Till innehåll på sidan

Registrering av vaccinationer mot covid-19

Skriftlig fråga 2020/21:1225 av Camilla Waltersson Grönvall (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2021-01-12
Överlämnad
2021-01-13
Anmäld
2021-01-14
Svarsdatum
2021-01-20
Sista svarsdatum
2021-01-20
Besvarad
2021-01-20

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Socialminister Lena Hallengren (S)

 

Under 2020 års sista vecka påbörjades vaccination mot covid-19 i Sverige. Det är mycket hoppfullt. Fortfarande saknas dock samlad statistik över antalet vaccinerade personer hos Folkhälsomyndigheten. Sådan statistik är viktig för att kunna följa upp vaccinernas säkerhet och effekt samt täckningsgrad bland olika målgrupper.

Samtliga vaccinationer mot covid-19 ska registreras i det nationella vaccinationsregistret (NVR) hos Folkhälsomyndigheten. Registrering har möjliggjorts i och med antagandet av proposition 2020/21:47, genom vilken tillämpningsområdet för lagen om det nationella vaccinationsregistret breddades till att också omfatta covid-19 och vars föreslagna lagändringar trädde i kraft den 1 januari 2021.

På en fråga från Expressen om när statistiken ska publiceras, ställd på den myndighetsgemensamma presskonferensen den 5 januari 2021, uppgav Anders Tegnell bland annat: ”Vi var ju i den situationen att vårt register inte fick legal status förrän vid årsskiftet och vi ligger därför lite efter i den här frågan.”

Det verkar alltså inte ha funnits rätt förutsättningar, inte minst vad gäller lagstöd, för regionerna och Folkhälsomyndigheten att sammanställa statistik över vaccinationer mot covid-19 på ett effektivt sätt.

Moderaterna har tidigare föreslagit (Dagens industri den 30 november 2020) att regeringen i stället skulle möjliggöra uppföljning av vaccinationer genom att besluta om en förordningsändring som inkluderar covid-19 i ett nationellt vaccinationsprogram. Det skulle ha undanröjt legala hinder och underlättat såväl registrering som hantering av vaccinet i regionerna. Om regeringen hade följt Moderaternas uppmaning hade statistiken kunnat samlas och rapporteras in direkt då vaccineringen påbörjades före årsskiftet.

Mot bakgrund av ovanstående vill jag fråga socialminister Lena Hallengren:

 

Avser ministern att utvärdera de åtgärder som regeringen vidtog för att möjliggöra registrering av vaccinationer mot covid-19, i syfte att identifiera vägval som underlättat denna registrering för myndigheter och regioner?

Svar på skriftlig fråga 2020/21:1225 besvarad av Socialminister Lena Hallengren (S)

S2021/00277 Socialdepartementet Socialministern Till riksdagen

Svar på fråga 2020/21:1225 av Camilla Waltersson Grönvall (M)
Registrering av vaccinationer mot covid-19

Camilla Waltersson Grönvall har frågat mig om hur jag avser att utvärdera de åtgärder som regeringen vidtagit för att möjliggöra registrering av vaccinationer mot covid-19, i syfte att identifiera vägval som underlättat denna registrering för myndigheter och regioner.

Som Camilla Waltersson Grönvall skriver är statistik viktig för att kunna följa upp vaccinernas säkerhet och effekt samt täckningsgrad bland olika målgrupper. Det var också därför som regeringen redan i höstas lade fram en proposition med lagstadgat krav om att vårdgivare ska registrera uppgifter om vaccinationer mot covid-19 i det nationella vaccinationsregistret.

Alternativa sätt att möjliggöra registrering av vaccinationer mot covid-19 har övervägts och beskrivs i den aktuella propositionen, 2020/21:47 Uppföljning av vaccinationer mot covid-19. Ändringar av nationella vaccinationsprogram kräver enligt 7 d § smittskyddsförordningen omfattande analyser av bl.a. vaccinationens förväntade påverkan på sjukdomsbördan och sjukdomens epidemiologi, de målgrupper som ska erbjudas vaccination, vaccinets säkerhet samt vaccinets lämplighet att kombinera med övriga vacciner i de nationella vaccinationsprogrammen. Förutom att en sådan process är tidskrävande saknades under hösten också mycket av den information som krävs, eftersom berörda vaccin inte hade blivit godkända. Regeringens bedömning var och är därför att detta tillvägagångssätt inte hade möjliggjort inrapportering före årsskiftet och att en lagändring varit det snabbaste sättet att få till stånd registrering av vaccinationer mot covid-19.

Vad gäller de vaccinationer som utförts före den 1 januari finns möjlighet till registrering i efterskott. Så sker också. Det finns inga hinder som gör att registret inte skulle kunna ge en heltäckande bild av vaccinationsläget.

Sammanfattningsvis har således åtgärder vidtagits för att registrera vaccinationer mot covid-19 som utförts såväl före som efter årsskiftet. Regeringen ser ingen anledning att utvärdera dessa ytterligare. Fokus behöver i stället fortsatt ligga på att vaccinationer utförs och registreras utan onödiga dröjsmål.

Stockholm den 20 januari 2021

Lena Hallengren

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.