Införande av ett register över imamer

Skriftlig fråga 2020/21:1219 av Björn Söder (SD)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2021-01-11
Överlämnad
2021-01-11
Anmäld
2021-01-12
Svarsdatum
2021-01-20
Sista svarsdatum
2021-01-20
Besvarad
2021-01-20

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Kultur- och demokratiminister Amanda Lind (MP)

 

Österrike har infört obligatorisk registrering av imamer som en del i arbetet mot terrorism.

Kultur- och integrationsminister Susanne Raab presenterade regeringens beslut vid en presskonferens strax före jul förra året där hon sa följande: Det här är inte en kamp mot religionen eller trossamfunden, utan en gemensam kamp mot terrorism. Vi vill skydda religionsutövningen, och kommer inte att tolerera att de demokratiska rättigheterna urholkas.

Beslutet från regeringen innebär att muslimska trossamfund får ansvar för att registrera alla verksamma imamer. Det gäller även utländska imamer som besöker Österrike för att arbeta. Målet är, enligt regeringen, att hindra så kallade hatpredikanter från att verka i landet.

Österrikes EU-minister Karoline Edtstadler sa, enligt tyska Die Welt, följande i ett uttalande: De flesta imamerna rör sig genom många EU-länder, så säkerhetsmyndigheterna måste veta vem som predikar vad i vilken moské vid varje tillfälle.

Edtstadler argumenterar för att pengar från EU-budgeten i framtiden bättre måste kontrolleras så att inga medel går till organisationer och föreningar som representerar islamistiska och antisemitiska rörelser. Hon anser även att förbud mot finansiering av moskéer och muslimska föreningar från utlandet – något som redan införts i Österrike – bör implementeras i hela EU.

Med anledning av detta vill jag fråga kultur- och demokratiminister Amanda Lind:

 

Avser ministern att ta liknande initiativ i Sverige?

Svar på skriftlig fråga 2020/21:1219 besvarad av Kultur- och demokratiminister Amanda Lind (MP)


Svar på fråga 2020/21:1219 av Björn Söder (SD)
Införande av ett register över imamer

Björn Söder har frågat mig om jag avser ta liknande initiativ i Sverige som Österrike gjort när det gäller att införa ett register över imamer.

Terrorism och våldsbejakande extremism utgör allvarliga hot mot vårt demokratiska samhälle, hot som regeringen tar på största allvar. Ideologiskt motiverade brott som utgör ett säkerhetshot eller som hotar våra grundläggande demokratiska funktioner, oavsett om de bakomliggande orsakerna är religiösa eller politiska, måste förebyggas och förhindras.

Regeringen har vidtagit ett flertal åtgärder inom ramen för arbetet mot terrorism och våldsbejakande extremism. De omfattande ekonomiska satsningarna på rättsväsendet och särskilt på Säkerhetspolisen och Polismyndigheten under senare år har skett i syfte att öka slagkraften i brottsbekämpningen generellt, men också specifikt för att förbättra förmågan att möta hotet från terrorism. Både Säkerhetspolisen och Polismyndigheten har intensifierat sitt arbete och informationsutbytet sinsemellan för att förhindra brottslighet med koppling till våldsbejakande miljöer och för att minska tillväxten i extremistmiljöerna.

Ett annat exempel är inrättandet av Center mot våldsbejakande extremism vid Brottsförebyggande rådet, som erbjuder många aktörer stöd och vägledning i deras arbete med att förebygga och förhindra våldsbejakande extremism.

Om religiösa företrädare använder sin ställning till att sprida hat och hot eller uppvigla till terrorism är det självklart helt oacceptabelt. Däremot avser jag inte ta något initiativ till att genomföra den österrikiska modellen med ett register över verksamma imamer.

Stockholm den 20 januari 2021

Amanda Lind

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.