Till innehåll på sidan

Solnedgångsklausuler för regelförbättringen

Skriftlig fråga 2019/20:1098 av Tobias Andersson (SD)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2020-03-13
Överlämnad
2020-03-13
Anmäld
2020-03-17
Svarsdatum
2020-03-25
Sista svarsdatum
2020-03-25
Besvarad
2020-03-25

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Näringsminister Ibrahim Baylan (S)

 

Under en längre period har man kunnat ana att den högkonjunktur som rått de senaste åren börjat att avta. I sviterna av coronavirusets utbrott har världsekonomin stresstestats ordentligt. Kinesisk tillverkningsindustri har stängts ned, hela Italien är under karantän och utvecklingen på börserna liknar den under förra finanskrisen.

Denna utveckling riskerar att bli direkt förödande för delar av svenskt näringsliv, och redan nu vittnar vissa sektorer om stora utmaningar.

Givet den nulägesrapporten råder inga tvivel om behovet av att vi från politikens sida gör vårt yttersta för att bistå – och underlätta för – det svenska näringslivet. Det finns akuta åtgärder som behöver vidtas, vilka förhoppningsvis delvis redan har vidtagits när svaret på denna skriftliga fråga kommer.

Det finns dock skäl att ta tillfället i akt och se över vilka åtgärder som på längre sikt kan göra skillnad för det svenska näringslivet. Något som ständigt betungar svenskt näringsliv är onödigt regelkrångel och den administrativa kostnad som det orsakar.

Ett förslag för att i framtiden begränsa risken för att lagar och regler inte fyller sina syften vore att – vid de tillfällen det lämpar sig – nyttja solnedgångsklausuler. Då hade en obligatorisk utvärdering skett, och i de fall som de ursprungliga kriterierna eller syftet inte uppnås skulle den berörda regeln eller lagen avskaffas.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga näringsminister Ibrahim Baylan:

 

Anser ministern att det är aktuellt att verka för solnedgångsklausuler i framtida lagar och regler, och hur kommer i sådana fall ministern att verka för detta?

Svar på skriftlig fråga 2019/20:1098 besvarad av Näringsminister Ibrahim Baylan (S)




Svar på fråga 2019/20:1098 av Tobias Andersson (SD)
Solnedgångsklausuler för regelförbättringen

Tobias Andersson har frågat mig om jag anser att det är aktuellt att verka för solnedgångsklausuler i framtida lagar och regler, och hur jag i sådana fall kommer att verka för detta.

Som näringsminister har jag tagit ett flertal initiativ för att minska de kostnader och begränsningar som kan följa av regelgivning. Under hösten 2019 genomförde jag en förenklingsresa där jag mötte företag i flera olika delar av landet, för att ta emot deras synpunkter och kommentarer rörande möjligheter till förenklingar. Regeringen har därefter gett Tillväxtverket i uppdrag att analysera, sammanställa och konkretisera dessa synpunkter för att ge Regeringskansliet nödvändiga beslutsunderlag om vilka områden som är mest angelägna att förenkla. Regeringen har också gett Tillväxtverket i uppdrag att analysera den samlade regelgivningen inom livsmedelsområdet för att identifiera möjliga förenklingar. Myndigheten arbetar även med regelförenklingar, bland annat genom digitalisering och genom utveckling av företagarsajten Verksamt.se, inklusive Serverat. Jag bedömer att dessa olika initiativ sammantaget kommer att bidra till minskat krångel och till konkreta förenklingar för många olika företag.

Detta hindrar inte att det också kan bli aktuellt att där det kan vara applicerbart för framtida lagar och regler överväga att från fall till fall införa s.k. solnedgångsklausuler, vilka innebär att lag eller reglering ska upphöra att gälla efter ett visst datum som förutbestäms vid dess införande, om inte lagstiftning sker för att förlänga tidsramen.

Stockholm den 24 mars 2020

Ibrahim Baylan

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.