Konsekvenser av den så kallade gymnasielagen

Skriftlig fråga 2018/19:76 av Johan Forssell (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2019-01-30
Överlämnad
2019-01-31
Anmäld
2019-02-01
Svarsdatum
2019-02-06
Sista svarsdatum
2019-02-06
Besvarad
2019-02-06

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

 

Den så kallade gymnasielagen drevs igenom av den förra socialdemokratiskt ledda regeringen. Moderaterna var emot denna lagstiftning av flera skäl. 

Har man valt att införa en lagstiftning är det rimligt att man också tar ansvar för lagstiftningens konsekvenser. Av uppgifter i medierna framgår att det finns unga vuxna med uppehållstillstånd enligt gymnasielagen som lever under svåra förhållanden. I Expressen har till exempel berättats om Morteza, som på dagtid pluggar på gymnasiet men efter skoltid bor utan el och värme i ett koloniområde i Malmö och jobbar svart för att få pengar till mat (Expressen den 17 januari 2019). 

Från den tidigare socialdemokratiska ministern har sagts att gruppen har möjlighet att söka studiemedel enligt CSN och att man som vuxen i Sverige har ett eget ansvar för sin boendesituation. Samtidigt vet vi hur svårt det är att få en bostad för unga vuxna i Sverige, även om man är uppvuxen här och även med en arbetsinkomst. 

Min fråga till justitie- och migrationsminister Morgan Johansson är:

 

Hur säkerställer ministern och regeringen att unga vuxna som beviljats uppehållstillstånd enligt den så kallade gymnasielagen lever under drägliga förhållanden?

Svar på skriftlig fråga 2018/19:76 besvarad av Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)



Ju2019/00331/POL

Justitiedepartementet

Justitie- och

migrations

ministern

Till riksdagen


Svar på fråga 2018/19:76 av Johan Forsell (M)
Konsekvenser av den så kallade gymnasielagen

Johan Forsell har frågat mig om hur regeringen säkerställer att unga vuxna som beviljats uppehållstillstånd enligt den så kallade gymnasielagen lever under drägliga förhållanden.

De personer som beviljas uppehållstillstånd för gymnasiestudier på den nya grunden ska i första hand själva ordna sitt boende. Studiehjälp får lämnas till de studerande som läser på gymnasial eller grundläggande nivå, inom t.ex. gymnasieskolan, t.o.m. det första kalenderhalvåret det år då den studerande fyller 20 år. Inom studiehjälpen finns även ett extra tillägg som kan lämnas till studerande från inkomstsvaga hushåll. Från och med det andra kalenderhalvåret det år då den studerande fyller 20 år kan den studerande i stället ansöka om studiemedel för studier på gymnasial eller grundläggande nivå inom t.ex. komvux. De studerande omfattas också av möjligheten till lån för hemutrustning.

Utöver ersättningar som riktas till den enskilde får kommunerna statlig ersättning för mottagandet av de som beviljas uppehållstillstånd på den nya grunden. Det innebär att kommunerna får schablonersättning för mottagandet av nyanlända. Kommunerna får också 750 kr per dygn för ungdomar som har fyllt 18 år men inte 21 år och som går i gymnasieskolan och får studiehjälp. Kommunerna har i vissa fall rätt till ersättning för kostnader för ekonomiskt bistånd till dess att ungdomarna fyller 21 år.

Det finns därtill även möjlighet för kommuner att ansöka om medel för vissa särskilda kostnader för mottagandet och för insatser för personer som har särskilda behov, medel för att skapa beredskap och mottagningskapacitet samt för att utveckla samverkan mellan kommuner och mellan kommuner och andra organ i syfte att underlätta etableringen i samhället.

Regeringen kommer att noga följa utvecklingen framöver, bl.a. med avseende på hur målgruppen är fördelad mellan olika kommuner, och är beredd att vid behov återkomma med förslag.

Stockholm den 6 februari 2019

Morgan Johansson

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.