Kinas utbyggnad av kolkraft

Skriftlig fråga 2020/21:1859 av Markus Wiechel (SD)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2021-02-17
Överlämnad
2021-02-17
Anmäld
2021-02-23
Svarsdatum
2021-02-24
Sista svarsdatum
2021-02-24
Besvarad
2021-02-24

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Anna Hallberg (S)

 

Samtidigt som man i Sverige väljer att av ideologiska skäl lägga ned fullt fungerande, tillförlitliga och fossilfria kärnkraftverk ser vi hur Kina bygger ut sin kolkraft – och det sker i en explosionsartad fart. Bara under 2020 har vi sett hur kommunistregimen byggt tre gånger så mycket kolkraft som hela övriga världen tillsammans – vilket motsvarar ett stort kolkraftverk i veckan.

Under ett tal inför FN:s generalförsamling i september förra året meddelade Kinas diktator Xi Jinping att Kina hade som målsättning att bli klimatneutrala till år 2060. Det är, milt uttryckt, en lång väg dit, inte minst mot bakgrund av deras rekordstora satsning på just kolkraft som förväntas vara i drift i minst 30 år för att bli lönsam. Det finns därför stor anledning att tro att den kinesiske ledaren även i denna fråga är opålitlig.

Till skillnad från många andra länder ökar Kina sina koldioxidutsläpp snarare än minskar dem. Enligt nyhetssidan Bloomberg ökade utsläppen i landet med 0,5 procent under 2020. I USA minskade utsläppen i stället med 12,5 procent 2020, i EU och Storbritannien minskade de med 7,5 procent och i Indien med 8,1 procent.

Mot bakgrund av detta har EU-kommissionen flitigt diskuterat ett eventuellt införande av koldioxidtullar på importerat gods. Sådana åtgärder lär slå hårt mot länder som Kina, som inte har samma ambitionsnivå avseende värnandet av klimat och miljö.

Statsrådet Anna Hallberg önskas svara på följande fråga:

 

Hur ställer sig statsrådet till införandet av koldioxidtullar riktat mot importerade varor, och kan vi förvänta oss att hon på annat sätt verkar för att värna produkter som producerats med hjälp av fossilfria källor, exempelvis kärnkraft?

Svar på skriftlig fråga 2020/21:1859 besvarad av Finansminister Magdalena Andersson (S)

Fi2021/ 00791 Finansdepartementet Finansministern Till riksdagen

Svar på fråga 2020/21:1859 av Markus Wiechel (SD)
Kinas utbyggnad av kolkraft

Markus Wiechel har frågat statsrådet Anna Hallberg hur hon ställer sig till införandet av koldioxidtullar riktat mot importerade varor. Vidare har han frågat om regeringen på annat sätt verkar för att värna produkter som producerats med hjälp av fossilfria källor, exempelvis kärnkraft. Frågan har överlämnats till mig.

Sverige ska vara ledande i det globala arbetet med att nå Parisavtalets mål om att hålla den globala uppvärmningen under 2 grader, och helst under 1,5 grader. I december 2019 presenterade kommissionen ett meddelande om den europeiska gröna given, en färdplan som bland annat syftar till göra EU klimatneutralt till 2050. Höga klimatambitioner innebär en risk för koldioxidläckage om omvärlden inte har lika omfattande styrning för att minska utsläppen. Därför har kommissionen som en del av den gröna given tagit initiativ till en gränsjusteringsmekanism. Genom en sådan mekanism ska importerade varor bära samma kostnad för växthusgasutsläpp som europeiskt producerade varor.

Sverige är försiktigt positivt till att Europeiska kommissionen tar fram ett förslag på en gränsjusteringsmekanism för koldioxid som ett alternativ till nuvarande åtgärder för att motverka koldioxidläckage. En förutsättning är att mekanismen som föreslås är förenlig med WTO-regelverket och praktiskt fungerar som ett effektivt klimatverktyg för att motverka koldioxidläckage. Det är också viktigt att kommissionen gör en genomgripande konsekvensanalys av förslaget. En väl utformad mekanism bör också ge aktörer utanför EU incitament att införa motsvarande klimatstyrning som EU och minska sina utsläpp.

En verkningsfull prissättning av koldioxidutsläpp är en nödvändig förutsättning för att nå klimatmålen. Fossil elproduktion inom EU omfattas av EU ETS och Sverige driver på för att EU ETS ska skärpas ytterligare.

Stockholm den 24 februari 2021

Magdalena Andersson

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.