Omställningsstödet

Skriftlig fråga 2019/20:1411 av David Josefsson (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2020-05-25
Överlämnad
2020-05-26
Anmäld
2020-05-27
Svarsdatum
2020-06-03
Sista svarsdatum
2020-06-03
Besvarad
2020-06-03

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Finansminister Magdalena Andersson (S)

 

Den 30 april, cirka en och en halv månad efter att coronakrisen slog till på allvar i det svenska samhället, presenterade regeringen och dess stödpartier ett förslag på omställningsstöd för företag som tappat minst 30 procent av sin omsättning. Förslaget ska kunna träda i kraft den 1 juli i år.

Att regeringen till slut presenterat ett stöd för företag som tappat kraftigt i omsättning på grund av coronakrisen är bra, men tiden är en kritisk faktor.

Den 20 maj presenterade Svensk Handel en undersökning som visade att av de handlare som tappat minst 30 procent av försäljningen svarar drygt var femte (22 procent) inom detaljhandeln – och var tionde inom partihandeln – att det är osäkert om de klarar av att vänta tills omställningsstödet träder i kraft den 1 juli. Uppräknat till hela handeln motsvarar det 4 500 detaljhandelsföretag och 1 800 företag inom partihandeln. Totalt handlar det om 6 300 handelsföretag.

Undersökningen visar också att drygt varannan handlare (52 procent) inom detaljhandeln har finansierings- eller likviditetsproblem. Inom partihandeln är siffran 44 procent. Handlarnas svar indikerar också att 45 000 handelsjobb redan har försvunnit eller riskerar att försvinna och att fler än 100 000 personer kommer att beröras av färre arbetade timmar. 

Med anledning av detta vill jag fråga finansminister Magdalena Andersson:

 

Vilka åtgärder kommer ministern att vidta för att påskynda införandet av det aviserade omställningsstödet?

Svar på skriftlig fråga 2019/20:1411 besvarad av Finansminister Magdalena Andersson (S)



Fi

/

2020/02456/S2

Fi/2020/02463/S2

Finansdepartementet

Finansministern

Till riksdagen


Svar på fråga 2019/20:1411 av David Josefsson (M)
Omställningsstödet och fråga 2019/20:1405 av Lars Hjälmered (M) Regeringens omställningsstöd för näringslivet

David Josefsson har frågat mig om vilka åtgärder jag kommer att vidta för att påskynda införandet av det aviserade omställningsstödet. Lars Hjälmered har frågat näringsministern om vilka åtgärder han avser vidta för att utvidga möjligheterna till omställningsstöd till att omfatta även företag som kommer att ha – eller har haft – stora omsättningstapp under andra månader på året. Arbetet är så fördelat inom regeringen att det är jag som ska besvara frågan.

Spridningen av coronaviruset har påverkat svenska företag drastiskt. Den 11 mars 2020 klassade WHO spridningen av sjukdomen covid-19 som en pandemi och efter det har hela det svenska samhället ställt om för att begränsa smittspridningen i Sverige. Åtgärderna har fått stora konsekvenser för företagen i form av bl.a. minskad omsättning. Minskningen blev tydlig under mars och april 2020. Sedan utbrottet har regeringen, Centerpartiet och Liberalerna presenterat åtgärder som i nuläget uppgår till 240 miljarder för att bland annat begränsa smittspridningen och för att lindra effekterna för jobb och företag. Åtgärderna spänner brett och omfattar en rad områden, t.ex. möjligheter till korttidspermittering för minskade lönekostnader, tillfälligt sänkta arbetsgivaravgifter och egenavgifter, rabatt för hyreskostnader, anstånd med skatteinbetalningar och statlig lånegaranti till små och medelstora företag. För att underlätta för de företag som fått minskad omsättning på grund av covid-19-pandemin har en promemoria med förslag till omställningsstöd skickats på remiss den 15 maj. Av promemorian framgår den närmare utformningen av omställningsstödet. Regeringens avsikt är att förslagen ska träda i kraft så snart som möjligt. Eftersom det handlar om statsstöd så måste satsningen även godkännas av EU-kommissionen innan den kan träda i kraft.

Syftet med förslaget är att kompensera företag som drabbats av stora omsättningstapp till följd av spridningen av sjukdomen covid-19. Det var just under månaderna mars och april som effekterna av pandemin först uppstod. Det är därför rimligt att utgå från dessa månader vid bedömningen av omsättningstappet och jämföra dessa mot omsättningen för motsvarande period året innan.

När det gäller nystartade företag medför detta, att de kan komma att falla utanför just det här systemet, bland annat eftersom de inte har en rättvisande jämförelseperiod under 2019. Detsamma kan även gälla sådana säsongsföretag som i normalfallet inte har någon omsättning under mars och april. Däremot finns möjlighet att ta del av övriga stöd. Den förstärkta kortidspermitteringen t ex. kan vara till särskild stor nytta för säsongsföretagen.

Det råder stor osäkerhet kring utvecklingen av coronaviruset och hur stora effekterna blir. Regeringen följer utvecklingen noga och avser att fortsätta fatta de beslut som krävs för att begränsa smittspridningen och att motverka krisens negativa effekter på samhället.

Stockholm den 3 juni 2020

Magdalena Andersson

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.