Sverige på EU:s risklista över flygplatser

Skriftlig fråga 2019/20:1452 av Anders Åkesson (C)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2020-05-29
Överlämnad
2020-06-01
Anmäld
2020-06-02
Svarsdatum
2020-06-10
Sista svarsdatum
2020-06-10
Besvarad
2020-06-10

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Infrastrukturminister Tomas Eneroth (S)

 

EU förde den 21 april upp Stockholms flygplatser på en lista över flygplatser i särskilt smittspridda områden med anledning av covid-19. Beslutet överraskade många i Sverige och förefaller tagits av Europeiska unionens byrå för luftfartssäkerhet (EASA) utan remiss till berörda flygplatser och flygbolag. Rimligt hade ju varit att till exempel Folkhälsomyndigheten (FHM) konsulterats inför EU:s beslut.

EASA uppdaterade samma lista så sent som den 27 maj. Tyskland är nu borta från listan. Högst sannolikt har det skett efter dialog mellan myndighetsföreträdare i Tyskland och EASA. Sverige/Stockholm är kvar på EASA:s lista.

Regeringen har betonat betydelsen av Sverigebilden samt att Sverige inte ska diskrimineras när resande och turism så sakteliga återstartar. Samtidigt är Stockholms flygplatser de enda i hela Norden som är uppförda på risklistan. Detta sätter ju därmed bilden av att det är förenat med risk att flyga till Sverige/Stockholm. Det är lätt att inse de negativa konsekvenserna av detta.

EU:s beslut kan få negativa konsekvenser och fördröja den gradvisa återöppningen av Europa. Signaler finns nu att flygbolag använder listan som en förevändning att undvika Sverige, och det vore olyckligt.

Vi ska självklart visa största respekt för smittspridningen och inte resa i onödan. Men med rätt säkerhetsåtgärder i hela EU finns bättre möjligheter för en etappvis återgång av flygtrafiken. 

Flyget är helt avgörande för att få in utländska turister till Sverige och står för 60 procent av alla utländska gästnätter. Sverige behöver också få tillbaka viktiga flyglinjer till europeiska storstäder för näringslivet. 

Mot bakgrund av ovanstående vill jag fråga infrastrukturminister Tomas Eneroth:

 

Vilka åtgärder avser ministern att vidta för att Sveriges, i det aktuella fallet Stockholms, flygplatser ska tas bort från EU:s lista över särskilt utpekade flygplatser?

Svar på skriftlig fråga 2019/20:1452 besvarad av Infrastrukturminister Tomas Eneroth (S)



I2020/01531/TM

I2020/01574/TM

Infrastrukturdepartementet

Infrastrukturministern

Till riksdagen


Svar på fråga 2019/20:1452 av Anders Åkesson (C)
Sverige på EU:s risklista över flygplatser och 2019/20:1497 av Åsa Coenraads (M) Sverige på svarta listan

Anders Åkesson och Åsa Coenraads har i två snarlika frågor frågat mig vilka åtgärder jag och regeringen avser att vidta för att Stockholms flygplatser ska tas bort från Easas lista över särskilt utpekade flygplatser. Jag väljer att besvara frågorna i ett sammanhang.

Den 13 mars 2020 publicerade EU:s byrå för flygsäkerhet Easa två s.k. säkerhetsdirektivs ”Operational measures to prevent the spread of Coronavirus ’SARS-CoV-2’ infection”. Det ena direktivet är riktat till de nationella flygsäkerhetsmyndigheterna inom EU och det andra till tredjelandsoperatörer. Direktiven innehåller instruktioner om hur bland annat flygplan som flyger från flygplatser lokaliserade i områden med utbredd smittspridning av covid-19 ska rengöras och desinficeras. Listan omfattar bland annat flygplatser i Storbritannien, Frankrike, Nederländerna, Portugal, Polen och Belgien.

Syftet med säkerhetsdirektiven är att förhindra spridning av det nya coronaviruset och i ett annex finns en lista över de flygplatser som omfattas av rengörings- och desinficeringskraven. Arlanda och Bromma flygplatser lades till på listan den 21 april. Det finns dock exempel på att medlemsstater har använt Easas lista för andra syften än den skapades för, och Sverige tog genom Transportstyrelsen upp problemet med den felaktiga användningen av listan vid Easas styrelsemöte i går den 9 juni.

För att svenska flygplatser ska avföras från listan är det avgörande att vi fortsätter arbetet med att begränsa spridningen av covid-19 genom att följa det åtgärder som vidtagits av regeringen och myndigheter.

Regeringen följer utvecklingen noggrant och påtalar inom ramen för EU-samarbetet vikten av att medlemsstater agerar koordinerat och proportionerligt när gränserna som införts med anledning av covid-19 inom EU öppnas, och att detta bör ske genom en utvärdering av de epidemiologiska riskerna och på ett icke-diskriminerande sätt.

Stockholm den 10 juni 2020

Tomas Eneroth

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.