En nationell anhörigstrategi

Skriftlig fråga 2019/20:276 av Marléne Lund Kopparklint (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2019-10-25
Överlämnad
2019-10-25
Anmäld
2019-11-05
Svarsdatum
2019-11-06
Sista svarsdatum
2019-11-06
Besvarad
2019-11-06

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Socialminister Lena Hallengren (S)

 

Tillsammans med årets höstbudget avslöjade socialminister Lena Hallengren att regeringen ämnade ge Socialstyrelsen i uppdrag att ta fram en nationell anhörigstrategi.

I ett uttalande i DN sa socialminister Lena Hallengren bland annat följande: ”Ibland talar man om anhöriga som en väldigt bred målgrupp men för oss är det viktigt att understryka att det handlar om dem som vårdar eller stödjer närstående äldre personer.”

Vård av närstående är däremot inte specifikt de som vårdar sina äldre utan även yngre får i dag hjälp av närstående. 

Med anledning av detta vill jag fråga socialminister Lena Hallengren:

 

Hur definierar ministern begreppet anhörig, och vilka direktiv kommer denna strategi att utgå från?

Svar på skriftlig fråga 2019/20:276 besvarad av Socialminister Lena Hallengren (S)



S2019/04438/FST

Socialdepartementet

Socialministern

Till riksdagen


Svar på fråga 2019/20:276 av Marléne Lund Kopparklint (M)
En nationell anhörigstrategi

Marléne Kopparklint har frågat mig hur jag definierar begreppet anhörig och vilka direktiv den kommande anhörigstrategin kommer att utgå ifrån.

Begreppet anhörig saknar en enhetligt rättslig definition. Enligt 5 kap. 10 § socialtjänstlagen (2001:453) ska socialnämnden dock erbjuda stöd för att underlätta för de personer som vårdar en närstående som är långvarigt sjuk eller äldre eller som stödjer en närstående som har funktionshinder. Jag definierar inte begreppet anhörig på något annat sätt än vad som följer av lagen.

Nästan var femte svensk vårdar, hjälper eller stödjer regelbundet en närstående som är långvarigt fysiskt eller psykiskt sjuk, är äldre eller som har en funktionsnedsättning. Anhörigomsorg är vanligare inom lägre inkomstgrupper och 70 procent av de informella vårdgivarna är kvinnor, och dessa påverkas generellt mer negativt än män av att ge anhörigomsorg. Att som anhörig ge vård och omsorg ska vara ett frivilligt åtagande och anhöriga ska vara trygga med att den omsorg som samhället erbjuder är av god kvalitet. Den omsorg som utförs av anhöriga kvinnor och män är dock omfattande. Som angavs i budgetpropositionen avser regeringen att påbörja arbetet med att ta fram en nationell anhörigstrategi. Ett första steg togs den 10 oktober 2019 genom att regeringen gav Socialstyrelsen i uppdrag att ta fram ett underlag för en nationell strategi för anhöriga som vårdar eller stödjer närstående äldre personer.

Stockholm den 6 november 2019

Lena Hallengren

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.