Den dansk-svenska gränsen

Skriftlig fråga 2019/20:1462 av Louise Meijer (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2020-06-01
Överlämnad
2020-06-02
Anmäld
2020-06-03
Svarsdatum
2020-06-10
Sista svarsdatum
2020-06-10
Besvarad
2020-06-10

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Utrikesminister Ann Linde (S)

 

Den 15 juni 2020 öppnar Danmark gränsen mot Norge, Island och Tyskland. Men inte mot Sverige. Samtidigt kan däremot danskar resa in i Sverige. Antalet dödsfall i Sverige har totalt sett varit fler än i Danmark, men vid en jämförelse mellan Skåne och Själland är det Skåne som har lägst dödstal.

Den danska statsministern, Mette Frederiksen, menar att det pågår samtal med Sverige och att en regional lösning för Öresund kan bli aktuell. Med den nuvarande reserekommendationen i Sverige om att inte företa resor som är längre än två timmar så kan resenärer från exempelvis Stockholm, som är hårt drabbat, inte ta sig ända till Danmark.

Med anledning av detta vill jag fråga utrikesminister Ann Linde:

 

Hur agerar ministern för att få till stånd en regional lösning för Öresundsregionen gällande den dansk-svenska gränsen, och när ser hon att en sådan lösning kan vara på plats?

Svar på skriftlig fråga 2019/20:1462 besvarad av Statsrådet Anna Hallberg (S)



Utrikesdepartementet

Statsrådet Hallberg

Till riksdagen


Svar på fråga 2019/20:1462 av Louise Meijer (M)
Den dansk-svenska gränsen

Louise Meijer har frågat utrikesministern hur hon agerar för att få till stånd en regional lösning för Öresundsregionen gällande den dansk-svenska gränsen, och när hon ser att en sådan lösning kan vara på plats. Frågan har överlämnats till mig.

Sverige har en nära och god relation till Danmark, inte minst genom samarbetet i Öresundsregionen. Sedan Danmark införde inreserestriktioner i mitten av mars har därför den svenska regeringen tagit flera bilaterala kontakter med Danmark för att belysa konsekvenserna av dessa. Samtidigt är det i sammanhanget positivt att godstrafik och arbetspendling över gränsen tillåtits.

Jag har varit i kontakt med Danmarks samarbetsminister om inreserestriktionerna. På liknande sätt har andra statsråd varit i kontakt med sina respektive danska kollegor. Vi har särskilt framhållit de regionala skillnaderna i smittspridning, vikten av kontinuerlig dialog samt det gemensamma ansvaret för en fungerande Öresundsregion. Vidare har vi lyft fram den svenska positionen om att vi inte önskar se en diskriminerande gränsöppning. Därutöver har vi informerat om de svenska åtgärderna för att bemöta coronapandemin.

Den svenska regeringen fortsätter att intensivt och aktivt arbeta tillsammans med de nordiska länderna för att hitta en samordnad lösning för öppning av gränser och resande till och från Sverige. Vi har för närvarande en nära dialog med den danska regeringen om bland annat en möjlig, första regional lösning som också tar nödvändig hänsyn till vårt gemensamma intresse av att begränsa smittspridningen. Regeringen strävar självfallet efter att en lösning ska komma till stånd så snart som det är möjligt.

Vikten av dialog och samarbete i gränsfrågor är något som den svenska regeringen ihärdigt lyft fram i kontakter med de nordiska länderna, både i bilaterala och multilaterala sammanhang. Jag har bland annat föreslagit för mina samarbetsministerkolleger att vi ska tydliggöra vårt ansvar för hur vi i Norden kan samverka mer effektivt i gränshinderfrågor. De pågående diskussionerna kan ses som ett resultat av detta.

För mig som utrikeshandelsminister och minister med ansvar för nordiska frågor är detta en prioriterad fråga. Dialogen med den danska regeringen fortsätter, med målet att inom kort kunna nå en lösning.

Stockholm den 10 juni 2020

Anna Hallberg

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.