Fossilfri elproduktion

Skriftlig fråga 2020/21:2197 av Magnus Stuart (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2021-03-15
Överlämnad
2021-03-15
Anmäld
2021-03-16
Svarsdatum
2021-03-24
Sista svarsdatum
2021-03-24
Besvarad
2021-03-24

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Anders Ygeman (S)

 

Vi vet att det under ett antal månader varje år är stor effektbrist på el i vårt land. Vindkraft och solkraft byggs ut, men dessa energikällor ger inget eller litet tillskott av effekt under de besvärliga vintermånaderna. Under dessa perioder köper vi el producerat av fossila bränslen från utlandet eller startar egna oljekraftverk för att kompensera för bristen. Under dessa perioder förser vi alltså vårt land med icke fossilfri el.

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Anders Ygeman:

 

När kommer vi att ha el som endast är producerad fossilfritt i vårt land?

Svar på skriftlig fråga 2020/21:2197 besvarad av Statsrådet Anders Ygeman (S)


Svar på fråga 2020/21: 2197 av Magnus Stuart (M)
Fossilfri elproduktion

Magnus Stuart har frågat mig när vi kommer att ha el som endast är producerad fossilfritt i vårt land.

Regeringen arbetar för att genomföra de energipolitiska målen som riksdagen har beslutat, bland annat målet om 100 procent förnybar el till 2040. Detta är ett mål, inte ett stoppdatum som förbjuder kärnkraft och innebär inte heller en stängning av kärnkraft med politiska beslut.

Den nordiska elmarknaden fungerar väl, och tillgången till el är god i Sverige. Att varje land skulle vara helt självförsörjande i varje situation är inte heller nödvändigt eller ens önskvärt ur ett samhällsekonomiskt perspektiv. En sådan ordning skulle bli onödigt dyr och även ha stora miljömässiga nackdelar. En av grundidéerna med EU:s inre elmarknad är att vi ska kunna handla el med varandra på en fri marknad och utnyttja resurser på ett effektivt sätt.

Magnus Stuart påstår att Sverige under vintermånaderna köper el från utlandet som producerats av fossila bränslen eller startar egna oljekraftverk för att kompensera för bristen. Låt mig förklara att effektreserven, som för vintrarna 2020 till 2025 vad gäller produktionsdelen består av det oljeeldade Karlhamnsverket, endast har satts i beredskap vid några tillfällen denna vinter. Detta är inte unikt och har skett även tidigare vintrar. Däremot har inte effektreserven behövt användas för elförsörjningen. Faktum är att det var länge sedan effektreserven verkligen behövde aktiveras. Senast det inträffade var vintern 2012/2013.

Vad gäller import av el producerat av fossila bränslen vill jag lyfta fram att de senaste åren har Sverige nettoexporterat el till övriga länder. Under perioden den 1 november 2020 till den 16 mars 2021 har Sverige endast under fem dagar nettoimporterat el. Under dessa fem dagar har Sverige importerat el främst från Norge, men även från Tyskland och i några fall från Danmark. Under dessa fem dagar har exporten av el från Sverige till Finland varit omfattande och Sverige har även nettoexporterat el till Polen. Import från Polen under dessa fem dagar har varit mycket begränsad och har förekommit endast under några få enstaka timmar.

Stockholm den 24 mars 2021

Anders Ygeman

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.