Tvångsanslutning av enskilda avlopp

Skriftlig fråga 2018/19:443 av Sten Bergheden (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2019-03-22
Överlämnad
2019-03-25
Anmäld
2019-03-26
Svarsdatum
2019-04-03
Sista svarsdatum
2019-04-03
Besvarad
2019-04-03

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Miljö- och klimatminister Isabella Lövin (MP)

 

Många på landsbygden som har fungerande och ibland helt nybyggda enskilda avlopp tvingas ändå att ansluta sig till det kommunala va-systemet.

Detta är en stor kostnadsfråga för den enskilde, men det är också en ren kapitalförstörelse att inte använda redan byggda och fungerande enskilda avlopp utan i stället bli tvingad som fastighetsägare in i det kommunala va-systemet.

Med anledning av detta vill jag fråga miljö- och klimatminister Isabella Lövin:

 

Avser ministern att på något sätt stärka den enskildes möjligheter att vägra att ansluta sig till det kommunala va-systemet?

Svar på skriftlig fråga 2018/19:443 besvarad av Miljö- och klimatminister Isabella Lövin (MP)



M2019/

00727/Nm

Miljödepartementet

Miljö- och klimatministern samt vice statsministern

Till riksdagen


Svar på fråga 2018/19:443 av Sten Bergheden (M)
Tvångsanslutning av enskilda avlopp

Sten Bergheden har frågat mig om jag avser att på något sätt stärka den enskildes möjligheter att vägra att ansluta sig till det kommunala va-systemet.

Kommunerna är skyldiga att tillhandahålla allmänt va om det behövs i ett större sammanhang med hänsyn till skyddet av människors hälsa eller miljön. Det är dock inte alltid lätt att avgöra när kommunen är skyldig att ordna allmänna va-tjänster. Detta leder ibland till att det finns olika uppfattningar
i frågan mellan enskilda och kommunen.

Regeringen anser att det ska vara lätt för en enskild att göra rätt. För detta krävs korrekt information om lämplig va-lösning utifrån lokala förutsätt-ningar.

Regeringen gav i maj 2017 en särskild utredare i uppdrag att se över kom-munens skyldighet att ordna allmänna va-tjänster. Utredningen har presen-terat sitt betänkande i maj 2018. Utredningen om hållbara vattentjänster föreslår i sitt betänkande ”Vägar till hållbara vattentjänster” (SOU 2018:34) att vid bedömningen av behovet av allmänna vattentjänster ska kommunen kunna beakta alternativ till allmänt va för att uppnå ett motsvarande skydd för människors hälsa och miljö.

Enligt utredningen ger detta kommunen en större flexibilitet för enskilda lösningar. Utredningen förslår också att det ska finnas va-planer fastställda av kommunfullmäktige. Innan dessa planer antas så föreslås det att kom-munerna ska samråda med bl.a. de fastighetsinnehavare som berörs och att de synpunkter som framkommer vid samrådet ska beaktas. Utredaren menar att detta skulle ge en ökad tydlighet och insyn som ligger till grund för kom-munernas beslut att inrätta allmänt va.

”Vägar till hållbara vattentjänster” har remitterats och regeringen bereder för närvarande betänkandet.

Stockholm den 3 april 2019

Isabella Lövin

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.