Förvarstagna under coronakrisen

Skriftlig fråga 2019/20:1263 av Christina Höj Larsen (V)

Frågan är besvarad

Händelser

Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Inlämnad
2020-04-27
Överlämnad
2020-04-28
Anmäld
2020-04-29
Sista svarsdatum
2020-05-06
Svarsdatum
2020-05-07
Besvarad
2020-05-07

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

 

I mitten på mars uppmanade den nationella gränspolissektionen samtliga regioner att göra en grundlig bedömning för att se vilka förvarstagna som ska släppas för att i stället ställas under uppsikt.

Gränspolisen i Bergslagen har släppt 40 procent av sina förvarstagna, eftersom det inte är lagligt att hålla dem i förvar när det inte går att utvisa dem till följd av coronapandemin. Region Öst har släppt elva personer och Region Stockholm åtta. I fyra av landets sju regioner har dock ingen släppts, med hänvisning till pandemin, enligt tidningen ETC. Coronapandemin har försvårat eller omöjliggjort utvisningar, bland annat till Afghanistan. När det inte längre är möjligt att planera en utvisning försvinner ofta grunden för förvarstagande, både enligt svensk och internationell rätt. I förvaren råder stor oro, vilket flera medier rapporterat om. De förvarstagna lever nära varandra, och åtgärderna för att stoppa smittspridning beskrivs som begränsade. Ytterligare en brist i hantering av förvarstagna under coronapandemin är att de som släpps ut i vissa fall saknar förutsättningar att klara sig på egen hand. I och med att de inte alltid får beslut om verkställighetshinder får de inte rätt till bistånd enligt LMA och får klara sig på egen hand efter bästa förmåga. En förvarstagen som konstaterats smittad med covid-19 erbjöds att lämna förvaret men valde att stanna i brist på alternativt boende. Han avled senare, till följd av sjukdomen.

Vänsterpartiet är kritiskt till att uppmaningen från den nationella gränspolisen verkar hanteras så olika av de olika regionerna. Det förefaller inte rättssäkert. De som släpps ur förvar då grunden för förvarstagandet upphört måste också få beslut om verkställighetshinder och ges goda möjligheter att klara sig utanför förvaret.

Mot denna bakgrund vill jag fråga justitie- och migrationsminister Morgan Johansson:

 

Avser ministern att ta några initiativ för att garantera rättssäkerheten för förvarstagna och att de som släpps ur förvaret får möjlighet att klara sig på egen hand?

Svar på skriftlig fråga 2019/20:1263 besvarad av Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)



Ju2020/

01623/POL

Justitiedepartementet

Justitie- och migrationsministern

Till riksdagen


Svar på fråga 2019/20:1263 av Christina Höj Larsen (V) Förvarstagna under coronakrisen

Christina Höj Larsen har frågat mig om jag som minister avser att ta några initiativ för att garantera rättssäkerheten för förvarstagna och att de som släpps ur förvaret får möjlighet att klara sig på egen hand.

Inledningsvis vill jag framhålla att regeringen på berörda områden fattar de beslut som krävs för att bekämpa viruset och motverka effekterna av smittspridningen i samhället.

Utöver att jag generellt är förhindrad att uttala mig om ansvariga myndigheters handläggning av enskilda ärenden bör nämnas att de personer som denna fråga berör har ett verkställbart av- eller utvisningsbeslut där utgångspunkten är ett återvändande.

Det är en exceptionell situation som råder i dag på grund av Coronaviruset och den pandemi som påverkar hela vårt samhälle. Pandemin innebär att det ställs särskilda krav på de myndigheter som arbetar med förvarsbeslut. Myndigheterna måste anpassa sin verksamhet för att både bekämpa smittspridningen och för att se till att nuvarande lagstiftning kan genomföras i den utsträckning som situationen medger.

Migrationsverket har som ett led i smittskyddet för personal och förvarstagna tillfälligt reducerat antalet förvarsplatser. Myndigheten följer även noga Folkhälsomyndighetens rekommendationer för att minska smittspridning.

Den 16 april publicerade EU-kommissionen en vägledning om tillämpningen av EU-reglerna om asyl, återvändande och vidarebosättning. Vägledningen beskriver hur man ska säkra kontinuitet i förfarandena samtidigt som man skyddar människors hälsa och grundläggande rättigheter i enlighet med EU:s stadga om de grundläggande rättigheterna. I vägledningen uppmanas medlemsstaterna att fortsätta arbeta för ett återvändande. Även om inreserestriktioner, begränsad flygtrafik och smittskyddsåtgärder såklart begränsar de praktiska möjligheterna att verkställa återvändandebeslut, i synnerhet med tvång, arbetar både Migrationsverket och Polismyndigheten med att se över vilka aktiviteter som är möjliga att genomföra i den nuvarande situationen för att ett återvändande ska kunna ske på ett så säkert sätt som möjligt inom en rimlig tid.

De bedömningar som görs av myndigheterna sker med utgångspunkt i lagstiftningen och förutsättningarna i de enskilda fallen. Ett förvarstagande är ett ingripande beslut och ska inte fortgå längre än vad som är nödvändigt med hänvisning till grunden för förvar.

Stockholm den 7 maj 2020

Morgan Johansson

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.