Ny enhet för unga hos Kriminalvården

Skriftlig fråga 2019/20:2128 av Ellen Juntti (M)

Frågan är inlämnad

Händelser

Inlämnad
2020-09-04
Överlämnad
2020-09-07
Anmäld
2020-09-08
Svarsdatum
2020-09-16
Sista svarsdatum
2020-09-16
Besvarad
2020-09-16

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

 

Den grova brottsligheten har eskalerat kraftigt de senaste åren, särskilt grova våldsbrott. Skjutningar och knivskärningar med dödlig utgång eller allvarliga skador sker i princip dagligen.

Grova rån mot unga personer som begås av unga gärningsmän har ökat kraftigt de senaste åren. Rånen har blivit grövre, många med förnedringsinslag som kan sätta djupa spår hos de unga brottsoffren.

Utvecklingen är skrämmande. I dagsläget är det socialtjänsten som har ansvaret för unga brottslingar mellan 15 och 18 år. Socialtjänsten har inte haft tillräcklig kompetens att ta hand om dessa grova brottslingar, utan här har Kriminalvården bättre kompetens.

Våren 2019 tillkännagav riksdagen att regeringen bör inrätta en ny enhet inom Kriminalvården för 15–18-åringar som begått grova brott. Med tanke på den grova brottsligheten bland unga gärningsmän brådskar det, och det är viktigt att denna enhet inrättas snarast.

Med anledning av detta önskar jag fråga justitie- och migrationsminister Morgan Johansson:

 

Avser ministern att i närtid påbörja arbetet med att inrätta en ny enhet för unga hos Kriminalvården?

Svar på skriftlig fråga 2019/20:2128 besvarad av Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)




Svar på fråga 2019/20:2128 av Ellen Juntti (M)
Ny enhet för unga hos Kriminalvården

Ellen Juntti har frågat mig om jag avser att i närtid påbörja arbetet med att inrätta en ny enhet för unga hos Kriminalvården.

Statens institutionsstyrelse (SiS) har idag ansvar för de unga som dömts till sluten ungdomsvård. Att SiS har en väl fungerande säkerhet är en förutsättning för att myndigheten ska kunna fullgöra sitt uppdrag. Det våldskapital som vissa unga gärningsmän har innebär att SiS behöver hålla en högre takt i det säkerhetshöjande arbetet. Myndighetens generaldirektör har också initierat ett arbete med en ny säkerhetsorganisation och ett arbete för att förstärka säkerheten i verksamheten pågår för närvarande.

Regeringen och samarbetspartierna har också tidigare i år gjort stora tillskott till välfärd och trygghet. I vårändringsbudgeten ingick bland annat 250 miljoner kronor till SiS i syfte att sänka kostnaderna för kommunerna för placering samt att stärka säkerheten vid SiS-institutioner.

Vi skärper också påföljderna för ungdomar som begår brott. Som en del i regeringens 34-punktsprogram mot gängkriminalitet pågår nu ett arbete för att ungdomsreduktionen för unga myndiga ska slopas om det lägsta straffet för brottet är fängelse i lägst ett år eller mer. För sådan brottslighet kommer, om förslaget genomförs, det dömas till längre och fler fängelsestraff.

Den nya påföljden ungdomsövervakning träder i kraft den 1 januari 2021. Kriminalvården kommer att ansvara för verkställigheten. Påföljden ska kunna tillämpas i fall där varken ungdomsvård eller ungdomstjänst utgör en tillräckligt ingripande straffrättslig reaktion med hänsyn till brottslighetens straffvärde och art samt den unges tidigare brottslighet.

Regeringen kommer fortsätta vidta kraftfulla åtgärder för att motverka kriminalitet och brott. Den utveckling vi ser ställer också krav på verkställande myndigheter att anpassa sin verksamhet så att återfall i brott förebyggs.

Det är av högsta vikt att alla påföljder verkställs på ett säkert, humant och effektivt sätt. De verkställande myndigheterna kan aldrig slå sig till ro när det gäller säkerhetsarbetet. Regeringen har en nära dialog med myndigheterna i detta arbete.

Stockholm den 16 september 2020

Morgan Johansson

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.