Till innehåll på sidan

Användningen av svenska biståndsmedel till Palestina

Skriftlig fråga 2019/20:1485 av Björn Söder (SD)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2020-06-02
Överlämnad
2020-06-03
Anmäld
2020-06-04
Svarsdatum
2020-06-10
Sista svarsdatum
2020-06-10
Besvarad
2020-06-10

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Peter Eriksson (MP)

 

Det är sedan länge i omvärlden både välkänt och väldokumenterat hur Palestinska myndigheten betalar ut så kallade terroristlöner till palestinier som begått terrorhandlingar mot judar och den israeliska staten. Likaså är det lika väldokumenterat hur Palestinska myndigheten i sina officiella dokument, sin kommunikation och sina läromedel använder sig av fruktansvärda antisemitiska skrivelser och budskap.

Sveriges regering har efter berättigade frågor från oppositionen gång på gång försökt svära sig fri genom att påstå att man tar ”avstånd från våld mot civila och tydliggjort att alla terrorhandlingar är förkastliga och måste fördömas” och att ”regeringen är också tydlig i dialogen med företrädare för Palestina om vikten av att ta avstånd från våld och hatpropaganda” (svar på fråga 2016/17:157). Man hävdar vidare att ”svenskt bistånd går självfallet inte till terrorism” (svar på fråga 2018/19:409) utan går till ”kompetenshöjande samarbete med miljömyndigheten inom bland annat klimatfrågor” och att det svenska Palestinabiståndet framför allt går till ”stärkandet av demokrati, mänskliga rättigheter, rättsstatens principer och jämställdhet” (svar på frågorna 2019/20:890, 2019/20:917 och 2019/20:930).

På en tidigare fråga från undertecknad om finansiering av terroristlöner jämförde utrikesministern detta med socialbidrag. Hon svarade:

”Frågan om fängslade palestinier berör stora delar av det palestinska samhället och är nära kopplad till den kraftigt polariserade konflikten. PLO, som tog avstånd från terrorism 1988, anger att man betalar ut pengar till fängslade och skadade palestinier samt till döda och fängslades familjemedlemmar med utgångspunkten att dessa inte ska överges. I många fall handlar det om överlevnad i ett samhälle där få skyddsnät finns”. (Svar på frågorna 2019/20:890, 2019/20:917 och 2019/20:930.)

Sverige fortsätter att årligen betala ut hundratals miljoner kronor i bidrag till Palestina. Ovsett om detta sker direkt eller indirekt till Palestinska myndigheten genom andra palestinska organisationer möjliggör detta att myndigheten kan frigöra egna ekonomiska medel och fortsätta stödja terrorism, terroristlöner och antisemitism.

Under covid-19-pandemin har Sverige även gett bistånd till Palestina för att hantera smittan. Detta trots att det endast, till skillnad från i Sverige, funnits ett fåtal dödsfall på grund av covid-19 i Palestina.

Den israeliska granskande organisationen NGO Monitor uppger, enligt tidningen Jerusalem Post den 23 maj, att flera palestinska organisationer med koppling till den terroriststämplade paramilitära organisationen People's Front for the Liberation of Palestine (PFLP) ska ha missbrukat biståndspengar avsedda för coronahjälp. PFLP är erkänd som en terroristorganisation i Israel, EU, USA och Kanada. Medlemmar i PFLP åtalades så sent som förra året för mordet på den 17-åriga israeliskan Rina Shnerb.

NGO Monitor fokuserar i sin rapport på finansiering av icke-statliga organisationer och finner att flera av de grupper som finansieras av FN:s kontor för samordning av humanitära frågor (Ocha) och Världshälsoorganisationen (WHO) är bundna till PFLP. Det handlar om miljontals dollar av internationell finansiering för palestiniernas nödåtgärder mot coronaviruset som har gått till organisationer med länkar till terrorism.

I NGO Monitor-rapporten påpekas också att trots Ochas uttalande om att biståndspengarna är avsedda för att ”svara på folkhälsobehovet och omedelbara humanitära konsekvenser av pandemin på Västbanken, inklusive Östra Jerusalem och Gazaremsan” har många av de aktiviteter som finansierats inte varit vare sig livsviktiga eller livräddande. I stället har man använt pengar till bland annat antiisraeliska advokatinsatser utan bäring på covid-19.

Ett av de länder som bidragit till covid-19-beredskapsplanen är Sverige.

Dessa ekonomiska medel – oavsett om de går direkt eller indirekt till Palestinska myndigheten – gör återigen att myndigheten kan använda sina egna medel till att fortsätta finansiera det som Sveriges regering, i alla fall officiellt, tar avstånd från, säger sig bekämpa eller till och med förnekar äger rum. 

