Stöd till ambulerande tivolin

Skriftlig fråga 2019/20:2024 av Lars Beckman (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2020-08-21
Överlämnad
2020-08-24
Anmäld
2020-08-27
Svarsdatum
2020-09-07
Sista svarsdatum
2020-09-07
Besvarad
2020-09-07

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Kultur- och demokratiminister Amanda Lind (MP)

 

Sveriges tivolin – ambulerande och stationära – har en tradition på flera hundra år att roa svenskar och människor från våra nordiska grannländer. De flesta företag i branschen är just ambulerande, vilket gör att hela deras verksamhet är beroende av att det finns platser och städer uppbokade att anlända till, packa upp på och bygga verksamheten på för att på det sättet kunna roa och underhålla den stad man kommer till. 

På detta sätt, med dessa traditioner, har man underhållit i generationer och man har gjort skillnad för många hushåll och familjer. Man har verkat jämlikt när man erbjudit ett lättillgängligt nöje i närmiljö för familjer som då inte behöver korsa ett världshav, vilket kräver mer av både ekonomi och tid. Absolut viktigast: Man har fått barn att skratta från norr till söder år efter år. År 2018 fick branschen ett erkännande som ansedd kultur, och man erhöll stolt den kulturförklaring som tilldelades branschen av Kulturdepartementet. 

Tivolinäringen har drabbats av närmast ett näringsförbud på grund av de regler som regeringens myndigheter har föreskrivit. I en tidigare fråga till kulturministern har jag frågat vilka konkreta åtgärder ministern är beredd att vidta för att säkerställa Sveriges ambulerande tivolins överlevnad. I svaret hänvisar ministern till de generella åtgärder som har skett för alla företag i Sverige men ministern skriver även;

”Därutöver har även det generella statsbidraget till kommuner och regioner förstärkts med 26 miljarder kronor. Dessa medel kan även användas inom kulturområdet. En del av dessa stöd bör kunna komma även tivolin till del i denna svåra situation som har påverkat och fortsatt kommer att påverka många verksamheter i Sverige och i världen under lång tid framöver. Däremot varken kan, eller bör, regeringen lägga sig i enskilda myndighetsbeslut.”

När nu företag ansöker om stöd hos regionerna blir det avslag på ansökningarna med hänvisning till gällande regelverk. Region Uppsala skriver i ett svar till ett företag att de inte kan hjälpa företaget utan hänvisar i stället till Almi och en hemsida för samlad information för företagare med anledning av coronaviruset.

Med anledning av detta vill jag fråga kultur- och demokratiminister Amanda Lind: 

 

Tolkar regionerna regelverket fel, eller vilket stöd avsåg ministern i sitt skriftliga svar till mig att ambulerande tivolin skulle kunna söka hos regionerna? 

Svar på skriftlig fråga 2019/20:2024 besvarad av Kultur- och demokratiminister Amanda Lind (MP)



Ku2020/

01816/KO

Kulturdepartementet

Kultur- och demokratiministern samt ministern med ansvar för riksdagsfrågorna

Till riksdagen


Svar på fråga 2019/20:2024 av Lars Beckman (M) Stöd till ambulerande tivoli

Lars Beckman har frågat mig om regionerna tolkar regelverket fel, eller vilket stöd jag avsåg i mitt skriftliga svar om att ambulerande tivolin skulle kunna söka stöd hos regionerna.

Frågan är en uppföljning till det svar (2019/20:1724) jag i juli gav Lars Beckman med anledning av situationen för nöjesparker och ambulerande tivolin.

I mitt svar till Lars Beckman refererade jag ett antal stöd och åtgärder som tillkommit för att mildra effekterna av pandemin. Det handlar t.ex. om stöd för korttidspermitteringar, omställningsstöd, nedsatta social- och egenavgifter, tillfällig rabatt för fasta hyreskostnader och möjlighet att skjuta upp inbetalningar av skatt och moms. Därtill finns särskilt riktade stöd till kulturområdet, generella statsbidrag till kommuner och regioner samt en del andra åtgärder i syfte att bekämpa krisen.

En del av dessa ovan nämnda stöd bör även kunna komma tivolin till del, i synnerhet dem som riktas till näringsliv och företagande i allmänhet. Däremot kan inte regeringen ta ställning till de enskilda myndighetsbeslut som fattas inom ramen för de olika stödsystemen.”

Regeringen följer löpande utvecklingen och behoven för olika branscher och företagsformer i den rådande covid-19 situationen, och kan därför behöva återkomma.

Stockholm den 7 september 2020

Amanda Lind

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.