Till innehåll på sidan

En effektiv och resultatinriktad biståndspolitik

Skriftlig fråga 2019/20:1543 av Magdalena Schröder (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Inlämnad
2020-06-09
Överlämnad
2020-06-10
Anmäld
2020-06-11
Sista svarsdatum
2020-06-17
Svarsdatum
2020-06-24
Besvarad
2020-06-24

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Peter Eriksson (MP)

 

Sverige har av flera länder kritiserats för hanteringen av coronakrisen samt uppmärksammats för avsevärt fler dödsfall än sina grannländer. Det är bra att regeringen nu till slut prioriterar att finansiera masstestning, sjukvård, stöd till företag med mera för att komma ur en global kris och på nytt reparera ekonomin.

Biståndsministern meddelade i Ekots lördagsintervju den 30 maj att biståndet måste prioriteras och att utbetalningsmålet om 1 procent av BNI ska ligga fast. I spåren av coronakrisen kommer troligtvis dessvärre svensk ekonomi att minska och således kommer också biståndsramen att minska nästa år. Moderaterna har påtalat problematiken med den ryckighet som dagens budgeteringsprincip medför och har i stället föreslagit att biståndet ska förses med en fyraårig budgetram, något som skulle förse biståndet med mer långsiktighet och bättre planeringsförutsättningar och få bort biståndet från den ryckigheten enprocentsmålet har medfört.

Det är problematiskt att biståndet får svaja på det sätt som Eriksson propagerar för. I spåren av coronakrisen blir det än viktigare med en effektiv och resultatinriktad biståndspolitik med goda planeringsförutsättningar.

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Peter Eriksson:

 

Har statsrådet för avsikt att vidta några åtgärder för att förbättra förutsättningarna för långsiktighet och resultatstyrning inom biståndet?

Svar på skriftlig fråga 2019/20:1543 besvarad av Statsrådet Peter Eriksson (MP)



Utrikesdepartementet

Statsrådet Eriksson

Till riksdagen


Svar på fråga 2019/20:1543 av Magdalena Schröder (M) En effektiv och resultatinriktad biståndspolitik

Magdalena Schröder har frågat mig om jag har för avsikt att vidta åtgärder för att förbättra förutsättningarna för långsiktighet och resultatstyrning inom biståndet.

Vi lever i en tid då miljontals människor är på flykt, utrymmet för civila samhället krymper, vi står inför en klimatkris och utbrottet av covid-19 slår hårt mot samhällen världen över. Då behövs biståndet mer än någonsin. Enprocentsmålet har gjort att Sverige kunnat profilera sig som en trovärdig och långsiktig aktör i miljöer där förutsägbarhet behövs som allra mest. I långa loppet kommer ett svenskt enprocentmål ha genererat ökat stöd till de allra mest fattiga i världen.

Genom vårt strategistyrda bistånd har vi möjlighet att anpassa utbetalningstakten så att fleråriga strategimål uppnås, även om budgetutrymmet skulle variera enskilda år. Därtill bidrar våra fleråriga avtal med multilaterala organisationer, inom exempelvis det humanitära området, till en tydlig planeringshorisont. Det vill säga, det finns redan flera fullgoda instrument för långsiktighet, flexibilitet och förutsägbarhet inom biståndet.

Svenskt bistånd är inte bara stort, det är även kvalitativt. Att vi arbetar effektivt har bekräftats av OECD DAC, senast våren 2019, som menar att Sverige är en skicklig, resultatinriktad och erfaren biståndsgivare med ett starkt engagemang för internationella principer om ett effektivt utvecklingssamarbete. Moderaternas förslag om att successivt dra ner på biståndet är varken effektivt eller bidrar till att öka kvalitet.

Det går alltid att bli bättre, men min bedömning är att förutsättningar för långsiktighet och resultatstyrning redan finns inom svenskt bistånd.

Stockholm den 24 juni 2020 –

Peter Eriksson

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.