Bygglov för solceller

Skriftlig fråga 2018/19:450 av Rickard Nordin (C)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2019-03-25
Överlämnad
2019-03-26
Anmäld
2019-03-27
Svarsdatum
2019-04-03
Sista svarsdatum
2019-04-03
Besvarad
2019-04-03

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Per Bolund (MP)

 

Produktionen av solel i Sverige är fortfarande liten trots goda sollägen och en stadigt sjunkande kostnadsbild.

Under den förra mandatperioden genomfördes äntligen en av de reformer Centerpartiet drivit på för länge, nämligen slopandet av bygglovsplikten för solceller. Tyvärr gjordes inte detta helhjärtat.

Bygglovsbefrielsen gäller enbart utanpåliggande solceller. Tekniken för integrerade solceller finns dock och är på frammarsch. Dessa omfattas inte av den nya lagstiftningen, vilket är en grov miss.

För att få med dem har Boverket ett förslag (2018:17) där det föreslås en ändring av nya 9 kap. 3 c § PBL så att den även innefattar materialbyten och omfärgningar. Detta har regeringen inte agerat på.

Det är således så att om man monterar solceller utanpå befintligt tak kan det vara bygglovsfritt (med vissa specifika undantag), men om man lägger samma solcellsmoduler som ”integrerade solceller” räknas det som byte av färg och blir då bygglovspliktigt, trots att man ju de facto, utifrån sett, byter färg precis lika mycket om panelerna läggs utanpå befintligt tak. Det är helt enkelt orimligt.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga statsrådet Per Bolund :

 

Kommer regeringen att återkomma med förslag till riksdagen om att bygglovsbefria takintegrerade solceller på samma sätt som utanpåliggande och i så fall när?

Svar på skriftlig fråga 2018/19:450 besvarad av Statsrådet Per Bolund (MP)



N2019/01420/SPN

Finansdepartementet

Finansmarknads- och bostadsministern

Till riksdagen


Svar på fråga 2018/19:450 av Rickard Nordin (C) Bygglov för solceller

Rickard Nordin har frågat mig om regeringen kommer att återkomma med förslag till riksdagen om att bygglovsbefria takintegrerade solceller på samma sätt som utanpåliggande och i så fall när.

Många människor vill göra en aktiv insats för att ställa om till 100 procent förnybar el och regeringen vill underlätta för dem som vill producera egen grön el med hjälp av solceller. Därför har regeringen gjort flera viktiga insatser för att göra det enklare och mer gynnsamt än tidigare att producera egen solel. Förutom lättnader i bygglovsplikten har regeringen under förra mandatperioden till exempel förlängt och förstärkt stödet till den som vill installera solceller. Regeringen har också infört ett fribelopp för momsskyldighet med sikte på småskaliga producenter och låtit Statens energimyndighet genomföra ett uppdrag om att förenkla och förbättra ansökningsprocessen för att göra den mindre administrativt tung.

Även denna mandatperiod har regeringen en högt ställd ambition både gällande regelförenklingar i plan- och byggregelverket och förnyelsebar energi. Detta framgår inte minst av januariavtalet, som är en sakpolitisk överenskommelse mellan Socialdemokraterna, Centerpartiet, Liberalerna och Miljöpartiet de gröna. Av punkten 24 framgår bl.a. att det ska vara enklare och mer lönsamt att investera i förnybar energi för eget bruk, till exempel i solceller. Det är regeringens högsta prioritet att uppfylla överenskommelsen i alla dess delar.

Det finns inget generellt krav på bygglov för att sätta upp solceller på en befintlig byggnad, varken för utanpåliggande eller för integrerade solceller. Integrerade solcellsanläggningar – utanför område som regleras med detaljplan eller områdesbestämmelser men även inom sådant område – kan redan i dag uppföras utan krav på bygglov i stor utsträckning.

Inom ett område som omfattas av detaljplan krävs bygglov för ändring av byggnad om ändringen innebär att byggnaden byter färg, fasadbeklädnad eller taktäckningsmaterial eller byggnadens yttre utseende avsevärt påverkas på annat sätt, vilket innebär att det kan krävas bygglov för solenergianläggningar som integreras i en byggnads fasad eller tak. Samtidigt finns det undantag från kravet på bygglov som innebär att sådana integrerade solenergianläggningar kan vidtas på en- och tvåbostadshus och tillhörande komplementbyggnader om åtgärden inte väsentligen ändrar byggnadens eller områdets karaktär, eller på andra byggnader om ifrågavarande tak eller fasad vetter mot kringbyggd gård om byggnaden eller bebyggelseområdet inte är särskilt värdefullt bl.a. ur kulturhistorisk synpunkt. Undantagen gäller inte om kommunen i en detaljplan har återinfört kravet på bygglov.

Boverket har, på regeringens uppdrag, utrett undantag från krav på bygglov, bl.a. gällande solcellspaneler och solfångare. Uppdraget slutredovisades i Boverkets rapport (2018:17) Lovbefriade åtgärder, utvändiga ändringar och anmälan, där Boverket föreslår att även tak- och fasadintegrerade solceller och solfångare ska omfattas av ett mer generellt och tydligt utformat undantag från krav på bygglov, samtidigt som en uttrycklig anmälningsplikt införs av brandskyddsskäl. Rapporten remissbehandlades under hösten 2018 och bereds för närvarande inom Regeringskansliet.

Stockholm den 3 april 2019

Per Bolund

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.