Läget för demokratin i Ungern

Skriftlig fråga 2019/20:1441 av Tina Acketoft (L)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2020-05-28
Överlämnad
2020-05-29
Anmäld
2020-06-01
Svarsdatum
2020-06-10
Sista svarsdatum
2020-06-10
Besvarad
2020-06-10

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Utrikesminister Ann Linde (S)

 

I en dom från EU-domstolen nyligen anser domstolen att Ungerns förfarande med att hålla kvar asylsökande i en zon mot gränsen till Serbien inte är överensstämmande med EU-lagstiftning. De asylsökande hålls kvar som i limbo inom zonen utan tillåtelse att ta sig därifrån. Tyvärr är drakoniska åtgärder som denna från den ungerska regeringen mer regel än undantag.

Sedan 2019 betraktas Ungern inte som fullvärdig demokrati av den ansedda tankesmedjan Freedom House. Fria och oberoende medier är inte längre en självklarhet, och universitet utsätts för kontroller och ifrågasättanden. Civilsamhället inskränks, och utländska organisationer, liksom EU, utmålas som ett hot mot Ungern. Det sker en auktoritär utveckling där den politiska ledningen tar hjälp av statens maktmedel för att måla upp en bild av att Viktor Orbán och hans parti Fidesz behövs för att skydda Ungern mot yttre fiender.

Denna utveckling återspeglas även i hur Orbán agerat under coronapandemin. I likhet med andra EU-länder har man infört en nödlagstiftning, men den ungerska nödlagstiftningen går längre. Regeringens mandat att styra genom dekret gäller utan bortre tidsgräns och ger rätt att avskaffa eller modifiera alla existerande lagar. Den regel som säger att parlamentet måste förlänga ett undantagstillstånd med två veckors mellanrum har tagits bort. Det återstår att se om de senaste dagarnas uttalanden från regeringshåll om att lägga fram lagförslag om en bortre tidsgräns kommer att infrias.

Ny lagstiftning gör det dessutom straffbart med flera års fängelse att fara med ”osanning” eller hindra regeringen i kampen mot corona. Meningsmotståndare till regimen har fängslats och förhörts av polis i timmar efter att ha postat regimkritiska texter på sociala medier. Det här är något som borde vara otänkbart i ett medlemsland i EU och är ännu ett steg i en auktoritär riktning.

Med anledning av detta vill jag fråga utrikesminister Ann Linde:

 

Hur avser Sverige att markera mot Ungerns agerande, som tydligt bryter mot rättsstatens principer?

Svar på skriftlig fråga 2019/20:1441 besvarad av Utrikesminister Ann Linde (S)



Utrikesdepartementet

Utrikesministern

Till riksdagen


Svar på fråga 2019/20:1441 av Tina Acketoft (L)
Läget för demokratin i Ungern

Tina Acketoft har frågat mig hur Sverige avser markera mot Ungerns agerande, som tydligt bryter mot rättsstatens principer.

Regeringen och jag ser med oro på den demokratiska utvecklingen i vissa EU-medlemsstater. Vi är engagerade på flera fronter till stöd för rättsstatens principer, demokrati och respekten för mänskliga rättigheter. EU:s grundläggande värden är inte förhandlingsbara och alla medlemsstater måste leva upp till sina åtaganden som unionsmedlemmar.

Jag och mina regeringskollegor har vid flera tillfällen markerat mot den negativa utvecklingen i Ungern, i samtal med ungerska företrädare liksom i riksdagen och i internationella och multilaterala sammanhang.  Vi har bland annat tydligt lyft fram pressfriheten, mottagningsförhållanden för asylsökanden och riskerna med de åtgärder som vidtagits i kampen mot coronaviruset. Jag har också tillsammans med mina nordiska kollegor skickat ett brev riktat till Europarådets generalsekreterare och påtalat detta bland annat i förhållande till Ungern. Senast frågan lyftes av mig var vid EU:s utrikesministermöte den 3 april.

Jämte det pågående artikel-7 förfarandet mot Ungern som Sverige stödjer, välkomnar jag EU-kommissionens arbete med att utveckla en mekanism som ska belysa hur rättsstatens principer, korruptionsbekämpning och mediefrihet tillämpas i medlemsstaterna.



Sverige anser det viktigt att kommissionen i sitt arbete också utnyttjar de olika granskningar som regelbundet görs av institutioner utanför EU såsom Europarådet, Venedigkommissionen, Freedom House, Reportrar utan gränser, Transparency International och V-dem-institutet.

EU-domstolen spelar en viktig roll i att se till att EU:s lagstiftning tillämpas på samma sätt i alla EU:s medlemsländer. Betydelsen har visat sig i de avgöranden som har meddelats mot Ungern under senare tid. Det gäller också den senaste domen från den 14 maj då domstolen slog fast att mottagningsförhållandena i transitzonen vid den serbiska gränsen var lagstridig.

Det ska nämnas att Ungern har lagt fram två lagförslag som syftar till att upphäva den s.k. dekretlagen (lagen om att bekämpa coronaviruset). Vi är positiva till beskedet från Ungerns regering att dekretlagen upphävs, men kommer att fortsätta följa utvecklingen noggrant.

Det är av största vikt att de verktyg som finns inom EU används, och att vi därigenom kan bidra till att stärka respekten för unionens grundläggande värden. Jag kommer även fortsättningsvis att framföra regeringens syn på den demokratiska utvecklingen, precis som jag tidigare har gjort vid flera tillfällen.

Stockholm den 10 juni 2020

Ann Linde

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.