Till innehåll på sidan

Hinder för att anställa läkare och tillgång till medicinsk utrustning

Skriftlig fråga 2020/21:1315 av Marléne Lund Kopparklint (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2021-01-15
Överlämnad
2021-01-17
Anmäld
2021-01-19
Svarsdatum
2021-01-27
Sista svarsdatum
2021-01-27
Besvarad
2021-01-27

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Socialminister Lena Hallengren (S)

 

”Jag vill inledningsvis nämna att jag inte delar Marléne Lund Kopparklints bild av regeringens insatser med anledning av den rådande pandemin. Tvärtom har regeringen vidtagit ett flertal viktiga insatser för att stärka arbetet på myndigheterna och hos kommuner och regioner och då särskilt vad gäller insatser riktat till gruppen äldre.” Detta är ett citat av socialminister Lena Hallengren den 29 juli 2020. Det finns i svaret till skriftlig fråga 2019/20:1827 angående psykisk ohälsa bland vård- och omsorgspersonal under coronakrisen.

I denna skriftliga fråga skriver jag om att regeringens insatser med anledning av den rådande pandemin inte har varit tillräckliga, bland annat för att skydda våra äldre. Jag hänvisar till en intervju där man lätt kunde uppfatta att statsrådet Lena Hallengren skyllde de höga dödssiffrorna på kommuner och regioner, trots att regeringen uteblev med riktlinjer, materiel och krisplan för desamma när pandemin var ett faktum och trots att många av dessa aktörer bad om hjälp och riktlinjer gällande våra äldre.

I svaret till mig hävdar socialministern att regeringen visst vidtagit ett flertal viktiga insatser för att stärka arbetet på myndigheterna och hos kommuner och regioner och då särskilt insatser riktade till gruppen äldre.

En slutsats man nu kan dra efter Coronakommissionens rapport är att regeringens krisplan för att skydda våra äldre under pandemin de facto har varit ett stort misslyckande, då ett stort antal äldre har dött till följd av pandemin. Det finns alltså flera brister i regeringens hantering, vilket gör att flera frågeställningar blir aktuella igen med tanke på kritiken. Regeringen borde nu omvärdera sin plan och sitt riktade arbete inom flera områden. Socialminister Lena Hallengren borde rimligtvis omvärdera flera av sina tidigare svar som hon har gett på frågor som har ställts om regeringens hantering av coronakrisen. Kommissionen menar att äldreomsorgen stod oförberedd och illa rustad när pandemin slog till. Detta bottnade i strukturella brister vilka var kända före virusutbrottet. För dessa brister bär den sittande regeringen och tidigare regeringar det yttersta ansvaret. Regeringen borde ha tagit de initiativ som behövdes för att äldreomsorgen skulle stå bättre rustad för en kris av detta slag.

Med anledning av detta vill jag fråga socialminister Lena Hallengren:

 

Hur ämnar ministern verka så att olika hinder för att anställa läkare och få tillgång till medicinsk utrustning inom kommunerna och regionerna undanröjs?

Svar på skriftlig fråga 2020/21:1315 besvarad av Socialminister Lena Hallengren (S)

S2021/00450 Socialdepartementet Socialministern Till riksdagen

Svar på fråga 2020/21:1315 av Marléne Lund Kopparklint (M)
Hinder för att anställa läkare och tillgång till medicinsk utrustning

Marléne Lund Kopparklint har frågat mig hur jag ämnar verka så att olika hinder för att anställa läkare och få tillgång till medicinsk utrustning inom kommunerna och regionerna undanröjs.

Låt mig börja med att slå fast att en god vård ska kunna ges överallt där det bedrivs hälso- och sjukvårdsverksamhet, såväl i ordinärt som särskilt boende. Utbrottet av covid-19 har tydliggjort svagheter inom svensk äldreomsorg. Äldreomsorgen behöver långsiktigt förstärkas med ett tydligare lagstadgat uppdrag och innehåll.

Det framgår av hälso- och sjukvårdslagen att där det bedrivs hälso- och sjukvård ska det finnas den personal, de lokaler och den utrustning som behövs för att god vård ska kunna ges.

Socialstyrelsen har sedan i mars 2020 i uppdrag av regeringen att på nationell nivå säkra tillgången till medicinteknisk utrustning m.m. som behövs i intensivvården eller annan vård till följd av spridningen av covid-19 samt att på nationell nivå svara för fördelningen av denna utrustning mellan huvudmännen. Uppdraget gäller både i förhållande till regioner och kommuner.

Det behövs ytterligare insatser för att tillgodose äldres behov av en fungerande och säker vård och omsorg. Den regionala och den kommunala hälso- och sjukvården behöver komma närmare äldreomsorgen och finnas till hands såväl för hälsofrämjande insatser som för sjukvård så snart behov uppstår. Mot den bakgrunden har regeringen den 22 december 2020 tillsatt en utredare som bl.a. får i uppdrag att se över om det finns behov av och är ändamålsenligt att ha läkare och sjuksköterskor tillgängliga dygnet runt för personer i särskilt boende.

När det gäller vem som ska ansvara för läkarinsatser, har regionerna i dag det ansvaret, men redan nu gäller att en kommun som inte är nöjd med regionernas läkarinsatser får anlita läkare och få ersättning för det från regionen. Utredaren ska dock se över om och hur kommuner bör få möjlighet att utföra läkarinsatser även i andra fall. En sådan ordning får emellertid inte innebära att det skapas nya huvudmannagränser och otydlighet kring vem som är ytterst ansvarig för att säkerställa tillgången till läkare och för att säkra en god och jämlik vård.

Stockholm den 27 januari 2021

Lena Hallengren

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.