Studentbostäder

Skriftlig fråga 2019/20:165 av Fredrik Christensson (C)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2019-10-11
Överlämnad
2019-10-12
Anmäld
2019-10-15
Svarsdatum
2019-10-23
Sista svarsdatum
2019-10-23
Besvarad
2019-10-23

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Matilda Ernkrans (S)

 

Tillgången till studentbostäder är en viktig fråga för att möjliggöra högre utbildning. Att bygga fler studentbostäder är viktigt, men det behövs även säkerställas att de studentbostäder som finns i dag hyrs ut till studenter.

Reglerna för att erhålla och få bo kvar i en studentbostad varierar mellan olika studentbostadsföretag men gemensamt är att studenten ska vara antagen till en studiemedelsberättigad eftergymnasial utbildning. För att få bo kvar krävs i regel att man klarar ett visst antal poäng per termin. För att säkerställa rätten till boende i studentbostad måste studentbostadsföretagen löpande kontrollera att hyresgästerna/studenterna studerar i ett visst tempo under en viss tidsperiod.

De uppgifter som efterfrågas av studentbostadsföretagen finns i dag registrerade i databasen Ladok som regleras i förordningen (1993:1153) om redovisning av studier m.m. vid universitet och högskolor (Ladokförordningen). Datainspektionen har funnit att det skulle strida mot förordningen att lämna ut uppgifter om studieresultat till studentbostadsföretagen (se Datainspektionen dnr 1427-2012).

Följden är att studentbostadsföretagen måste samla in information om studieresultat genom förfrågan till sina hyresgäster alternativt lärosätena. Det är ett förfarande som är ineffektivt och kräver omfattande administration som involverar både studentbostadsföretagen och studenterna samt universitet och högskolor. 

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Matilda Ernkrans:

 

Avser regeringen att vidta några åtgärder för att underlätta informationshanteringen för studentbostadsföretagen gällande studieresultat?

Svar på skriftlig fråga 2019/20:165 besvarad av Statsrådet Matilda Ernkrans (S)



U2019/03374/UH

Utbildningsdepartementet

Ministern för högre utbildning och forskning

Till riksdagen


Svar på fråga 2019/20:165 av Fredrik Christensson (C)
Studentbostäder

Fredrik Christensson har frågat mig om regeringen avser att vidta några åtgärder för att underlätta informationshanteringen för studentbostadsföretagen gällande studieresultat.

Bostadssituationen för studenter är en mycket angelägen och prioriterad fråga. Hösten 2016 infördes ett investeringsstöd till nya hyresbostäder och bostäder för studerande. I enlighet med överenskommelsen med Centerpartiet och Liberalerna skjuter vi nu till medel för investeringsstödet för att bygga fler hyresbostäder till rimliga hyresnivåer i hela landet. I budgetpropositionen föreslås anslaget att ökas med 600 miljoner kronor för år 2020.

Frågan om att ge studentbostadsföretag tillgång till universitets och högskolors register är komplex. Den eventuella nyttan av en sådan förändring måste vägas mot integritetsaspekter samt vara förenligt med EU:s dataskyddsförordning och andra bestämmelser på området. Det kräver noggranna avvägningar mellan säkerhets- och integritetsaspekter och nyttan i att sprida en stor mängd personuppgifter på en stor mängd aktörer. Det finns många bostadsföretag som hyr ut till studenter och det är svårt att göra en avgränsning kring vilka aktörer som ska klassas som ett studentbostadsbolag och därmed få tillgång till registret.

Jag menar att det grundläggande problemet är bristen på studentbostäder. Här krävs ett gott samarbete och stort ansvarstagande från flera parter, såsom kommuner, bostadsbolag och regering. Det statligt helägda bolaget Akademiska Hus AB medverkar till att bygga student- och forskarbostäder. Jag ser det som angeläget att tillgången på bostäder till studenter ökar, ett boende skapar den trygghet som alla studenter behöver för att klara sina studier.

Stockholm den 23 oktober 2019

Matilda Ernkrans

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.