Till innehåll på sidan

Åtgärder för ökad kunskap om smittspridning

Skriftlig fråga 2020/21:1028 av Markus Wiechel (SD)

Frågan är besvarad

Händelser

Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Inlämnad
2020-12-14
Överlämnad
2020-12-16
Anmäld
2020-12-17
Sista svarsdatum
2020-12-30
Svarsdatum
2021-01-13
Besvarad
2021-01-13

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Socialminister Lena Hallengren (S)

 

Sverigebilden utomlands är i dessa tider dyster, milt uttryckt. Detta blev undertecknad påmind om efter att några amerikanska bekanta diskuterat ett filmklipp som sas visa svensk omsorgspersonal som sjöng om att ta ansvar under pandemin samtidigt som de själva agerar klandervärt ur ett covidperspektiv.

I klippet ser vi svensk omsorgspersonal som iförda visir (men utan andningsskydd), genom en omgjord barnvisa sjunger om att man bör ta ansvar och följa statsepidemiolog Anders Tegnells råd. Vidare sjunger de att de spottar på corona och om vikten av att hålla avstånd. Problemet är dock att personalen i fråga inte på något sätt agerade som de borde ut ett smittskyddsperspektiv: De höll inte tillräckligt avstånd, de befann sig inomhus och de var totalt nio personer samlade. Det rådde för undertecknad ingen tvekan om att det faktiskt kunde vara en parodi på den svenska hanteringen av covid-19 som nu blivit världskänt till följd av sin mortalitet.

Eftersom klippet blivit viralt önskade undertecknad naturligtvis se om det gick att verifiera äktheten eller om det faktiskt var en sketch, som vissa verkade tro. Sorgligt nog visade det sig att det var autentiskt. Än värre var klippet ursprungligen publicerat på Sigtuna kommuns Facebooksida, varför kommunen till synes verkat tycka att detta var någonting positivt.

Ironin över att omsorgspersonalen dels agerar klandervärt, dels hyllar arkitekten bakom den svenska handlingsförlamningen under denna pandemi är slående. Det är dock inte konstigt om man förfasas över den omfattande okunskap och nonchalans som råder kring smittskydd och hur detta dödliga virus ska tacklas. När vi ser hur okunskapen har nått en i flera fall synkroniserad nivå, även bland vård- och omsorgspersonal, bör även socialministern reagera.

När denna okunskap dessutom är sanktionerad av myndigheter (i detta fall Sigtuna kommun), som sprider densamma, vet vi att Sverige är riktigt illa ute. Det ser vi likaså i kommentarsfältet, där vanliga medborgare tycks vara helt oförstående för spridningen av aerosoler bland personalen och således för risken att sprida smittan bland de sköra på det aktuella äldreboendet. Allra värst är dock att detta inte lär vara ett enskilt exempel. Så här kan det mycket väl se ut på en lång rad svenska äldreboenden, varför det inte heller är särskilt konstigt att många avlider.

Efter att återkommande fått höra ovetenskapliga spekulationer och vilseledande riktlinjer från myndigheter avseende bland annat skydd är det läge att socialministern agerar.

Av denna anledning vill jag fråga socialminister Lena Hallengren:

 

Hur ser ministern på att myndigheter och kommuner bidrar till att sprida klipp som undertecknad exemplifierat, och kan vi förvänta oss att hon agerar för att öka kunskapen om hur aerosoler sprids?

Svar på skriftlig fråga 2020/21:1028 besvarad av Socialminister Lena Hallengren (S)

Svar på fråga 2020/21:1028 av Markus Wiechel (SD)
Åtgärder för ökad kunskap om smittspridning

Markus Wiechel har frågat mig hur jag ser på att myndigheter och kommuner bidrar till att sprida klipp som Marcus Wiechel exemplifierat, och om de kan förvänta sig att jag agerar för att öka kunskapen om hur aerosoler sprids.

Folkhälsomyndigheten har återkommande informerat om hur covid-19 sprids och vilka åtgärder som behöver vidtas för att minska smitt-spridningen. Det kommer myndigheten fortsatt göra. I varje region finns smittskyddsläkare som bistår verksamheter, inklusive kommuner, med kunskap om covid-19.

Stockholm den 13 januari 2021

Lena Hallengren

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.