Till innehåll på sidan

Slopad närvaroplikt för syskon till svårt sjuka barn

Skriftlig fråga 2019/20:1127 av Johan Hultberg (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2020-03-30
Överlämnad
2020-03-31
Anmäld
2020-04-01
Svarsdatum
2020-04-08
Sista svarsdatum
2020-04-08
Besvarad
2020-04-08

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Utbildningsminister Anna Ekström (S)

 

De flesta som smittas av det nya coronaviruset kommer inte att bli särskilt sjuka. Vissa kommer kanske inte ens märka att de smittats. Men för personer i riskgrupperna kan det vara mycket allvarligt att insjukna i covid-19. Därför måste riskgrupper skyddas, och därför har vi moderater lagt förslag om en utvidgad smittbärarpenning.

Vårt förslag innebär att kretsen av personer som kan få smittbärarpenning utvidgas till att tillfälligt gälla även dem med nedsatt immunförsvar på grund av sjukdomsbehandling eller svåra lungsjukdomar. Flera partier, bland annat regeringspartiet MP, har ställt sig bakom vårt förslag och därför är det min förhoppning att regeringen nu skyndsamt tar fram ett detaljerat regelverk för detta.

Barncancerfonden har lyft, bland annat i en debattartikel i Altinget den 27 mars, att smittbärarpenningen också bör kunna ges till föräldrar till cancersjuka barn. Detta i syfte att hålla föräldrar till sjuka barn friska så att de fortsatt kan sköta omsorgen av sina barn. Men om föräldrar ska hållas friska måste också, som Barncancerfonden påpekar i ovan nämnda artikel, syskon till cancersjuka barn skyddas. Barncancerfonden föreslår därför att syskon till cancersjuka barn inte bör omfattas av närvaroplikten i skolan utan i stället ska erbjudas fjärrundervisning.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga utbildningsminister Anna Ekström följande:

 

Är ministern och regeringen beredda att slopa närvaroplikten för syskon till svårt sjuka barn i syfte att skydda dem från smitta?

Svar på skriftlig fråga 2019/20:1127 besvarad av Utbildningsminister Anna Ekström (S)




Svar på fråga 2019/20:1127 av Johan Hultberg (M)
Slopad närvaroplikt för syskon till svårt sjuka barn

Johan Hultberg har frågat mig om jag och regeringen är beredda att slopa närvaroplikten för syskon till svårt sjuka barn i syfte att skydda dem från smitta.

Samhället behöver vara starkt för att kunna möta coronakrisen. Eftersom vi ser att det här kommer att bli en långvarig situation måste vi ta ansvar för att skolan kan fungera samtidigt som vi bekämpar smittspridningen. Skolplikten och rätten till utbildning är en hörnsten i det svenska samhället. Alla barn som är bosatta i Sverige omfattas av skollagens bestämmelser om skolplikt och rätt till utbildning. Utgångspunkten är att skolpliktiga barn ska närvara i skolan för att fullgöra sin skolplikt. Skolan spelar en mycket viktig roll i barns liv, inte bara som en plats för att utveckla kunskaper och värden utan även som en plats för möten med andra barn och vuxna.

Vi befinner oss dock i en extraordinär och svår situation som innebär att verksamheter tillfälligt kan behöva bedrivas på andra sätt än vanligt. Regeringen har bl.a. beslutat en förordning som utökar möjligheten att bedriva fjärr- och distansundervisning i det fall skolor måste stänga med anledning av covid-19.

En elev i förskoleklassen, grundskolan, grundsärskolan, specialskolan och sameskolan ska delta i den verksamhet som anordnas för att ge den avsedda utbildningen, om eleven inte har giltigt skäl att utebli. I det fall ett barn har ökad risk för allvarliga följder av covid-19 kan övriga familjemedlemmar behöva vara hemma. Det måste bedömas i det enskilda fallet om barnets situation, kan utgöra ett giltigt skäl för att ett syskon inte deltar i den obligatoriska verksamheten i skolan. Ett skolpliktigt barn får medges rätt att fullgöra skolplikten på annat sätt om det finns synnerliga skäl och vissa andra förutsättningar är uppfyllda. Vid bedömningen av om ett sådant medgivande kan lämnas ska barnets bästa vara utgångspunkt.

Regeringen gör därför bedömningen att det i dagsläget inte finns anledning att införa generella lättnader från skollagens bestämmelser om närvaro i syfte att skydda svårt sjuka barn utan att beslut måste tas utifrån varje enskilt fall.

Stockholm den 7 april 2020

Anna Ekström

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.