Regeringens äldresatsning

Skriftlig fråga 2019/20:1427 av Ann-Christine From Utterstedt (SD)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2020-05-26
Överlämnad
2020-05-27
Anmäld
2020-05-28
Svarsdatum
2020-06-03
Sista svarsdatum
2020-06-03
Besvarad
2020-06-03

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Socialminister Lena Hallengren (S)

 

Under ett stort antal år har äldreomsorgen haft stora problem med att rekrytera personal med adekvat utbildning, tillräcklig kompetens eller någon högre utbildning alls. Att detta varit ett enormt problem har varit tydligt inom äldreomsorgen på kommunnivån. Regeringen verkade däremot inte se detta komma, och ledande myndighetspersoner har uttalat en förvåning över att äldre inte har fått den vård och omsorg de behövt. Det är uppenbart att regeringen inte haft tillräcklig kunskap om bristen på utbildad personal och de problem detta medför inom äldreomsorgen. I samband med krisen blev dock bristen på kompetens så uppenbar att Socialstyrelsen till och med nödgats ta fram ett utbildningsmaterial om basal hygien och försöka lära delar av äldreomsorgspersonalen att exempelvis tvätta händerna på rätt sätt.

För att få fler behöriga inom äldreomsorgen föreslår regeringen i sin nya äldresatsning en utökning med 10 000 utbildningsplatser. Socialministern har dock kommunicerat att detta egentligen inte täcker behovet utan är vad regeringen för tillfället mäktar med att införa.

Med anledning av det anförda vill jag därför fråga socialminister Lena Hallengren:

 

Hur många utbildningsplatser behövs för att tillgodose det egentliga behovet av behörig och kompetent äldreomsorgspersonal?

Svar på skriftlig fråga 2019/20:1427 besvarad av Socialminister Lena Hallengren (S)




Svar på fråga 2019/20:1427 av Ann-Christine From Utterstedt (SD) Regeringens äldresatsning

Ann-Christine From Utterstedt har frågat mig hur många utbildningsplatser som behövs för att tillgodose det egentliga behovet av behörig och kompetent äldreomsorgspersonal.

Kvaliteten och säkerheten i svensk äldreomsorg avgörs bland annat av vilka förutsättningar Sveriges undersköterskor och vårdbiträden får för att utföra sitt arbete. Utbrottet av det nya coronaviruset har synliggjort det svåra bemanningsläge som äldreomsorgen står inför. För att klara såväl den kortsiktiga som långsiktiga kompetensförsörjningen, är det viktigt att skapa förutsättningar för att behålla befintlig personal, attrahera yrkeserfaren personal samt rekrytera ny personal. Det är också viktigt att den personal som anställs har rätt kompetens för sina arbetsuppgifter och att personalen får goda förutsättningar för att utföra sitt arbete.

Mot denna bakgrund presenterade regeringen Äldreomsorgslyftet som ska stärka förutsättningarna till att vidareutbilda sig eller yrkesväxla till vårdbiträde eller undersköterska. Satsningen planeras att omfatta cirka 2,2 miljarder kronor under 2020–2021. Arbetsmarknadens parter har kompletterat satsningen med en överenskommelse om tillsvidareanställningar på heltid. Tillsammans bedöms det leda till att cirka 10 000 nya och befintliga medarbetare inom äldreomsorgen får möjlighet till fast tjänst på heltid och att utbilda sig till vårdbiträde eller undersköterska på betald arbetstid. Regeringens satsning handlar alltså inte, såsom Ann-Christina From Utterstedt anger, endast om ett visst antal utbildningsplatser.

Det finns i dag ingen reglering av vilken kompetens en undersköterska eller vårdbiträde ska ha. Socialstyrelsens allmänna råd om grundläggande kunskaper hos personal som arbetar i socialtjänstens omsorg om äldre är endast rekommendationer. Det är arbetsgivarna som bedömer vilken kompetensnivå som är tillräcklig för arbetsuppgifterna. Regeringen vill förstärka undersköterskors yrkesroll med en skyddad yrkestitel. Regeringen kommer inom kort att remittera ett förslag om övergångsbestämmelser som krävs för att en yrkestitel för undersköterskeyrket ska kunna införas. Enligt förslaget ska den nya regleringen börja gälla från och med den 1 januari 2025.

Regeringen bedömer att äldreomsorgslyftet kommer att bidra till att stärka kompetensen inom äldreomsorgen och förhoppningsvis attrahera fler att söka sig till dessa yrken. Det är individens behov och intresse som främst styr hur många utbildningsplatser som behövs och regeringen följer utvecklingen med stort intresse.

Stockholm den 3 juni 2020

Lena Hallengren

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.