Vaccinstrategi

Skriftlig fråga 2019/20:1531 av Camilla Waltersson Grönvall (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2020-06-08
Överlämnad
2020-06-09
Anmäld
2020-06-10
Svarsdatum
2020-06-17
Sista svarsdatum
2020-06-17
Besvarad
2020-06-17

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Socialminister Lena Hallengren (S)

 

Forskningen har ännu inte fått fram något vaccin mot covid-19, även om det finns projekt som ser lovande ut. Tidshorisonten är när detta skrivs oklar, och det finns av förklarliga skäl ingen säker prognos om när det kan finnas ett vaccin utvecklat och tillgängligt.

I den vaccinstrategi som regeringen beslutat om lyfts ”regeringens fortsatta arbete i EU och WHO för att säkra en rättvis global fördelning av ett kommande vaccin” som en viktig del i strategin. Att samarbeta och agera gemensamt inom ramen för exempelvis EU är naturligtvis viktigt. Samtidigt är erfarenheterna från den EU-gemensamma upphandlingen av skyddsutrustning inte så goda, milt uttryckt. Ingen skyddsutrustning som upphandlats EU-gemensamt har nått den svenska sjukvården.

Erfarenheterna från den EU-gemensamma upphandlingen av skyddsutrustning lämnar en del att önska resultatmässigt, som framgått ovan. Det visar hur sårbart det är att lägga alla ägg i en och samma korg. Det behövs alternativa strategier för att säkerställa vaccin till Sverige, exempelvis genom samarbete med ett mindre antal länder.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga socialminister Lena Hallengren:

 

Agerar ministern efter en alternativ strategi, förutom den genom samarbete med EU och WHO, för att säkerställa att vaccin mot covid-19 når Sverige, och hur ser den strategin i så fall ut?

Svar på skriftlig fråga 2019/20:1531 besvarad av Socialminister Lena Hallengren (S)



S2020/05207/FS

Socialdepartementet

Socialministern

Till riksdagen

Svaret är avsett att lämnas onsdagen den 17 juni 2020.


Svar på fråga 2019/20:1531 av Camilla Waltersson Grönvall (M) Vaccinstrategi

Camilla Waltersson Grönvall har frågat mig ifall jag agerar efter en alternativ strategi, förutom den genom samarbete med EU och WHO, för att säkerställa att vaccin mot covid-19 når Sverige, och hur den strategin i så fall ser ut.

Att säkra tillgång till ett eventuellt vaccin mot covid-19 är högt prioriterat för regeringen. Regeringen har därför tagit fram en vaccinstrategi som består av tre delar: regeringens fortsatta arbete internationellt, en ny vaccinsamordnare och ett uppdrag till Folkhälsomyndigheten att ta fram en nationell vaccinationsplan.

Den första delen i vaccinstrategin handlar bland annat om regeringens fortsatta arbete i EU, Norden och WHO för att säkra en rättvis global fördelning av ett kommande vaccin, till Sverige och andra länder. Sverige verkar även internationellt genom bland annat FN för att finna gemensamma lösningar för de globala behoven. Regeringen utesluter inte några delar. Det kan bli aktuellt med samarbeten på EU-nivå och även med mindre grupper av länder.

Ett av skälen till att regeringens breda ansats behövs är att det pågår en mängd utvecklingsprojekt i olika delar av världen och av olika typer av vaccin. Regeringen har klargjort att det inte är aktuellt att endast rikta in sig på ett projekt eller ett samarbete.

Den andra delen handlar om att en vaccinsamordnare inrättas som får i uppdrag att se till att de nationella behoven tillgodoses. Samordnaren ska bland annat utarbeta en plan för Sveriges agerande, identifiera och följa intressanta vaccinprojekt i Sverige och utomlands. Samordnaren ska även undersöka möjligheterna till att kliniska studier genomförs i Sverige.

Den tredje delen i regeringens vaccinstrategi är ett uppdrag till Folkhälsomyndigheten att ta fram en nationell vaccinationsplan för covid-19. Folkhälsomyndigheten ska bland annat att ta fram en prioritetsordning och en plan för hur vaccinet ska distribueras och hanteras i Sverige, uppskatta vilka vaccinvolymer som behövs inför kommande inköp och utreda hur vaccinering mot covid-19 kan införas i det nationella vaccinationsregistret. Folkhälsomyndigheten ska löpande redovisa till Regeringskansliet, och en första version av planen ska lämnas in senast 31 augusti i år. Planen ska därefter uppdateras i takt med kunskapsläget.

Regeringen har också föreslagit att den får riksdagens bemyndigande att besluta om att Folkhälsomyndigheten under 2020 får ta upp lån upp till två miljarder kronor för beredskapsinvesteringar. Detta utgör ett viktigt led i förberedelserna för att till exempel kunna sluta förköpsavtal med vaccinutvecklare, och säkra tillgången till vaccin mot covid-19 i Sverige.

Stockholm den 17 juni 2020

Lena Hallengren

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.