Straffrabatt för unga

Skriftlig fråga 2019/20:984 av Johan Forssell (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2020-02-19
Överlämnad
2020-02-19
Anmäld
2020-02-20
Svarsdatum
2020-02-26
Sista svarsdatum
2020-02-26
Besvarad
2020-02-26

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

 

I samband med gängsamtalen i höstas kom regeringen överens med Centerpartiet och Vänsterpartiet om att utreda en straffrabatt för unga mellan 18 och 21 år. Den innebär att straffrabatten i princip även fortsättningsvis ska gälla i de allra flesta fallen. Enligt förslaget ska undantag från straffrabatten bara gälla den mellan 18 och 21 år som tidigare dömts för brott där minimistraffet är ett års fängelse och därefter döms för ett nytt brott med minimistraffet två års fängelse.

I går på justitieutskottets sammanträde valde dock Socialdemokraterna och Miljöpartiet plötsligt att ansluta sig till Liberalernas reservation om straffrabatt som omfattar betydligt fler unga vuxna och som dessutom innebär en skärpning i förhållande till den ståndpunkt som intogs vid gängsamtalen.

Med anledning av svängningen i utskottet rapporterade i går kväll SVT och TT att Socialdemokraterna svängt och bytt position kring straffrabatten. Senare på kvällen meddelade Socialdemokraternas representant i justitieutskottet, Fredrik Lundh Sammeli, oväntat att man inte bytt position utan står kvar på samma uppfattning som man intog vid gängsamtalen.

För en utomstående är det svårt att förstå vilken linje det är som regeringen egentligen driver. Från att först föreslå en mjukare position vid gängsamtalen, till att sedan ansluta sig till en L-reservation som innebär en stor förändring i förhållande till punkten i gängsamtalen för att därefter igen meddela att man inte bytt fot.

Dessa olika ståndpunkter behöver klargöras av ansvarigt statsråd. Inom loppet av ett dygn har man lyckats ändra uppfattning tre gånger.

Mot bakgrund av ovanstående vill jag fråga justitie- och migrationsminister Morgan Johansson:

 

 Vilken linje är det som gäller för ministern och regeringen kring straffrabatten för unga?

Svar på skriftlig fråga 2019/20:984 besvarad av Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)



Ju2020/00682/POL

Justitiedepartementet

Justitie- och migrationsministern

Till riksdagen


Svar på fråga 2019/20:984 av Johan Forssell (M) Straffrabatt för unga

Johan Forssell har frågat mig vilken linje det är som gäller för mig och regeringen kring straffrabatten för unga.

Vi har i Sverige under en mycket lång tid haft ett system med särskilda straffrättsliga regler för unga som begår brott. Detta system har anpassats till ungas bristande mognad och särskilda behov och syftar bland annat till att motverka riskerna för fortsatt brottslighet. Det är viktigt, men det finns behov av förändringar. Den borgerliga regeringen tog inte fram några sådana förslag.

Frågan tas nu upp i regeringens 34-punktsprogram mot gängkriminaliteten och vi bereder de förslag som den av regeringen tillsatta Ungdoms-reduktionsutredningen har lämnat. Vi återkommer till riksdagen när detta arbete är färdigt.

Stockholm den 25 februari 2020

Morgan Johansson –

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.