Konfidentiella uppgifter om skolor

Skriftlig fråga 2019/20:2058 av Betty Malmberg (M)

Frågan är inlämnad

Händelser

Inlämnad
2020-08-27
Överlämnad
2020-08-28
Anmäld
2020-09-03
Svarsdatum
2020-09-11
Sista svarsdatum
2020-09-11
Besvarad
2020-09-11

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Utbildningsminister Anna Ekström (S)

 

SCB och Kammarrätten i Göteborg har beslutat att vissa elevuppgifter från friskolor ska klassas som affärshemligheter. Ett beslut som får konsekvenser för det fria skolvalet då det försvårar elevers och föräldrars möjlighet att göra välgrundade skolval. Friskolornas riksförbund uppmanar därför sina medlemmar att lägga upp data om skolresultat på skolornas hemsidor. Men beslutet påverkar också likvärdigheten då kommuner inte längre kan fördela pengar utifrån olika skolors behov. Som om detta inte är illa nog kommer Skolverket från och med den 1 september att hemligstämpla alltifrån register om vilka skolor som över huvud taget finns i Sverige till uppgifter om lärarbehörighet vid olika skolor. Detta är häpnadsväckande och oförståeligt.

Det är bra att utbildningsminister Ekström har gett SCB och Skolverket i uppdrag att försöka lösa den initiala problematiken. Men det kan heller inte anses rimligt att Skolverket tar till så drastiska metoder att all skolstatistik blir konfidentiell i avvaktan på utredningens resultat. 

Med hänvisning till ovanstående vill jag fråga utbildningsminister Anna Ekström:

 

Vilka åtgärder kommer ministern att vidta för att all skolstatistik som inte har bäring på Kammarrätten i Göteborgs beslut ska kunna offentliggöras snarast?

Svar på skriftlig fråga 2019/20:2058 besvarad av Utbildningsminister Anna Ekström (S)



U2020/04487/GV

Utbildningsdepartementet

Utbildningsministern

Till riksdagen


Svar på fråga 2019/20:2058 av Betty Malmberg (M)
Konfidentiella uppgifter om skolor

Betty Malmberg har frågat mig vilka åtgärder jag kommer att vidta för att all skolstatistik som inte har bäring på Kammarrätten i Göteborgs beslut ska kunna offentliggöras snarast.

Enligt 24 kap. 8 § offentlighets- och sekretesslagen (2009:400), förkortad OSL, gäller, i sådan särskild verksamhet hos en myndighet som avser framställning av statistik, sekretess för uppgift som avser en enskilds personliga eller ekonomiska förhållanden och som kan hänföras till den enskilde. I 8 kap. 2 § OSL anges att vad som föreskrivs om sekretess mot andra myndigheter också gäller mellan olika verksamhetsgrenar inom en myndighet när de är att betrakta som självständiga i förhållande till varandra.

Betty Malmbergs fråga är föranledd av att Statistiska centralbyrån (SCB) sett över sin sekretesspolicy för vilka uppgifter som samlas in inom ramen för den officiella statistiken och som bedöms inte kunna lämnas ut då de avser uppgift om enskilds ekonomiska förhållanden för vilka sekretess råder enligt 24 kap. 8 § OSL. SCB anser numera att uppgifter hos SCB om fristående skolors genomströmning, betygssättning och sammansättning av elever omfattas av sekretess till skydd för den enskilde huvudmannens ekonomiska förhållanden. Kammarrätten i Göteborg har i en dom gjort samma bedömning som SCB (dom den 16 december 2019 i mål nr 6267-19).

Uppgifter om enskilds ekonomiska förhållanden som samlats in för framställning av officiell statistik, och som omfattas av sekretess enligt 24 kap. 8 § OSL, får inte överlämnas för användning inom annan verksamhet än inom myndighetens statistikenheter. Det rådande rättsläget innebär bland annat att uppgifter om olika fristående skolor inte får offentliggöras i publika databaser. Skolverket har därför beslutat att från och med den 1 september 2020 stänga ner sina databaser som visar olika uppgifter på skolenhetsnivå. Av information på Skolverkets webbplats framgår att myndighetens beslut också omfattar uppgifter om skolor med offentlig huvudman, vilket motiveras av att lika villkor ska gälla för kommunala och fristående skolor. Däremot kommer Skolverket fortsätta att publicera information om skolväsendet på riksnivå.

Jag kan konstatera att myndigheterna har att självständigt tolka och tillämpa gällande lagstiftning, och som statsråd får jag inte påverka eller uttala synpunkter på SCB:s eller Skolverkets tillämpning. Däremot anser jag att det är av yttersta vikt att myndigheterna kan fullgöra sina uppdrag och att allmänhetens tillgång till information om Sveriges skolor säkerställs och därför har jag vidtagit åtgärder i syfte att göra detta möjligt.

Som Betty Malmberg anger har regeringen gett Skolverket respektive SCB i uppdrag att lämna förslag på hur skolstatistik åter ska kunna offentliggöras. Skolverket ska enligt sitt uppdrag kartlägga och redovisa vilka författningsändringar och andra åtgärder som kan genomföras för att myndigheten, ska kunna få tillgång till sådana uppgifter som krävs för att Skolverket ska kunna fullgöra sitt instruktionsenliga uppdrag samt kostnaderna för detta (U2020/03833/GV). SCB ska enligt sitt uppdrag lämna förslag om hur Skolverket ska kunna ta del nödvändiga uppgifter som ligger till grund för den officiella statistiken avseende skolväsendet och som Skolverket behöver för att kunna fullgöra sin instruktionsenliga uppgift (U2020/03834/GV).

Myndigheterna har alldeles nyligen, den 4 september, redovisat sina uppdrag (U2020/04580/GV, U2020/04581/GV). Förslagen analyseras nu skyndsamt inom Regeringskansliet, och jag är beredd att vidta åtgärder för att information om skolor så fort som möjligt åter kan offentliggöras.

Stockholm den 11 september 2020

Anna Ekström

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.