Kriminella anställda på Arlanda

Skriftlig fråga 2018/19:293 av Johan Forssell (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Inlämnad
2019-02-21
Överlämnad
2019-02-21
Anmäld
2019-02-26
Sista svarsdatum
2019-02-27
Svarsdatum
2019-03-06
Besvarad
2019-03-06

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Mikael Damberg (S)

 

Under gårdagen kom rapporter i Kvällsposten/Expressen om att en hemlig polisrapport avslöjar att det finns ”anmärkningsvärt många kopplingar mellan flygplatsanställd personal och kriminella nätverk”

Skulle uppgifterna vara korrekta är det både oroande och allvarligt. Säkerheten på våra svenska flygplatser är central och får aldrig bli en sårbarhet eftersom det i förlängningen riskerar att skada Sverige.

Grovt kriminella och radikaliserade personer är inte lämpade att arbeta på landets största flygplats. Det handlar om allt från risken för terrordåd till möjligheterna att hindra att människor tar sig olovligt in och ut ur landet eller smugglar narkotika och vapen.

Rapporteringen är tyvärr inte den första i sitt slag som gäller säkerheten på Arlanda. Tidigare har flera fall uppmärksammats, alltifrån städare som har vistats i landet illegalt till en passkontrollant som har sålt hemliga uppgifter och gränskontroller som har kritiseras av EU-kommissionen.

Det får inte slarvas med säkerheten på Arlanda, och det är av största vikt att nödvändiga åtgärder vidtas. Ytterst behöver regeringen säkerställa att berörda myndigheter och Swedavia tar ett helhetsgrepp om säkerheten på Arlanda och andra svenska skyddsobjekt.

Jag vill därför ställa följande fråga till statsrådet Mikael Damberg:

 

Vilka åtgärder har statsrådet vidtagit för att skapa sig en bild av omfattningen av problemet med kriminella som arbetar på Arlanda, och vilka åtgärder avser statsrådet att vidta framöver för att garantera säkerheten på Arlanda och andra svenska flygplatser?

Svar på skriftlig fråga 2018/19:293 besvarad av Statsrådet Mikael Damberg (S)




Svar på fråga 2018/19:293 av Johan Forsell (M)
Kriminella anställda på Arlanda

Johan Forsell har frågat mig vilka åtgärder jag vidtagit för att skapa en bild av omfattningen av problemet med kriminella som arbetar på Arlanda. Han har också frågat mig vilka åtgärder jag avser att vidta framöver för att garantera säkerheten på Arlanda och andra svenska flygplatser.

Regeringen ser allvarligt på uppgifterna i media om kopplingar mellan flygplatsanställd personal och kriminella nätverk. Säkerheten på våra flygplatser ska vara hög.

Det finns omfattande regelverk om hur säkerheten ska upprätthållas på flygplatser. Regelverket består bl.a. av EU-gemensamma skyddsregler för den civila luftfarten, där det ställs krav på bl.a. kontroller av personal, säkerhetsåtgärder för luftfartyg, villkor för tillträde till delar av flygplatsen m.m.

I den svenska säkerhetsskyddslagen (1996:629) och säkerhetsskyddsförordningen (1996:633) finns vidare bestämmelser om registerkontroll till skydd mot terrorism i fråga om den som ska anställas eller på annat sätt delta i verksamhet som har betydelse för luftfartsskyddet. Registerkontrollen utförs av Säkerhetspolisen på begäran av Transportstyrelsen. Eventuell förekomst i registren rapporteras av Säkerhetspolisen till Säkerhets- och integritetsskyddsnämnden, som beslutar om informationen ska lämnas till Transportstyrelsen eller inte. Om Transportstyrelsen mottagit uppgifter om förekomst i registren kontaktar myndigheten arbetsgivaren. För det fall arbetsgivaren ändå vill gå vidare startar myndigheten en utredning som utmynnar i ett beslut.

En person som en gång registerkontrollerats för en viss anställning är så länge anställningen fortgår föremål för Säkerhetspolisens löpande kontroller mot registren. Flertalet svenska flygplatser är dessutom skyddsobjekt, i vart fall vad gäller delar av anläggningarna. Det förhållandet medför att också skyddslagen (2010:305), som ger rättsliga förutsättningar för ett förstärkt skydd för vissa byggnader m.m. mot bl.a. sabotage, terrorism och spioneri gäller.

Den 1 april i år träder den nya säkerhetsskyddslagen (2018:585) ikraft vilket ytterligare stärker säkerhetsskyddet på flygplatser. Registerkontrollen inordnas då i systemet med säkerhetsklassplaceringar.

Jag kan konstatera att det finns ett utförligt regelverk för hur personer som arbetar på flygplatser ska kontrolleras. De uppgifter som förekommer i media härrör från en intern underrättelserapport hos Polismyndigheten som bland annat syftar till att skapa kunskap om vilka risker som föreligger på Arlanda. Det är positivt att polisen på detta sätt arbetar förebyggande och långsiktigt för att stärka säkerheten. Det finns skäl att avvakta myndighetens bedömning. Jag kommer givetvis noggrant att följa utvecklingen.

Stockholm den 6 mars

Mikael Damberg

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.