Demokratioffensiv

Skriftlig fråga 2019/20:485 av Ludvig Aspling (SD)

Frågan är besvarad

Händelser

Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Inlämnad
2019-11-25
Överlämnad
2019-11-26
Anmäld
2019-11-27
Sista svarsdatum
2019-12-04
Svarsdatum
2019-12-10
Besvarad
2019-12-10

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Peter Eriksson (MP)

 

Regeringens planerade demokratioffensiv har sjösatts mot bakgrund av det krympande demokratiska utrymmet. Det krympande demokratiska utrymmet är till synes en megatrend, det vill säga en process som kan skönjas i olika länder på vitt skilda platser i världen men som samtidigt uppvisar gemensamma drag.

Likt regeringen oroas Sverigedemokraterna över utvecklingen och instämmer naturligtvis i ambitionen med demokratioffensiven. Regeringens tillvägagångsätt väcker dock vissa frågetecken, kanske framför allt frågan om vad grundorsaken till det krympande demokratiska utrymmet är.

Jag vill därför fråga statsrådet Peter Eriksson:

 

Har UD eller Sida gjort någon grundlig vetenskaplig analys av vad det krympande demokratiska utrymmet beror på, eller agerar UD och SIDA utifrån en viss teori eller problemformulering?

Svar på skriftlig fråga 2019/20:485 besvarad av Statsrådet Peter Eriksson (MP)



Utrikesdepartementet

Statsrådet Eriksson

Till riksdagen


Svar på fråga 2019/20:485 av Ludvig Aspling (SD) Demokratioffensiv

Med hänvisning till regeringens demokratisatsning har Ludvig Aspling frågat mig om UD eller Sida gjort någon grundlig vetenskaplig analys av vad det krympande demokratiska utrymmet beror på, eller om UD och Sida agerar utifrån en viss teori eller problemformulering.

Regeringens demokratisatsning grundar sig på en bred syn på demokrati som inkluderar: representativt styre, åtnjutande av mänskliga rättigheter, maktdelning, oberoende institutioner och medborgerligt deltagande. Denna breda syn på demokrati används av flera ledande organisationer som mäter demokratins ställning i världen, t.ex. International IDEA och Varieties of Democracy.

Att demokratin är på tillbakagång världen över bekräftas av bl.a. forskare, tankesmedjor, och civilsamhällesorganisationer. Vi ser uttryck för det bl.a. genom att det civila samhället sätts under press, att domstolars självständighet ifrågasätts, att val manipuleras, att respekten för de mänskliga rättigheterna urholkas och att det blir allt farligare att arbeta som journalist.

Regeringens demokratisatsning har sin grund i dessa samstämmiga analyser av demokratins tillstånd i världen och i en övertygelse om att demokrati är den samhällsmodell som ger alla människor de bästa förutsättningarna att nå sin fulla potential.

Stockholm den 10 december 2019

Peter Eriksson

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.