Regeringen och arbetet för en stark havsrätt

Skriftlig fråga 2019/20:427 av Elin Segerlind (V)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2019-11-15
Överlämnad
2019-11-17
Anmäld
2019-11-19
Svarsdatum
2019-11-27
Sista svarsdatum
2019-11-27
Besvarad
2019-11-27

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Utrikesminister Ann Linde (S)

 

Inom FN förhandlas nu ett globalt avtal som ska skydda internationellt vatten från överexploatering och därmed stärka dagens bristande regelverk. Avtalet förväntas vara klart under 2020 och kommer att vara ett tillägg till havsrättskonventionen (Unclos). Trots att förhandlingarna inom FN för närvarande är inne på den tredje förhandlingsrundan av fyra och att utformningen av regeltext närmar sig är det väldigt tyst från den svenska regeringen gällande Sveriges hållning.

I februari 2018 föredrog dåvarande utrikesministern för utrikesutskottet Sveriges ståndpunkt i de inledande förhandlingarna. Regeringen lämnade då ifrån sig en del av förhandlingsmakten till EU i stället för att Sverige självt ska vara en stark röst för klimatet och den biologiska mångfalden kopplat till våra hav.

I svepande ordalag presenterade regeringen vidare sin ståndpunkt som baseras på kommissionens, som föreslår ett nytt instrument som reglerar samtliga aspekter men samtidigt inte inverkar på eller förändrar existerande instrument. Här blir det problematiskt eftersom ett av de största problemen i dag är den fragmenterade regleringen av våra världshav, som hindrar oss från att fatta effektiva beslut för stärkt skydd av våra hav. Den marina biosfären visar en starkt negativ utveckling och en accelererande utarmning av den biologiska mångfalden på grund av en rad mänskliga aktiviteter. Ett viktigt verktyg för att motverka den negativa trenden är att skapa ett ekologiskt representativt, sammanhängande och funktionellt nätverk av marina skyddade områden. Trots att detta mål inkluderats i ett flertal internationella organ har man misslyckats med att etablera ett sådant nätverk. Världens hav består av 60 procent internationellt vatten, men bara runt 1 procent har fått skydd. Detta beror till stor del på den fragmenterade förvaltningen, uppdelad i sektorer som inte behöver ta hänsyn till varandra. Inte ens havsmiljöorganisationen Ospar har lyckats. Av 448 skyddade områden som skapats av Ospar ligger bara 7 på internationellt vatten.

Med anledning av vad som anförts ovan vill jag fråga utrikesminister Ann Linde:

 

Avser regeringen att vara en aktiv part i FN-förhandlingarna med att ta fram ett regelverk för att skydda våra internationella vatten?

Svar på skriftlig fråga 2019/20:427 besvarad av Utrikesminister Ann Linde (S)



Utrikesdepartementet

Utrikesministern

Till riksdagen


Svar på fråga 2019/20:427 av Elin Segerlind (V)
Regeringen och arbetet för en stark havsrätt

Elin Segerlind har frågat mig huruvida regeringen avser att vara en aktiv part i FN-förhandlingarna med att ta fram ett regelverk för att skydda våra internationella vatten.

En effektiv regim för miljöskydd i havet är en mycket viktig fråga. Sverige deltar aktivt i förhandlingarna om ett internationellt rättsligt bindande instrument inom ramen för FN:s havsrättskonvention, om bevarande av marinbiologisk mångfald i områden utanför nationell jurisdiktion (BBNJ) alltsedan diskussionerna påbörjades år 2004.

Regeringen anser att ett nytt globalt avtal bör innehålla konkreta åtgärder och mekanismer för att möjliggöra en effektiv implementering och därmed ett effektivt miljöskydd i havet. Den svenska positionen är att det nya avtalet ska bli ett så brett instrument som möjligt där samtliga relevanta principer till skydd av miljön och den marina biologiska mångfalden samlas. Det nya avtalet ska förstärka och komplettera, men utan att försvaga, effektiviteten i existerande instruments arbete, såsom fiskebeståndsavtalet, den Internationella sjöfartsorganisationen, eller regionala havsmiljöorganisationer. Sverige är starkt pådrivande för att samarbetsmekanismer samt en koordineringsfunktion mellan kompetenta organisationer inkluderas i det nya avtalet. En svensk prioritering är även att genom det nya avtalet bekräfta och stärka de bestämmelser om kapacitetsuppbyggnad och tekniköverföring som finns i del 14 i Havsrättskonventionen (UNCLOS), samt skapa en universell grund för regionala havsmiljökonventioner och -organisationer att upprätta marina skyddsområden på det fria havet.

Sverige förhandlar tillsammans med de andra medlemsstaterna i EU, och arbetar för att de svenska prioriteringarna ska få genomslag i de internationella förhandlingarna. EU är idag en av de mest tongivande aktörerna i förhandlingarna. Under 2019 har den svenska delegationen deltagit mycket aktivt i samtliga EU-förberedelser och internationella konferenser.

Samtidigt är förhandlingarna svårförutsägbara och komplexa då de innefattar frågor om såväl marina genetiska resurser och kapacitetsuppbyggnad som frågor om skydd för marin miljö.

Således är svaret på frågan att den svenska regeringen är, och avser att fortsätta vara, en aktiv part i de mycket viktiga FN-förhandlingarna med att ta fram ett regelverk för att skydda marinbiologisk mångfald på det fria havet.

Stockholm den 27 november 2019

Ann Linde

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.