestämmelse som ger huvudmännen rätt att hindra elever, lärare eller annan personal att bära munskydd.

Införandet av en rekommendation om användning av munskydd är inte en politisk fråga. Folkhälsomyndigheten är den expertmyndighet som i Sverige ansvarar för åtgärder mot olika typer av hälsohot, däribland det virus som orsakar sjukdomen covid-19. Myndighetens råd och rekommendationer utgår från aktuellt kunskapsläge. Eventuella rekommendationer eller krav om munskyddsanvändning i samhället bör således beslutas efter bedömning av Folkhälsomyndigheten och de regionala smittskyddsenheterna.

Folkhälsomyndigheten har tagit ställning till under vilka omständigheter användning av munskydd även utanför vård och omsorg kan vara av värde. Den framhåller att dessa situationer bör identifieras av alla berörda verksamheter och arbetstagare gemensamt, och att rutiner för användning av munskydd bör tas fram utifrån bedömt behov.

Arbetet i skolan styrs främst av skollagen (2010:800) men också av andra lagar, t.ex. arbetsmiljölagen. Av arbetsmiljölagen framgår att arbetsgivaren ska systematiskt planera, leda och kontrollera verksamheten på ett sätt som leder till att arbetsmiljön uppfyller föreskrivna krav på en god arbetsmiljö. Det innebär att huvudmannen bl.a. ansvarar för elevernas och personalens arbetsmiljö i skolan i enlighet med de bestämmelser som finns. Elever omfattas i huvudsak av arbetsmiljölagen från och med förskoleklassen. Från årskurs sju har eleverna även rätt att utse elevskyddsombud som deltar i skolans arbetsmiljöarbete. I den rådande pandemin innebär arbetsgivarens ansvar bl.a. att minska riskerna för smittspridning och vid behov tillhandahålla säker skyddsutrustning.

Arbetsmiljöverket har tillsyn över hur huvudmännen följer arbetsmiljölagen och Statens skolinspektion har tillsyn över hur skollagen följs.

I skolan ska alla, både elever och skolans personal, kunna känna sig trygga. Vi ser att huvudmän, rektorer och lärare anpassar verksamheten efter gällande rekommendationer, men om det skulle behövas är regeringen beredd att fatta ytterligare beslut. – –

Stockholm den 31 mars 2021

Anna Ekström

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.