Ungas beställning till samhället

Skriftlig fråga 2019/20:802 av Clara Aranda (SD)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2020-01-23
Överlämnad
2020-01-24
Anmäld
2020-01-28
Svarsdatum
2020-02-05
Sista svarsdatum
2020-02-05
Besvarad
2020-02-05

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Socialminister Lena Hallengren (S)

 

Utredningen Ungas beställning till samhället 2.0 lämnades till den dåvarande socialministern, Annika Strandhäll, i maj 2018. I utredningen har den tidigare nationella samordnaren med ansvar för området psykisk hälsa, Kerstin Evelius, sammanställt vad unga själva anser att samhället bör göra för att den psykiska hälsan ska förbättras hos gruppen. Arbetet med utredningen skedde likaså i samarbete med Sveriges Psykologförbund.

En rad förslag kunde presenteras i utredningen. Däribland fanns förslag om att regeringen ska ge Skolverket i uppdrag att genomföra en översyn av hur kunskap om psykisk och psykosocial hälsa och ohälsa kan integreras i läroplanen. Det fanns även förslag om att psykisk och psykosocial hälsa ska inkluderas i de hälsobesök som elevhälsan ansvarar för. Syftet med utredningen var att unga själva skulle få möjlighet att göra sina röster hörda och ges tillfälle att redogöra för vilka behov som man ansåg behövde mötas. Det var också en möjlighet för engagerade unga att komma med förslag på lämpliga åtgärder för att stärka den psykiska hälsan och minska den psykiska ohälsan hos den aktuella gruppen. 

Nu har det snart gått två år sedan utredningen lämnades till den dåvarande socialministern, och därför vill jag ställa följande fråga till socialminister Lena Hallengren:

 

Hur ser ministern på de förslag som återfinns i utredningen, och vilka konkreta åtgärder anser ministern och regeringen vara aktuella att verkställa med anledning av de presenterade förslagen i utredningen Ungas beställning till samhället 2.0?

Svar på skriftlig fråga 2019/20:802 besvarad av Socialminister Lena Hallengren (S)




Svar på fråga 2019/20:802 av Clara Aranda (SD) Ungas beställning till samhället

Clara Aranda har frågat mig hur jag ser på de förslag som återfinns i utredningen ”Ungas beställning till samhället” samt vilka konkreta åtgärder som jag och regeringen anser vara aktuella att verkställa med anledning av förslagen.

Jag vill inledningsvis nämna att psykisk hälsa och suicidprevention är högt prioriterade frågor för mig och för regeringen och att barn och unga är en särskilt viktig målgrupp för regeringens insatser inom området. Med anledning av förslagen har regeringen därför vidtagit flera åtgärder. Regeringen har bl.a. uppdragit åt Folkhälsomyndigheten att ta fram en grundläggande webbaserad utbildning om psykisk ohälsa och suicid. Syftet med utbildningen är att öka kunskapen om psykisk ohälsa bland organisationer och ledare som anordnar aktiviteter för barn och unga. Uppdraget slutredovisades den 1 oktober 2019 och utbildningen kommer att finnas tillgänglig från och med den 26 februari 2020.

Regeringen har också uppdragit åt Folkhälsomyndigheten att lämna förslag på hur en särskild funktion för psykisk hälsa och suicidprevention kan inrättas vid myndigheten. Den särskilda funktionens roll ska vara att sprida kunskap om psykisk hälsa och suicid till allmänheten. Uppdraget ska slutredovisas senast den 15 maj 2020.

Under 2020 satsar regeringen 1,7 miljarder kronor för förstärkta insatser i regioner och kommuner genom en överenskommelse mellan staten och Sverige Kommuner och Regioner (SKR). Inom ramen för överenskommelsen ingår riktade medel för att utveckla insatserna till gruppen barn och unga. Under 2020 fördelas vidare 65 000 000 kronor till de organisationer som bedriver främjande, förebyggande och stödjande arbete inom området psykisk hälsa och suicidprevention, däribland till organisationer som vänder sig till barn och unga.

Ett annat viktigt led i regeringens arbete inom området är att öka möjligheterna för barn och unga att få ett tidigt och samordnat stöd vid psykisk ohälsa. Under 2019 uppdrog regeringen därför genom tilläggsdirektiv till utredningen Samordnad utveckling för god och nära vård (S2017:01) att utreda förutsättningarna för att utveckla en ny form av skyndsamma och ändamålsenliga insatser inom primärvården vid lättare psykisk ohälsa. Uppdraget ska slutredovisas senast den 15 januari 2021.

Regeringen har också uppdragit åt en särskild utredare att se över förutsättningarna för en sammanhållen god och nära vård för barn och unga (S2019:05). Meningen med uppdraget är att nå upp till en mer likvärdig vård med förebyggande och hälsofrämjande insatser för barn och unga i hela landet. Uppdraget ska slutredovisas senast den 1 oktober 2021.

Under 2015 antog regeringen en strategi inom området psykisk hälsa, Fem fokusområden fem år framåt, som gäller tom. 2020. Parallellt med detta tillsatte regeringen en särskild utredare - i form av en nationell samordnare – med uppdrag att samordna insatserna inom området psykisk hälsa och, senast den 31 december 2018, lämna förslag på hur insatserna inom området kan utvecklas. Bland förslagen återfinns insatser som riktas till gruppen barn och unga. Betänkandet bereds för närvarande i Regeringskansliet.

Stockholm den 5 februari 2020

Lena Hallengren

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.