Ett infasningsstöd

Skriftlig fråga 2019/20:1786 av Björn Söder (SD)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2020-07-09
Överlämnad
2020-07-10
Besvarad
2020-07-24
Sista svarsdatum
2020-07-24
Svarsdatum
2020-07-24
Anmäld
2020-08-20

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Infrastrukturminister Tomas Eneroth (S)

 

Sveriges regionala flygplatser föreslår, i syfte att säkerställa tillförlitliga kommunikationer till och från de allra flesta av landets regionala flygplatser efter krisen, ett nytt statligt stöd, som man kallar infasningsstöd.

Tanken är att det ska gå till uppstart av kommersiell flygtrafik på små och medelstora flygplatser. Det ska gå till flygplatser i hela Sverige, inte bara till Norrland. Infasningsstödet ska riktas till de som hade kommersiell linjetrafik före pandemin. Infasningsstödet ska alltså inte vara utformat som den temporära trafikplikten. Stödet ska utgå till dess att marknaderna har normaliserats. Man förespråkar en variant som stegvis fasar in mängden kommersiella flygturer till en nivå som tillgodoser näringslivets behov.

Sveriges regionala flygplatser menar vidare att ett infasningsstöd skulle kunna bygga på kabinfaktor, det vill säga att när ett visst antal stolar i kabinen är belagda så minskas stödet för att till slut helt tas bort. En sådan kabinfaktor skulle exempelvis kunna vara 65 procent. Då upphör stödet.

Det är viktigt att få igång en regelbunden turlista då det skapar förutsägbarhet för resenärerna. Därför behöver stödet omfatta en morgon- och en kvällstur, men inget mer. Dessutom ska stödet vara begränsat i tid.

Den temporära allmänna trafikplikten som snabbupphandlades i våras löper nu ut. Det innebär att det också finns pengar kvar från det som avsattes i våras för att starta upp ett infasningsstöd.

Med anledning av detta vill jag fråga infrastrukturminister Tomas Eneroth:

 

Skulle ministern kunna tänka sig att införa ett infasningsstöd i enlighet med det som Sveriges regionala flygplatser föreslår?

Svar på skriftlig fråga 2019/20:1786 besvarad av Infrastrukturminister Tomas Eneroth (S)




Svar på fråga 2019/20:1786 av Björn Söder (SD)
Ett infasningsstöd

Björn Söder har frågat mig om jag skulle kunna tänka sig att införa ett infasningsstöd i enlighet med det som Sveriges regionala flygplatser föreslår.

Spridningen av coronaviruset som orsakar sjukdomen covid-19 har inneburit kraftigt reducerad flygtrafik. Detta är en tydlig konsekvens av att smittspridningen ska minska i samhället. Som en följd av detta har också ekonomin för flygplatserna i Sverige påverkats.

Riksdagen har efter förslag från regeringen höjt det generella statsbidraget till kommuner och regioner med 26 miljarder kronor för 2020, varav 12,5 miljarder kronor utgör ett permanent tillskott. Kommunerna kan bland annat använda dessa medel till sina flygplatser. Enligt förordningen (1997:263) om länsplaner för regional transportinfrastruktur kan länsplanerna omfatta bidrag för icke-statliga flygplatser, som bedöms vara strategiskt viktiga för regionen. Det är respektive region som gör en sådan bedömning.

Regeringen har den 15 juni, i extra ändringsbudget för 2020 – Ersättning till riskgrupper, kapitalinsatser i statligt ägda företag och andra åtgärder med anledning coronaviruset (prop. 2019/20:187), föreslagit att ett tillfälligt statligt driftsstöd om 100 miljoner kronor ska kunna ges under 2020 till regionala flygplatser. Den extra kompensation till regionala flygplatser – som riksdagen ställt sig bakom – utgår från de statsbidrag som kommuner erhöll 2019 för att täcka driftsunderskott.

Ägare av såväl icke statliga flygplatser som statliga flygplatser har även möjlighet att använda sig av generella statliga åtgärder med anledning av det nya coronaviruset, t.ex. statligt stöd vid korttidspermitteringar.

Sverige är ett land med långa avstånd och som är glest befolkat. Det innebär att flyget har en viktig roll i transportsystemet när det gäller resor och transporter över långa avstånd. Samtidigt har flyget en betydande miljö- och klimatpåverkan som ska minska. Flyget, liksom övriga trafikslag, ska bidra till målet om att Sverige ska bli världens första fossilfria välfärdsland. Flyget är en del av transportsystemet vilket innebär att flyget måste utvecklas i samverkan med övriga trafikslag för att skapa ett effektivt och hållbart transportsystem.

Regeringen har gjort extrainsatser ekonomiskt för att hjälpa de regionala flygplatserna när pandemin har resulterat i att i princip allt flyg har stått stilla. Jag följer den fortsatta utvecklingen noga.

Stockholm den 23 juli 2020

Tomas Eneroth

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.