Internetfriheten i Hongkong

Skriftlig fråga 2020/21:1337 av Hans Wallmark (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2021-01-19
Överlämnad
2021-01-19
Anmäld
2021-01-20
Svarsdatum
2021-01-27
Sista svarsdatum
2021-01-27
Besvarad
2021-01-27

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Utrikesminister Ann Linde (S)

 

De av Peking påtvingade drakoniska säkerhetslagarna i Hongkong har redan slagit hårt mot demokratirörelsen och fördömts av den fria världen. I närtid har det väckt stor uppmärksamhet och förstämning då över 50 demokratiaktivister greps i en samlad räd utförd av över 1 000 poliser och säkerhetstrupper.

Samtidigt utmanas nu också internetfriheten. Den 14 januari rapporteras att en internetleverantör blockerat en hemsida till följd av en polisorder. Det är första gången en sida tas ned med anledning av säkerhetslagen. Nätets frihet är något som brukar utgöra en hörnsten i svensk utrikespolitik.

Min fråga till utrikesminister Ann Linde är:

 

Hur avser ministern och regeringen att adressera frågorna om hotet mot internetfriheten i Hongkong som nu kan iakttas som konsekvens av de drakoniska säkerhetslagarna?

Svar på skriftlig fråga 2020/21:1337 besvarad av Utrikesminister Ann Linde (S)

Utrikesdepartementet Utrikesministern Till riksdagen

Svar på fråga 2020/21:1337 av Hans Wallmark (M) Internetfriheten i Hongkong

Hans Wallmark har frågat mig hur jag avser adressera frågorna om hotet mot internetfriheten i Hongkong.

Regeringen fäster stor uppmärksamhet vid situationen i Hongkong och ser med stort allvar på införandet av den nya säkerhetslagstiftningen, vilken bryter mot Kinas internationella åtaganden. De mänskliga rättigheterna, inklusive åsikts-, yttrande- och informationsfriheten, måste respekteras såväl på som utanför internet. Regeringen noterar med oro att säkerhetslagstiftningen nu också har använts för att blockera en hemsida. Tillgången till ett öppet, fritt och säkert internet är viktigt för demokrati och åtnjutandet av mänskliga rättigheter.

Sverige och övriga EU står bakom principen om ”ett land, två system” för att bevara Hongkongs självstyrande ställning med ett fristående politiskt och juridiskt system i enlighet med Hongkongs grundlag. Det är av grundläggande betydelse att de mänskliga fri- och rättigheterna som Hongkongborna tillerkänns enligt denna lag fullt ut respekteras.

Det demokratiska utrymmet i Hongkong har minskat och individers åtnjutande av mänskliga rättigheter inskränks alltmer, vilket är mycket bekymmersamt. Sverige har vid flera tillfällen framfört vår syn till kinesiska myndigheter. Det var angeläget att EU tog upp frågan med den kinesiska ledningen vid de toppmöten som skedde mellan EU och Kina i juni, september och december förra året. Utvecklingen måste fortsatt uppmärksammas med tydlighet i dialogen med den kinesiska ledningen.

Regeringen verkar för ett fortsatt tydligt EU-gemensamt agerande. Det är viktigt att vi agerar enigt och en diskussion kommer att föras om vägen framåt.

Stockholm den 27 januari 2021

Ann Linde

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.