Remiss till markägarorganisationer

Skriftlig fråga 2019/20:879 av Mikael Larsson (C)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2020-02-04
Överlämnad
2020-02-04
Anmäld
2020-02-05
Svarsdatum
2020-02-12
Sista svarsdatum
2020-02-12
Besvarad
2020-02-12

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Anders Ygeman (S)

 

När större planering av ny infrastruktur, såsom järnvägar, vägar och elnät, ska byggas krävs ett samråd där privatpersoner och organisationer får tycka till om förslaget.

Energimarknadsinspektionen ansvarar, efter samråd, för att ärenden om bland annat nya elledningar går ut på remiss. Energimarknadsinspektionen ska enligt dem själva inhämta synpunkter från särskilt angivna remissinstanser. 

Under den senaste tiden vid har remisser skickats till statliga myndigheter samt också till ideella miljöorganisationer som verkar över landet. En stor grupp som inte under den senaste tiden fått möjlighet att svara är markägarorganisationerna, bland annat Lantbrukarnas Riksförbund (LRF). Detta är mycket märkligt då LRF företräder en stor mängd markägare över hela landet som ur ett äganderättsperspektiv kan bli hårt drabbade när ny infrastruktur ska byggas.

Min fråga till statsrådet Anders Ygeman är därför:

 

Är statsrådet beredd att låta LRF vara en av de angiva remissinstanser för de ärenden som hanteras av Energimarknadsinspektionen?

Svar på skriftlig fråga 2019/20:879 besvarad av Statsrådet Anders Ygeman (S)



I2020

/

00324/E

Infrastrukturdepartementet

Energi- och digitaliseringsministern

Till riksdagen


Svar på fråga 2019/20:879 av Mikael Larsson (C)
Remiss till markägarorganisationer

Mikael Larsson har frågat mig om att låta LRF vara en av de angiva remissinstanser för de ärenden som hanteras av Energimarknadsinspektionen.

Jag vill inledningsvis förtydliga att alla som vill alltid har möjlighet att ta del av ärenden vid Energimarknadsinspektionen och lämna synpunkter på dessa. Jag vet också att Energimarknadsinspektionen arbetar för att digitalisera processen för koncessionsansökan vilket kommer underlätta för samtliga intressenter att följa, få information och inkomma med synpunkter i koncessionsärenden.

Som jag uppfattat frågan handlar den om det utskick för yttranden som Energimarknadsinspektionen gör i tillståndsärenden i enlighet med elförordningen (8 §). Där inkluderas länsstyrelsen, berörda kommuner, Försvarsmakten, berörda mark- och sakägare samt berörda nätkoncessionärer. Därutöver remitterar Energimarknadsinspektionen ofta, men inte alltid, till berörda myndigheter, exempelvis Skogsstyrelsen och Jordbruksverket, för att få information till ärendet. Det är Energimarknadsinspektionen som bedömer vilka intressenter som bör inkluderas i varje ärende för att tillräcklig information ska komma in i ärendet eller som av andra skäl bör få yttra sig. Utgångspunkten är att alla sakägare ska kunna yttra sig i ärendet. Vidare har vissa miljöorganisationer, som inte är sakägare, rätt att överklaga Energimarknadsinspektionens beslut enligt miljöbalken och ellagen. Energimarknadsinspektionen väljer därför ibland att ta med dessa organisationer vid remitteringen.

Min bedömning är att regelverken i detta fall inte behöver utvidgas, utan att vi istället ska fortsätta utveckla myndigheternas möjlighet att utnyttja digitaliseringens möjligheter för att ärendena ska kunna bli transparenta och enkla att följa för samtliga intressenter.

Stockholm den 12 februari 2020

Anders Ygeman

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.