Tågförseningar

Skriftlig fråga 2018/19:296 av Jessika Roswall (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2019-02-21
Överlämnad
2019-02-21
Anmäld
2019-02-26
Svarsdatum
2019-03-06
Sista svarsdatum
2019-03-06
Besvarad
2019-03-06

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Tomas Eneroth (S)

 

I valrörelsen 2014 lovade Socialdemokraterna dyrt och heligt att tågen skulle gå i tid om de fick makten. Det har nu gått en bra bit över fyra år sedan det löftet, och tågen går fortfarande inte i tid. Faktum är att förseningarna kontinuerligt har blivit värre, och under förra året var förseningarna de värsta under det här decenniet.

Under 2000-talet har kostnaden för järnvägsunderhåll ökat från 3 miljarder kronor till dryga 8 miljarder. Det är en kostnad som landar hos skattebetalarna.

Tonläget från regeringens sida var till en början mycket högt men har med tiden mattats av. I dag ligger regeringen mycket lågt med att tala om järnvägsförseningarna, och fokus ligger i stället på att lyfta fram nya stambanor för höghastighetståg. Problemet med detta är att de nya stambanorna, förutsatt att regeringen hittar en ansvarsfull och hållbar finansiering för dem, i bästa fall står klara om lite drygt 20 år.

För att järnvägen ska kunna bli ett transportalternativ som fler använder måste människor kunna lita på att tågen går i tid.

Med anledning av det ovanstående vill jag ställa följande fråga till statsrådet Tomas Eneroth:

 

Vilka målsättningar har statsrådet satt upp för minskade förseningar på järnvägen, och vilka konkreta åtgärder avser statsrådet att vidta i syfte att minska förseningarna på järnvägen?

Svar på skriftlig fråga 2018/19:296 besvarad av Statsrådet Tomas Eneroth (S)



N2019/00818/TIF

Näringsdepartementet

Infrastrukturministern

Till riksdagen


Svar på fråga 2018/19:296 av Jessika Roswall (M)
Tågförseningar

Jessika Roswall har frågat mig vilka målsättningar jag har satt upp för minskade förseningar på järnvägen och vilka konkreta åtgärder jag avser att vidta i syfte att minska förseningarna på järnvägen.

Regeringen har höga ambitioner när det gäller den svenska järnvägen. En väl fungerande tågtrafik är viktig för att kunna uppnå flera av regeringens mål om t.ex. samhällsekonomiskt långsiktigt hållbar och effektiv transportförsörjning för medborgarna och näringslivet i hela landet, stärka den svenska konkurrenskraften och skapa förutsättningar för fler jobb i fler och växande företag samt minskad klimat- och miljöpåverkan.

När regeringen tillträdde 2014 var situationen sådan att det länge underinvesterats i det som bygger Sverige starkt för framtiden. Regeringen har därför konsekvent prioriterat ansvarsfulla investeringar i samhällsbygget.

Regeringen har fattat beslut om en nationell plan för transportinfrastrukturen för åren 2018–2029. Det är en satsning på totalt över 700 miljarder kronor. Satsningarna ska fullföljas. Det innebär den största järnvägssatsningen i modern tid med omfattande nyinvesteringar men också en rekordstor ökning av järnvägsunderhållet. Nya spår behöver byggas för att möta den kraftiga ökningen av tågresandet och nu genomför regeringen satsningar i hela landet.

Ett viktigt område för att förbättra punktligheten är att genomföra åtgärder för att minska det otillåtna spårspringet som har ökat kraftigt i omfattning och orsakar stora störningar i trafiken. Trafikverket genomför årligen förebyggande åtgärder genom att bland annat sätta upp stängsel och montera övervakningskameror på utsatta sträckor.

Det är också viktigt att övriga aktörer inom järnvägen tar sitt ansvar. Tågoperatörer behöver säkerställa att tågen håller en hög standard och att de kan användas som avsett. Det minskar risken för inställda avgångar och tåghaverier på banorna som kan medföra förseningar och stopp i trafiken.

Regeringen tar nu ansvar för att stärka järnvägen och öka förutsättningarna för att tågen ska komma i tid. Investeringar i nya spår ska genomföras och underhållet har ökat. Behovet av åtgärder i järnvägsnätet är stort och det kommer att ta tid att bygga ut ny kapacitet och återta det eftersatta underhållet. Jag kan konstatera att regeringen har vidtagit åtgärder för att ta tag i järnvägens problem och skapa goda förutsättningar för framtiden.

Stockholm den 5 mars 2019

Tomas Eneroth

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.