Läxhjälp under coronapandemin

Skriftlig fråga 2019/20:1294 av Kristina Axén Olin (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2020-05-05
Överlämnad
2020-05-06
Anmäld
2020-05-07
Svarsdatum
2020-05-13
Sista svarsdatum
2020-05-13
Besvarad
2020-05-13

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Utbildningsminister Anna Ekström (S)

 

I praktiskt taget hela skolväsendet görs nu stora insatser för att mildra effekterna av den pågående coronapandemin. På kort tid har hela gymnasieskolan övergått till fjärr- och distansundervisning och i många grundskolor har frånvaron ökat stort bland elever och lärare till följd av Folkhälsomyndighetens råd att stanna hemma vid minsta sjukdomssymtom. Detta påverkar elevernas kunskapsutveckling på kort sikt. Men också på lång sikt om undervisningstappen, och därmed också kunskapstappen, blir alltför stora.

I denna situation behöver alla skolans aktörer hjälpas åt för att mildra effekterna så att så många elever som möjligt kan fortsätta i sin kunskapsresa. Redan innan pandemin bröt ut fanns ett stort antal välfungerande läxhjälpsorganisationer som i olika former stöttar elever som är i behov av hjälp med sina läxor. En del organisationer är helt finansierade av Skolverkets statsbidrag i kombination med frivillighet, och andra är finansierade av sponsorskap och statsbidrag.

Utöver att många sponsorer drar tillbaka sin finansiering har Skolverket dragit ut på tiden för beslut om statsbidrag vilket bidrar till osäkerheter för dessa värdefulla läxhjälpsorganisationer. Detta i en tid då deras kompetens, resurser och vilja att hjälpa till i en svår tid behövs som allra mest för att mildra effekterna på elevernas kunskapsutveckling.

Med anledning av ovan vill jag fråga utbildningsminister Anna Ekström följande:

 

Vilka åtgärder avser ministern att vidta för att – i denna kris – mildra effekterna för elevernas kunskapsutveckling och säkerställa att alla skolans aktörer kan vara med och bidra till detta?

Svar på skriftlig fråga 2019/20:1294 besvarad av Utbildningsminister Anna Ekström (S)



U2020/

03058/S

Utbildningsdepartementet

Utbildningsministern

Till riksdagen


Svar på fråga 2019/20:1294 av Kristina Axén Olin (M)
Läxhjälp under coronapandemin

Kristina Axén Olin har frågat mig vilka åtgärder jag avser att vidta för att – i denna kris – mildra effekterna för elevernas kunskapsutveckling och säkerställa att alla skolans aktörer kan vara med och bidra till detta.

Världen befinner sig i ett tufft läge som riskerar att bli långvarigt. Det är en prövande tid för alla och så även för skolan. Regeringens fokus är att begränsa smittspridningen i landet, säkerställa resurser till hälso- och sjukvården och begränsa inverkan på samhällsviktig verksamhet. Det måste gå först. Samtidigt ska vi göra allt vi kan för att eleverna ska fortsätta lära sig och nå uppsatta kunskapskrav.

Regeringen har genomfört en rad åtgärder för att underlätta för och stödja huvudmän och skolor så att elever ska få den utbildning och det stöd som de har rätt till även i denna extraordinära situation. Regeringen har bl.a. gett Statens skolverk i uppdrag att genomföra insatser för att stödja huvudmän, utbildningsanordnare, rektorer, lärare, förskollärare samt övrig personal i skolväsendet och annan pedagogisk verksamhet i syfte att underlätta arbetssituationen (U2020/02765/S). I uppdraget ingår bl.a. att ta fram stöd för elevhälsans arbete, arbetet med nyanlända elever, elever på introduktionsprogram och elever i behov av särskilda stödinsatser.

Läxor förekommer i många skolor och läxhjälp kan vara ett viktigt stöd för elever som inte kan få hjälp med läxläsningen hemma. Huvudmän och ideella läxhjälpsorganisationer kan söka statsbidrag för att erbjuda elever hjälp med läxor eller annat skolarbete utanför ordinarie undervisningstid. Det avsätts årligen 388 600 000 kronor för detta ändamål, så även i år. Regeringen har inte fått några signaler från Skolverket om att beslut om statsbidrag för hjälp med läxor eller annat skolarbete utanför ordinarie undervisningstid har dragit ut på tiden.

Många kommuner och regioner drabbas hårt ekonomiskt till följd av det pågående utbrottet av covid-19. Därför föreslog regeringen den 2 april 2020 att kommuner och regioner får ett tillskott på totalt 20 miljarder kronor i generella statsbidrag i år, jämfört med de 5 miljarder kronor som regeringen har aviserat tidigare. Tillskottet på 15 miljarder kronor för 2020 görs för att stärka kommunsektorns förmåga att upprätthålla samhällsviktiga funktioner som vård, skola, omsorg och kollektivtrafik.

Regeringens fokus är att begränsa smittspridningen, säkra vården och värna gamla och sköra. Vi har tagit många snabba beslut och är beredda att ta fler beslut för att se till att barn och elever lär sig så mycket som möjligt i denna prövande tid.

Stockholm den 12 maj 2020

Anna Ekström

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.