Bistånd till flyktingläger

Skriftlig fråga 2019/20:1107 av Yasmine Posio (V)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2020-03-18
Överlämnad
2020-03-18
Anmäld
2020-03-19
Svarsdatum
2020-03-25
Sista svarsdatum
2020-03-25
Besvarad
2020-03-25

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Peter Eriksson (MP)

 

Alla påverkas vi mer eller mindre av coronavirusets spridning. Dessvärre kommer de som redan har det svårast att drabbas hårdast, då de inte har möjlighet att värja sig genom god hygien och avstånd till andra människor. Jag tänker på de överfulla flyktingläger vi har runt om i världen. I dessa finns sällan vare sig utrymme för karantän eller tvål och vatten.

I dag befinner sig mer än 70 miljoner människor på flykt undan krig, förföljelse och förtryck. Många befinner sig i flyktingläger där trångboddheten, bristen på hygienmöjligheter och bristande sjukvård är vardag. Människor på flykt har inte samma motståndskraft som friska människor i rika länder med god sjukvård och kommer därför att drabbas mycket hårdare av coronaviruset.

Det finns flyktingläger, inte alltför långt bort från oss, som vi skulle kunna avlasta genom att evakuera människor till Sverige. På exempelvis Lesbos lever 42 000 flyktingar under högst olämpliga förhållanden. Enligt organisationen Läkare utan gränser delar 1 300 personer på en vattenkran i ett av de fem läger som finns på ön, och hela familjer ska rymmas på tre kvadratmeter.

Ett annat område som är hårt utsatt är Gaza, som sedan 2007 är satt i blockad av Israel. Där trängs över 2 miljoner invånare, varav en majoritet är palestinska flyktingar, på en yta lika stor som Orust. Här är sjukvården redan extremt pressad, både på grund av blockaden och på grund av de skador som israeliska krypskyttar orsakar lokalbefolkningen.

Omvärlden har alltid haft ett ansvar att skydda flyktingar, och nu behövs detta skydd mer än någonsin.

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Peter Eriksson:

 

Vad avser statsrådet att göra för att uppmärksamma hur coronaviruset drabbar människor på flykt samt förbättra situationen för dem genom att skapa förutsättningar för minskad smittspridning?

Svar på skriftlig fråga 2019/20:1107 besvarad av Statsrådet Peter Eriksson (MP)



Utrikesdepartementet

Statsrådet Eriksson

Till riksdagen


Svar på fråga 2019/20:1107 av Yasmine Posio (V)

Bistånd till flyktingläger

Yasmine Posio har frågat mig vad jag avser göra för att uppmärksamma hur coronaviruset drabbar människor på flykt samt för att förbättra situationen för dem genom att skapa förutsättningar för minskad smittspridning.

Inledningsvis vill jag understryka att jag delar Yasmine Posios oro för konsekvenserna av en spridning av coronaviruset i flyktingläger runtom i världen. Som ett resultat av de svåra förhållandena i många flyktingläger riskerar COVID-19 att spridas än snabbare där, samtidigt som den ofta begränsade tillgången till sjukvård, särskilt avancerad sådan, kommer få allvarliga konsekvenser. Igår uppmärksammade jag detta vid en presskonferens tillsammans med Sidas generaldirektör, där regeringens engagemang för de värst drabbade, såsom flyktingar, var tydligt.

Regeringen följer situationen runtom i världen noga. Än så länge har flyktingar och flyktingläger varit relativt förskonade från COVID-19, men risken är naturligtvis överhängande att de inom kort drabbas i högre utsträckning. Flera av våra humanitära partnerorganisationer har redan vidtagit åtgärder. Exempelvis arbetar UNHCR och IOM med att i samråd med hälsoministerier, WHO samt andra FN-organ och partners runtom i världen stärka de förebyggande åtgärderna mot spridning av viruset, och samtidigt höja beredskapen för att hantera pandemin när den väl drabbar flyktingar och internflyktingar.

Många av de humanitära organisationerna har lanserat särskilda appeller för att hantera pandemin och dess konsekvenser. Idag lanserar OCHA och WHO även en övergripande appell för den humanitära responsen, vilken Sida nu kommer studera skyndsamt. I väntan på finansiering genom de särskilda appellerna har dock insatser redan kunnat genomföras tack vare flexibel icke öronmärkt finansiering, inte minst från Sverige, som tillhör de största givarna av kärnstöd i många humanitära organisationer. Exempelvis har UNHCR tack vare kärnstödet kunnat förmedla nödvändiga hygienartiklar, vatten och sanitetsutrustning samt medicintält som respons på den akuta situationen.

Stockholm den 25 mars 2020

Peter Eriksson

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.