Hedersrelaterat bortförande

Skriftlig fråga 2018/19:446 av Johanna Rantsi (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2019-03-22
Överlämnad
2019-03-25
Anmäld
2019-03-26
Svarsdatum
2019-04-03
Sista svarsdatum
2019-04-03
Besvarad
2019-04-03

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Åsa Lindhagen (MP)

 

I dag lever många barn och vuxna under hedersrelaterat våld och förtryck. Kontroll av flickors och kvinnors sexualitet är central i en hederskontext och baseras på att individen är underordnad kollektivet. Bevakning är medlet för att hålla hedern intakt, och detta innebär en begränsning och kontroll av individers tillvaro. Det kan ta sig uttryck i till exempel bortgifte, oskuldskontroller eller könsstympning. Flickor och kvinnor är särskilt utsatta även om vi aldrig får glömma att pojkar och män också omfattas av kontroll och maktutövning.

Under längre skollov ökar risken att barn och unga förs ut ur landet utifrån en hedersrelaterad problematik i syfte att till exempel giftas bort eller könsstympas. Ibland kommer barn tillbaka och ibland upptäcker skolor på hösten att barn är borta. Förra året rapporterade 88 kommuner att de fått rapporter eller orosanmälningar om barn som förts ut ur landet mot sin vilja, och 2017 fördes 56 barn ut ur Sverige mot sin vilja till följd av misstänkt hedersförtryck enligt Nationella kompetensteamet mot hedersförtryck. Samtidigt kan mörkertalet förmodas vara stort.

För att förhindra detta krävs hårdare tag mot hedersrelaterad brottslighet och starkare skydd för dem som utsätts. Nu närmar sig ytterligare ett långt sommarlov.

Med anledning av det vill jag fråga statsrådet Åsa Lindhagen:

 

Vilka åtgärder avser statsrådet att vidta för att motverka att barn och unga förs ut ur landet utifrån en hedersrelaterad problematik?

Svar på skriftlig fråga 2018/19:446 besvarad av Statsrådet Åsa Lindhagen (MP)



S2019/

01446/JÄM

Arbetsmarknadsdepartementet

Jämställdhetsministern

Till riksdagen


Svar på fråga 2018/19:446 av Johanna Rantsi (M)
Bortförande av barn och unga som lever under hedersrelaterat våld och förtryck

Johanna Rantsi har frågat mig vilka åtgärder jag avser att ta för att motverka att barn och unga förs ut ur landet utifrån en hedersrelaterad problematik.

Det är en mycket viktig fråga som Johanna Rantsi lyfter. Att barn och unga förs ut ur landet och riskerar att giftas bort eller könsstympas är oacceptabelt och får inte ske. Regeringspartierna, Centerpartiet och Liberalerna har en sakpolitisk överenskommelse om att myndigheternas möjligheter ska stärkas att ingripa vid misstanke om att personer förs ur landet för att giftas bort mot sin vilja eller könsstympas, detta är en mycket prioriterad fråga att komma framåt i.

Regeringen tog i augusti emot slutbetänkandet Ökat skydd mot hedersrelaterad brottslighet (SOU 2018:69). I slutbetänkandet föreslås att ett utreseförbud för barn som riskerar att föras utomlands för att ingå äktenskap eller äktenskapsliknande förbindelse eller könsstympas införs i lagen med särskilda bestämmelser om vård av unga (LVU). För att vara effektivt bör ett sådant utreseförbud vara straffsanktionerat och medföra inskränkningar av möjligheten att erhålla och inneha pass. Utredningen föreslår därför dels att den som för ut ett barn ur Sverige i strid med ett utreseförbud, eller främjar att ett barn reser utomlands i strid med ett sådant förbud, ska dömas till böter eller fängelse i högst ett år, dels att passhinder och skäl för passåterkallelse ska uppstå för ett barn som har meddelats ett reseförbud. De föreslagna ändringarna av passlagen innebär även att pass ska kunna omhändertas och spärras i dessa situationer.

Utredningen föreslår också att en straffbestämmelse om barnäktenskapsbrott bör införas. Utredningen menar att en kriminalisering av barnäktenskap skulle vara ett tydligt besked från lagstiftarens sida om att barnäktenskap inte tolereras.

Betänkandet är på remiss till den 28 maj 2019. Efter det kommer regeringen ta ställning till det samlade beredningsunderlaget.

Därutöver är samarbete mellan nyckelaktörer i det förebyggande och kunskapshöjande arbetet av största vikt. Med ökad kunskap inom berörda yrkesgrupper kan Sverige bli bättre på att i tid nå dem som riskerar att utsättas för hedersrelaterat våld och förtryck. Regeringen har därför gett Socialstyrelsen i uppdrag att ge fördjupad fortbildning om hedersrelaterat våld och förtryck samt könsstympning, för socialtjänsten och hälso- och sjukvården. Länsstyrelserna har i uppdrag att på några ställen i landet upprätta regionala resurscentra för våldsutsatta, i synnerhet personer utsatta för hedersrelaterat våld och förtryck. Vidare har regeringen gett Linköpings universitet i uppdrag att stärka barnahusens kompetens om hedersrelaterat våld och förtryck.

Stockholm den 1 april 2019

Åsa Lindhagen

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.