Till innehåll på sidan

Masstestning och möjligheter till resande i Europa och inom EU

Skriftlig fråga 2019/20:1360 av Hans Wallmark (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Inlämnad
2020-05-14
Överlämnad
2020-05-15
Anmäld
2020-05-19
Sista svarsdatum
2020-05-27
Svarsdatum
2020-05-29
Besvarad
2020-05-29

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Utrikesminister Ann Linde (S)

 

Regeringen har utfärdat nya reserekommendationer. UD avråder från alla resor till utlandet fram till den 15 juli. Parallellt pågår diskussioner både inom EU och mellan enskilda länder i Europa om möjligheter att öppna gränser och tillåta visst resande. Detta har bäring inte minst på den stundande sommaren och turistsäsongen. Det förs också resonemang om ”säkra länder” eller att medborgare ska tillåtas röra sig utan karantän ifall de kommer från områden som uppfattas ha någorlunda kontroll på pandemin. Ett bärande element i dessa bedömningar kan komma att vara ifall masstestningar genomförts, som därmed kan säga något om graden av smitta och hur viruset spridits. Sverige, där jämförelsevis få testningar genomförts, riskerar då att betraktas med misstänksamhet och kan drabbas av fortsatta restriktioner trots att gränserna börjar öppnas inom Europa och EU.

Min fråga till utrikesminister Ann Linde är:

 

Avser ministern att medverka till att arbetet intensifieras med masstestning nu under coronakrisen som ett sätt att öka möjligheterna för svenskarna att få resa mer obehindrat när gränserna öppnas i Europa och inom EU?

Svar på skriftlig fråga 2019/20:1360 besvarad av Utrikesminister Ann Linde (S)



Utrikesdepartementet

Utrikesministern

Till riksdagen


Svar på fråga 2019/20:1360 av Hans Wallmark (M) Masstestning och möjligheter till resande i Europa och inom EU

Hans Wallmark har frågat mig om jag avser att medverka till att arbetet intensifieras med masstestning nu under coronakrisen som ett sätt att öka möjligheterna för svenskarna att få resa mer obehindrat när gränserna öppnas i Europa och inom EU.

Regeringen har inledningsvis avsatt en miljard kronor för testning och tagit flera beslut för att öka testningen av covid-19-smitta. Folkhälsomyndigheten har på uppdrag av regeringen och i samarbete med flera aktörer byggt upp en laboratoriekapacitet på över 100 000 test per vecka. Folkhälsomyndigheten har också tagit fram en nationell strategi för utökad provtagning i befolkningen. Den 8 maj tillsattes Harriet Wallberg i rollen som testkoordinator. Hennes uppgift är att identifiera flaskhalsar och möjliga lösningar.

Det råder fortsatt stor osäkerhet för internationellt resande med anledning av konsekvenserna av det nya coronavirusets spridning. Jag noterar att det nu sker lättnader på vissa håll, samtidigt som stängda gränser är en verklighet i en stor del av världens länder – även i Europa. Restriktionerna som påverkar resandet är många och ser olika ut: från helt stängda gränser eller omfattande begränsningar av in- och utresemöjligheter, karantänsbestämmelser och utegångsförbud. Störningarna i internationell passagerartrafik är omfattande. Förändringar – både lättnader och skärpningar – fortsätter dessutom att ske med kort varsel. Det är därför i nuläget inte möjligt att förutspå när svenskar kommer att kunna resa utomlands mer obehindrat.

Stockholm den 29 maj 2020 –

Ann Linde

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.