Regeringens sms-kampanj

Skriftlig fråga 2020/21:1056 av Hans Rothenberg (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2020-12-16
Överlämnad
2020-12-16
Anmäld
2020-12-17
Svarsdatum
2020-12-30
Sista svarsdatum
2020-12-30
Besvarad
2020-12-30

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Anders Ygeman (S)

 

I dagarna har regeringen via två myndigheter i 22 miljoner sms kommunicerat information angående smittspridningen av coronaviruset. Uppmärksamheten kring meddelandet blev stor såväl i medier som i diskussioner på sociala medier – dock inte för det som var avsikten, nämligen hur människor bör agera under rådande omständigheter, utan snarare för att informationen var ospecifik samt att länk till den mest bärande informationen saknades. Dessutom var det inte helt klart vem som var avsändare.

När en kommunikationsinsats av denna omfattning görs är det ytterst väsentligt att innehåll och avsändare är tydliga då förtroendet annars riskerar att skadas och insatsen blir kontraproduktiv.

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Anders Ygeman_

 

Vad drar ministern och regeringen för lärdom av erfarenheterna av den nyss genomförda sms-kampanjen?

Svar på skriftlig fråga 2020/21:1056 besvarad av Statsrådet Anders Ygeman (S)

Svar på fråga 2020/21:1035 av Boriana Åberg (M)
Nyttan med sms-utskicket, fråga 2020/21:1055 av Michael Rubbestad (SD) Sms-utskick med anledning av pandemin samt fråga 2020/21:1056 av Hans Rothenberg (M) Regeringens sms-kampanj

Boriana Åberg har frågat mig vad ”den relevanta informationen” bestod av, och om jag bedömer att kostnaderna för utskicket motsvarade nyttan. Hans Rothenberg har frågat mig vad jag och regeringen drar för lärdom av erfarenheterna av den nyss genomförda sms-kampanjen. Michael Rubbestad har frågat mig varför man inte utnyttjade teknikens fulla potential med ett utskick innehållande mer information, likt varianterna i Danmark och Oslo, när man väl beslutade att göra ett utskick till samtliga abonnenter i Sverige. Jag väjer att svara på frågorna i ett sammanhang.

Efter sommaren har spridningen av det virus som orsakar sjukdomen covid-19 ökat. Regeringen och berörda myndigheter har under hösten fattat flera beslut om nya råd, restriktioner och andra åtgärder för att minska smittspridningen. Läget är fortfarande allvarligt och det är av största vikt att myndigheternas råd och rekommendationer efterlevs.

Hela samhället hjälps åt och att alla gör vad de kan för att bidra till att minska smittspridningen. Regeringen bedömde att det fanns ett behov av att nå ut till en så stor del av befolkningen som möjligt för att uppmärksamma Folkhälsomyndighetens skärpta nationella föreskrifter som skulle börja gälla den 14 december. Syftet med SMS-utskicket var att informera om, samt uppmana allmänheten att följa de råd som finns för att minska smittspridningen inför kommande högtider och ledigheter. Genom ett SMS-utskick bedömdes informationen kunna nå ut till stor del av befolkningen på ett effektivt sätt.

De fyra största teleoperatörerna, Telia Company AB, Tele2 AB, Telenor ASA, och Hi3G Access AB har på frivillig grund medverkat till det praktiska kring utskicket utan att begära ersättning och har därmed gjort en betydelsefull insats för Sveriges arbete med att minska smittspridningen. Folkhälsomyndigheten och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap fick uppdraget att ta fram och samordna SMS-meddelandet till allmänheten och samverkade med berörda aktörer vad gäller utformandet av meddelandet.

Utskicket är det första massutskicket av SMS till allmänheten som gjorts i Sverige. Antalet besök på både Krisinformation.se och på Msb.se ökade markant i samband med utskicket. Krisinformation.se hade måndagen den 14 december 3,5 miljoner besök, vilket är 65 gånger fler besökare än måndagen den 7 december.

Stockholm den 28 december 2020

Anders Ygeman

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.