En trygg finansiering för folkhögskolorna

Skriftlig fråga 2019/20:1109 av Roland Utbult (KD)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2020-03-19
Överlämnad
2020-03-20
Anmäld
2020-03-24
Svarsdatum
2020-04-01
Sista svarsdatum
2020-04-01
Besvarad
2020-04-01

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Utbildningsminister Anna Ekström (S)

 

Sveriges folkhögskolor spelar en viktig roll i det svenska utbildningssystemet. Dess pedagogiska form, dess förmåga att ge människor som annars inte lyckas i det ordinarie utbildningssystemet en väg framåt men också dess starka koppling till det civila samhället gör att denna skolform är oerhört viktig att värna. Finansieringen utgörs till stor del av statsbidrag, men också regionerna deltar med en viktig del av finansieringen.

För att folkhögskolan ska kunna vara nationellt riksrekryterande har det sedan 1970-talet funnits ett system av ersättning mellan regionerna så att varje region står för kostnaden för sina elever, en så kallad mobilitetsersättning. Enligt rekommendation från Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) ska denna ersättning utgå med 400 kronor per deltagarvecka.

Nu hotas denna modell i grunden då de tre storstadsregionerna Skåne, Västra Götaland och Stockholm planerar att sluta betala för elever som går på en folkhögskola i ett annat län. En sådan förändring, utan nationell samordning och utan andra kompensatoriska åtgärder, skulle allvarligt påverka folkhögskolan som nationellt riksrekryterande utbildningsform där utbildningen är öppen för alla oavsett var man bor i landet. Varje folkhögskola har sin profil och särart, och det är en rättighet för deltagarna att kunna välja den skola som bäst passar de behov och intresse man har. Detta riskerar exempelvis att slå mot skolor som har en speciell inriktning mot olika former av funktionshinder.

Med anledning av detta vill jag fråga utbildningsminister Anna Ekström:

 

Vilka åtgärder ämnar ministern vidta för att värna systemet med folkhögskolornas riksintag och trygga folkhögskolornas finansiering?

Svar på skriftlig fråga 2019/20:1109 besvarad av Utbildningsminister Anna Ekström (S)




Svar på fråga 2019/20:1109 av Roland Utbult (KD)
En trygg finansiering för folkhögskolorna

Roland Utbult har frågat mig vilka åtgärder jag ämnar att vidta för att värna systemet med folkhögskolornas riksintag och folkhögskolornas finansiering.

Folkhögskolan är som utbildningsform unik eftersom den når deltagare som andra skolformer inte når. Folkhögskolorna är viktiga i arbetet med att möta en rad samhällsutmaningar, till exempel att stärka ett aktivt deltagande i samhället, att ge människor fler möjligheter att utbilda sig eller att byta bana mitt i livet, att ge nyanlända möjlighet till etablering i arbetsliv och samhälle samt att tillhandahålla ett rikt och inkluderande kulturliv.

Regeringen har under denna och förra mandatperioden gjort historiskt stora satsningar på folkhögskolorna. Det handlar främst om en stor utbyggnad av folkhögskolans allmänna och särskilda kurs, men även en förstärkning av det s.k. särskilda utbildningsstödet för personer med funktionsnedsättning och en satsning för att bibehålla kvaliteten i utbildningen.

Ansvaret för att finansiera folkbildningen är delat mellan staten, kommunerna, regionerna, huvudmännen och deltagarna. Detta uttalade regeringen senast i den folkbildningspolitiska propositionen Lära, växa, förändra (prop. 2006/06:192). Denna bedömning har även Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) ställt sig bakom.

SKR har därtill antagit en rekommendation om det s.k. mobilitetsstödet som regioner betalar till folkhögskolor. Mobilitetsstödet är ett bidrag som syftar till att underlätta rörligheten för deltagare som av olika skäl studerar på en folkhögskola utanför det egna hemlänet. Det finns många utbildningar på folkhögskolor runtom i landet som rekryterar deltagare från hela landet. Sådana utbildningar kan t.ex. vara utformade för personer med funktionsnedsättning eller vara en profilutbildning inom ett visst yrke eller sektor.

Jag bedömer att det fortsatt är viktigt att upprätthålla principen om ett delat finansieringsansvar för folkbildningen. Utbildningsdepartementet är informerat om den diskussion som pågår inom och mellan regioner samt mellan folkhögskolor och regioner avseende finansieringen av folkhögskolorna generellt och det s.k. mobilitetsstödet specifikt.

Med anledning av det rådande läget har regeringen nyligen aviserat en utbyggnad av folkhögskolornas allmänna kurs och yrkesutbildning på gymnasial och eftergymnasial nivå redan under 2020 för att möta ökade behov av utbildning hos vuxna. Med tanke på de extraordinära omständigheterna har regeringen gjort bedömningen att staten bör stå för hela kostnaden för dessa platser och att ingen medfinansiering från regionerna ska behövas.

Utbildningsdepartementet för en kontinuerlig dialog med Folkbildningsrådet om situationen kring finansieringen av folkhögskolorna och har även haft kontakt med intresseorganisationerna som organiserar folkhögskolorna. Jag kommer att hålla mig fortsatt uppdaterad om läget och utvecklingen framöver.

Stockholm den 1 april 2020

Anna Ekström

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.