Arbetsförmedlingen

Skriftlig fråga 2019/20:389 av Tobias Andersson (SD)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2019-11-14
Överlämnad
2019-11-14
Anmäld
2019-11-15
Svarsdatum
2019-11-27
Sista svarsdatum
2019-11-27
Besvarad
2019-11-27

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S)

 

Tidigare i veckan rapporterades det om att det råder stora brister hos Arbetsförmedlingen i samband med att arbetsgivare söker personal för subventionerade anställningar – detta enligt en intern granskning. Tanken är att arbetsgivare med förutsättningarna att ta emot personer som står långt ifrån arbetsmarknaden, likt nyanlända och långtidsarbetslösa, ska kunna vända sig till Arbetsförmedlingen och uppge sitt intresse för subventionerade anställningar av dessa grupper.

Den interna granskningen visade dock att av de cirka 4 000 intresseanmälningarna som inkom 2018 förblev 34 stycken per vecka obesvarade, och hela sju av tio arbetsgivare fick ingen återkoppling inom fyra veckor. Brister likt dessa riskerar onekligen att begränsa incitamenten för arbetsgivare att vända sig till Arbetsförmedlingen med intresseanmälningar, vilket gör att de långtidsarbetslösa och andra får än svårare att kliva in på arbetsmarknaden.

Det går att diskutera effektiviteten i subventionerade anställningar som anställningsform, men givet utformningen i dag är det åtminstone en förutsättning att intressenter ges möjligheten att nyttja formen som den ser ut.

Den reformation av Arbetsförmedlingen som har inletts kan möjligen bidra till den beskrivna problematiken, men målsättningen måste ändock vara att myndigheten lyckas med de antaganden den innehar.

Med anledning av detta vill jag ställa följande fråga till arbetsmarknadsminister Eva Nordmark:

 

Avser arbetsmarknadsministern att ta några initiativ för att åtgärda den beskrivna problematiken, oberoende av den pågående reformationen av Arbetsförmedlingen?

Svar på skriftlig fråga 2019/20:389 besvarad av Arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S)



PAGE

2


Dnr A2019/02061/A

Arbetsmarknadsdepartementet

Arbetsmarknadsministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2019/20:389 av Tobias Andersson (SD) Arbetsförmedlingen

Tobias Andersson har frågat mig om jag avser att ta några initiativ för att åtgärda den beskrivna problematiken med stora brister som finns hos Arbetsförmedlingen i samband med att arbetsgivare söker personal för subventionerade anställningar, oberoende av den pågående reformationen av Arbetsförmedlingen.

Tobias Andersson refererar till en granskning som Arbetsförmedlingen gjort som visar att en stor andel av de arbetsgivare som under 2018 visat intresse att anställa personer med subventionerade anställningar inte fått någon återkoppling från Arbetsförmedlingen.

Rätt utformade är subventionerade anställningar ett viktigt verktyg för att öka möjligheterna till arbete för kvinnor och män med svag ställning på arbetsmarknaden. Regeringen har därför i budgetpropositionen för 2020 föreslagit ökade resurser för bland annat extratjänster och introduktionsjobb samt resurser för att ytterligare höja taket för den bidragsgrundande lönen för lönebidrag. Därmed kommer fler långtidsarbetslösa, nyanlända och personer med funktionsnedsättning som medför nedsatt arbetsförmåga kunna få ett arbete.

En viktig del i arbetet med subventionerade anställningar är självklart Arbetsförmedlingens arbetsgivarkontakter oberoende av den pågående reformeringen av myndigheten. Arbetsförmedlingen har den 1 november 2019 redovisat ett uppdrag kring reformeringen av myndigheten som bland annat också innehåller en analys av hur en fungerande service till arbetsgivare ska säkerställas även under genomförandeperioden av reformeringen. Arbetsförmedlingen konstaterar dock i redovisningen att frågor om arbetsgivare och kompetensförsörjning kommer att behöva beröras i större utsträckning under den fortsatta reformeringen och att myndighetens redovisning inte är att betrakta som uttömmande i detta avseende. I arbetet med reformeringen kommer således förutsättningarna för en fungerande service till arbetsgivare att behöva analyseras vidare. Arbetsförmedlingens redovisning bereds för närvarande inom Regeringskansliet.

Arbetsförmedlingen gör en rad granskningar och uppföljningar av myndighetens arbete med arbetsgivare, vilket nämnda granskning är ett exempel på.

Det är mycket angeläget att Arbetsförmedlingen säkerställer en fungerande service till arbetsgivare, både under den pågående reformeringsprocessen och efter att den slutförts. Jag följer frågan.

Stockholm den 27 november 2019

Eva Nordmark

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.