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Peter Eriksson:

 

Kommer statsrådet att vidta åtgärder för att stoppa utbetalningar till Palestinska myndigheten och palestinska organisationer för att förhindra att svenska skattemedel går till att finansiera terrorism, terroristlöner och antisemitism?

Svar på skriftlig fråga 2019/20:1485 besvarad av Statsrådet Peter Eriksson (MP)



Utrikesdepartementet

Statsrådet Eriksson

Till riksdagen


Svar på fråga 2019/20:1485 av Björn Söder (SD)
Användningen av svenska biståndsmedel till Palestina

Björn Söder har frågat mig om jag kommer att vidta åtgärder ”för att stoppa utbetalningar till Palestinska myndigheten och palestinska organisationer för att förhindra att svenska skattemedel går till att finansiera terrorism, terroristlöner och antisemitism”.

Som Björn Söder noterar i sin fråga har regeringen flera gånger tidigare svarat på liknande frågor och svaret fortsätter att vara detsamma: svenska skattemedel går inte till terrorism. Biståndet till Palestina går till mottagare som verkar för demokrati, mänskliga rättigheter, jämställdhet, förbättrad miljö och stärkta livsvillkor för utsatta människor. Det kanaliseras via betrodda partnerorganisationer med goda kontrollmekanismer.

Skulle oegentligheter uppdagas inom biståndet så tar regeringen detta på allvar och vidtar åtgärder. Det gäller Palestina, likväl som andra länder och organisationer som tar emot svenskt bistånd. Att det sedan finns exempel på andra individer och organisationer som förespråkar terrorism eller antisemitism är givetvis djupt upprörande och något som regeringen fördömer. Men detta är inte skäl att avsluta det svenska biståndet till Palestina, vars syfte sedan 90-talet är att bidra till palestinsk statsbyggnad så att en hållbar fred kan byggas mellan två samexisterande stater. Denna inriktning har svenska regeringar av olika partifärg stått bakom och den delas av det internationella givarsamfundet.

Regeringen, liksom övriga EU, är övertygad om att tvåstatslösningen är det enda långsiktigt hållbara alternativet för en varaktig och rättvis fred för israeler och palestinier. Den Palestinska myndigheten skapades inom ramen för Osloprocessen som ett steg i att bygga en välfungerande palestinsk stat. En förutsättning för denna process var att PLO flera år tidigare tagit avstånd från väpnad kamp och erkänt Israels rätt att existera. I Osloprocessen var också Israels tillbakadragande av trupper från Palestina ett bärande element.

Björn Söder förefaller göra analysen att det utan internationellt stöd till palestinsk statsbyggnad skulle finnas färre radikala element och att utvecklingen i Palestina skulle se bättre ut. Den analysen delar inte jag.

Den pågående ockupationen utgör enligt bland andra Världsbanken det största hindret för utveckling i Palestina. Annektering av delar av Västbanken ingår som en del i den nya regeringsöverenskommelsen i Israel. En annektering vore i strid med internationell rätt och EU har upprepade gånger betonat att man inte kommer att erkänna israelisk suveränitet över den ockuperade Västbanken. Samtidigt fortsätter demoleringar av palestinska byggnader, bosättningsexpansionen fortlöper, vi ser ökat bosättarvåld och återkommande militära ingrepp i människors vardag. Allt detta ger en dyster bild av möjligheterna till tvåstatslösningens genomförande i närtid och av utvecklingen i landet. Svenskt bistånd bidrar till att ge människor en dräglig tillvaro trots att de lever i denna utsatta miljö. Att i detta läge avsluta biståndet till Palestina vore direkt oansvarigt.

Bidrag till FN:s särskilda appell för hanteringen av covid-19-pandemin i Palestina utgör humanitärt stöd. Bekämpningen av covid-19 är ett område där samarbetet mellan Palestina och Israel fungerat förhållandevis väl. Hittills har spridningen av covid-19 i Palestina lyckligtvis varit begränsad men de ekonomiska följderna av åtgärder som tagits mot smittspridning slår nu hårt mot Palestinas redan svaga ekonomi. Om viruset sprids ytterligare i palestinska flyktingläger eller i Gaza, ett av världens mest stängda och trångbodda områden där sjukvården är mycket bristfällig, skulle följderna bli katastrofala.

Enligt FN-organet OCHA utgör anklagelserna från organisationen NGO-monitor återanvända, felaktiga och missvisande påståenden som ingår i systematiska försök att diskreditera humanitärt stöd till palestinier. Att Björn Söder väljer att sprida och ge trovärdighet åt dessa anklagelser är olyckligt.

Stockholm den 10 juni 2020

Peter Eriksson

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.