Gränsen mellan Sverige och Danmark

Skriftlig fråga 2019/20:1339 av Hans Wallmark (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2020-05-12
Överlämnad
2020-05-13
Anmäld
2020-05-14
Svarsdatum
2020-05-20
Sista svarsdatum
2020-05-20
Besvarad
2020-05-20

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Anna Hallberg (S)

 

En i praktiken stängd gräns mellan Sverige och Danmark slår hårt mot det annars naturliga och mycket levande utbytet mellan Skåne och Själland i Öresundsregionen. Det handlar om allt från pendling till möjligheter till utbildning och kultur på båda sidor av Sundet.

Hittills har pandemins följdverkningar varit mindre dramatiska i Skåne än i resten av landet. Trots det kvarstår stora svårigheter när det gäller möjligheterna att ta sig söderut.

Från Danmark meddelas att landet nu i maj sakta och under kontrollerade former ska öppnas upp efter veckor av stora begränsningar. Gränserna ska dock fortsatt förbli stängda. Det har dock sagts att senast den 1 juni ska statsminister Mette Frederiksen ge besked om när och hur gränserna kan öppnas. Av medieuppgifter framgår att det finns ett stort intresse att nå öppenhet mot Tyskland men däremot större tveksamheter mot Sverige och därmed Skåne.

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Anna Hallberg:

 

Hur arbetar statsrådet för att förmå Danmark att när landet öppnar sina gränser mot omvärlden så sker detta även i förhållande till Sverige och därmed till det Skåne som drabbats hårt genom att pendlingen och utbytet hittills har begränsats så starkt?

Svar på skriftlig fråga 2019/20:1339 besvarad av Statsrådet Anna Hallberg (S)



Utrikesdepartementet

Statsrådet Hallberg

Till riksdagen


Svar på fråga 2019/20:1339 av Hans Wallmark (M)
Gränsen mellan Sverige och Danmark

Hans Wallmark har frågat mig hur jag arbetar för att förmå Danmark att när landet öppnar sina gränser mot omvärlden så även sker i förhållande till Sverige och därmed Skåne, som drabbats hårt genom att pendling och utbyte hittills begränsats.

Det är en central fråga för mig både som utrikeshandelsminister och nordisk samarbetsminister. Sverige har en nära och god relation till Danmark, inte minst genom samarbetet i Öresundsregionen.

Det är avgörande att denna utveckling inte stannar av som en följd av de åtgärder som vidtas för att förhindra spridningen av covid-19. Det är därför positivt att godstrafiken kan fortsätta utan större problem och att arbetspendling över gränsen tillåts.

Regeringen har tagit flera bilaterala kontakter med Danmark för att belysa de konsekvenser som ytterligare eller förlängda inreserestriktioner skulle innebära. Att icke-diskriminering och proportionalitet tillämpas i beslut om inreserestriktioner är viktigt. Jag har därför haft kontinuerlig kontakt med Danmarks samarbetsminister i frågan. Jag har särskilt framhållit de regionala skillnaderna i smittspridning, vikten av kontinuerlig dialog samt det långsiktiga förtroendet för en fungerande Öresundsregion.

Utöver de bilaterala kontakterna har gränshinderfrågor varit i fokus i möten mellan de nordiska samarbetsministrarna. Jag har också varit i kontakt med gränsregionerna och får löpande information från de gränsregionala informationstjänsterna om gränshinder som uppstår till följd av krisen. Arbetsmarknadsminister Eva Nordmark och jag har också haft ett gemensamt möte med Nordens fackliga samorganisation (NFS). Sverige har även lyft frågan vid de senaste utrikesministermötena i nordisk krets och i nordisk-baltisk krets.

Det nordiska samarbetet har intensifierats i krisen. Jag ser ett mervärde i att vårt samarbete stärks ännu mer. Våra regeringar behöver t.ex. ha en dialog och koordinera med varandra i så god tid som möjligt innan restriktioner eller nya regler införs som påverkar rörligheten över våra gränser, så att vi i förväg kan hitta konkreta lösningar på problem som kan uppstå. Därför har jag föreslagit för mina samarbetsministerkolleger att vi ska ta fram en modell för hur vi i Norden kan samverka mer effektivt i gränshinderfrågor.

Vi följer utvecklingen noga och arbetar för att hitta konstruktiva lösningar i dialog med den danska regeringen. Att minimera konsekvenserna av införda inreserestriktioner är en prioriterad fråga, inte bara för mig som utrikeshandelsminister och minister med ansvar för nordiska frågor, utan för hela regeringen.

Stockholm den 20 maj 2020

Anna Hallberg

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.