Till innehåll på sidan

Folkrättslig granskning om övergreppen i Xinjiang

Skriftlig fråga 2019/20:2092 av Hans Wallmark (M)

Frågan är inlämnad

Händelser

Inlämnad
2020-09-01
Överlämnad
2020-09-02
Anmäld
2020-09-03
Svarsdatum
2020-09-09
Sista svarsdatum
2020-09-09
Besvarad
2020-09-09

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Utrikesminister Ann Linde (S)

 

Utöver den snabba negativa utvecklingen i Hongkong så väcker Kinas övergrepp i Xinjiang omvärldens uppmärksamhet och fördömanden. Rapporterna är oroväckande och förfärliga. Steriliseringar, tvångsaborter och födelsekontroller riktade mot uigurer. I en tidigare ställd fråga, 2019/20:1722, berör jag Kinas förtryck i Xinjiang.

Ur svaret: ”Regeringen har med oro noterat slutsatserna från FN:s kommitté för avskaffande av rasdiskriminering, liksom det uttalande ett antal av FN:s särskilda rapportörer för de mänskliga rättigheterna gjorde nu i juni om bland annat situationen i Xinjiang. Regeringen har också mottagit uppgifter från människorättsorganisationer om tvångssteriliseringar, godtyckliga frihetsberövanden, inskränkt yttrandefrihet och begränsningar av religions- eller övertygelsefriheten i Xinjiang.”

”Regeringen ser med oro på situationen för de mänskliga rättigheterna i Kina, särskilt i regionen Xinjiang. Utrikesdepartementet följer situationen löpande.”

Krav ställs nu på att stämpla detta som folkmord. I medierna har utrikesministern uttalat sig att det är ”överlag komplicerat att ta ställning till”. Det hänvisas också till EU:s begäran om att FN:s högkommissarie för mänskliga rättigheter på plats i Xinjiang ska få undersöka de allvarliga anklagelser som riktas mot Folkrepubliken Kina och dess ledning.

Min fråga till utrikesminister Ann Linde:

 

Har ministern vidtagit, eller ska ministern vidta, några åtgärder för att UD ska göra någon egen folkrättslig granskning av de allvarliga övergrepp Folkrepubliken Kina gör sig skyldig till i Xinjiang och granska om detta ytterst ska klassas som folkmord?

Svar på skriftlig fråga 2019/20:2092 besvarad av Utrikesminister Ann Linde (S)



Utrikesdepartementet

Utrikesministern

Till riksdagen


Svar på fråga 2019/20:2092 av Hans Wallmark (M)
Folkrättslig granskning om övergreppen Xinjiang

Hans Wallmark har frågat mig om jag vidtagit, eller ska vidta, några åtgärder för att UD ska inleda en folkrättslig granskning av de allvarliga övergrepp Folkrepubliken Kina gör sig skyldig till i Xinjiang och granska om detta ytterst ska klassas som folkmord.

Jag har tidigare för riksdagen redovisat regeringens syn på utvecklingen i Xinjiang, senast i svar på riksdagsfråga 2019/20:1722 Kinas förtryck i Xinjiang. Regeringen ser fortsatt med oro på situationen för de mänskliga rättigheterna i Kina, särskilt i regionen Xinjiang. Utrikesdepartementet följer situationen löpande.

Att folkrätten inklusive de mänskliga rättigheterna upprätthålls berör hela det internationella samfundet. Sverige har tagit upp situationen i Xinjiang vid flera tillfällen. Den 30 juni i år anslöt sig Sverige till ett gemensamt anförande vid ett möte i FN:s råd för mänskliga rättigheter där flera länder ånyo uttryckte oro över situationen i Xinjiang. Även EU har vid upprepade tillfällen uttryckt stark oro för den fortsatta utvecklingen i Xinjiang. EU uttryckte även oro över situationen i Xinjiang under toppmötet mellan EU och Kina den 22 juni i år. Därtill anslöt sig Sverige i oktober 2019 till ett gemensamt anförande under FN:s generalförsamlings tredje utskott, där kritik riktades mot Kinas agerande i Xinjiang.

I fråga om Xinjiang är det av genomgående stor betydelse att det internationella samfundet kan få tillträde till området för att skaffa sig ett gott underlag om utvecklingen där, också för möjligheten att kunna bedöma om övergreppen skulle kunna betraktas som folkmord. Sverige ställer därför sig bakom EU:s begäran att FN:s högkommissarie för mänskliga rättigheter ska beviljas meningsfullt tillträde till Xinjiang av Kina.

Regeringen kommer att fortsätta att ta upp utvecklingen i Xinjiang i direkta kontakter med kinesiska företrädare samt inom EU, FN och andra sammanhang så länge situationen består.

Stockholm den 9 september 2020

Ann Linde

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.