Till innehåll på sidan

Nationellt säkerställande av tillgång till vaccin

Skriftlig fråga 2019/20:1212 av Johan Hultberg (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2020-04-20
Överlämnad
2020-04-21
Anmäld
2020-04-22
Svarsdatum
2020-04-29
Sista svarsdatum
2020-04-29
Besvarad
2020-04-29

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Socialminister Lena Hallengren (S)

 

Vård- och omsorgspersonalen runt om i Sverige gör just nu ett helt enastående arbete i kampen mot det nya coronaviruset. Samtidigt görs också enorma ansträngningar över hela världen för att utveckla vaccin.

Här i Sverige bedrivs till exempel lovande forskning på Karolinska institutet (KI). Forskningen vid KI bedrivs också i stor öppenhet, med syftet att andra forskningsgrupper ska kunna ta del av den. För att ett vaccin mot det nya coronaviruset, sars-cov-2, snabbt ska kunna utvecklas krävs nu verkligen internationellt samarbete och öppenhet. Därför är det också glädjande att det snabbt togs initiativ på EU-nivå för att främja forskning om vaccin, inte minst genom att gemensamt inom unionen mobilisera mycket betydande forskningsanslag.

Vad som dock är viktigt är att nu inte bara satsa på att utveckla själva vaccinet. Ett arbete behöver också påbörjas för att säkra produktionskapacitet och tillgången till vaccin den dagen ett vaccin finns färdigutvecklat och godkänt. Nu är tid att inleda diskussioner med vaccintillverkarna för att säkra produktionskapacitet och undersöka möjligheterna till exempelvis en gemensam EU-upphandling eller ett standardavtal som medlemsländer kan nyttja för inköp.

Om inte regeringen agerar nu kan vi, som ett litet enskilt land, få svårt att hävda oss i den globala konkurrensen om allokering när ett vaccin väl börjar levereras på den globala marknaden. Därför är min uppmaning till regeringen tydlig: Agera nu. Genom att vara proaktiva kan vi förhoppningsvis säkra tillgången till vaccin för den svenska befolkningen.

Regeringen bör nu förslagsvis påbörja arbete i två parallella spår i syfte att säkra tillgången till ett framtida vaccin. Dels bör regeringen inleda en diskussion med regionerna, som i dag bär ansvaret för vaccinationer (med undantag för upphandling av garantier för influensapandemivaccin, som Folkhälsomyndigheten har ansvar för), om hur en nationell lösning för upphandling skulle kunna se ut. Exempelvis skulle regeringen kunna ge Folkhälsomyndigheten i uppdrag att påbörja ett gemensamt arbete med Läkemedelsverket och Sveriges Kommuner och Regioner (SKR). Dels bör regeringen driva på för en EU-gemensam lösning, ett arbete som skulle kunna bygga vidare på det förfarande för europeisk upphandling som inleddes efter pandemin 2009. Nu under pågående coronakris har också flera EU-gemensamma upphandlingar startats, och möjligheten till en gemensam EU-upphandling även av vaccin bör prövas, liksom möjligheten till andra EU-gemensamma avtalslösningar i syfte att säkra medlemsländernas tillgång till ett framtida vaccin.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga socialminister Lena Hallengren följande:

 

Hur ser ministern på möjligheterna att på nationell nivå, exempelvis medelst ett uppdrag till Folkhälsomyndigheten tillsammans med Läkemedelsverket och SKR, säkra Sveriges tillgång till ett framtida vaccin mot det nya coronaviruset, sars-cov-2?

Svar på skriftlig fråga 2019/20:1212 besvarad av Socialminister Lena Hallengren (S)



S2020/

03488

/FS

S2020/03489/FS

Socialdepartementet

Socialministern

Till riksdagen


Svar på fråga 2019/20:1212 av Johan Hultberg (M)
Nationellt säkerställande av tillgång till vaccin och fråga 2019/20:1213 av Johan Hultberg (M) EU-gemensam vaccinupphandling

Johan Hultberg har frågat mig hur jag ser på möjligheterna att på nationell nivå, exempelvis medelst ett uppdrag till Folkhälsomyndigheten tillsammans med Läkemedelsverket och SKR, säkra Sveriges tillgång till ett framtida vaccin mot det nya coronaviruset, sars-cov-2.

Johan Hultberg har också frågat mig om jag är beredd att driva på inom EU för att gemensamt inom unionen, exempelvis genom en gemensam upphandling, säkra tillgången till ett framtida vaccin mot det nya coronaviruset, sars-cov-2.

Jag instämmer med frågeställaren i hans hyllning av vård- och omsorgspersonalen runt om i Sverige och jag är också stolt över att vaccinutvecklingsprojekt i Sverige har erhållit betydande forskningsanslag från EU. Regeringen har dessutom i vårändringsbudgeten aviserat 100 miljoner kronor till forskning om covid-19. Vidare kommer Vetenskapsrådet att stärka den grundläggande virusforskningen med 100 miljoner kronor under åren 2020–2024.

Inom WHO pågår processer för att påskynda utvecklingen av ett vaccin, bland annat genom att underlätta för forskare att utbyta information om möjliga vaccinkandidater. Sverige stödjer WHO:s arbete i dessa processer. EU:s medlemsstater inom WHO har tagit initiativ till en resolution om bland annat en likvärdig fördelning av ett eventuellt vaccin för covid-19.

EU-kommissionen prioriterar frågan om vaccin och har mobiliserat finansiering för att främja forskning om ett vaccin. EU-kommissionen ser även, i samarbete med EMA, över de reglerande åtgärder som krävs för att säkerställa en påskyndad process samtidigt som säkerheten upprätthålls.

Regeringen har sedan tidigare givit Folkhälsomyndigheten i uppdrag att säkerställa tillgång till vaccin vid en influensapandemi. Så fort det står klart på global nivå hur systemet för att fördela ett eventuellt vaccin mot covid-19 ser ut, kommer regeringen att förtydliga vilka uppdrag svenska myndigheter ska ha för att säkerställa Sveriges tillgång till det vaccinet.

Eftersom Sverige har skrivit under Joint Procurement Agreement (JPA) kan vi vara med i eventuella EU-gemensamma upphandlingar för ett kommande vaccin mot covid-19.

Regeringen tar frågan om tillgång till ett kommande covid-19-vaccin på största allvar, bevakar den noga och driver på aktivt i relevanta forum inklusive EU och WHO.

Stockholm den 29 april 2020

Lena Hallengren

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.